Foto: Turkije en Azerbeidzjan houden een gezamenlijke militaire oefening

Hoewel Azerbeidzjan tot nu toe nog niet om militaire steun gevraagd heeft, zal Turkije niet aarzelen om die steun te verlenen.

Dat zei vicepresident Fuat Oktay op 21 oktober, tijdens een interview op de commerciële zender CNN Türk, waarin hij ook kritiek leverde op de groep van Minsk, opgericht door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Oktay is van mening dat de groep, waaraan onder meer Frankrijk, de VS en Rusland deelnemen, niets doet om een oplossing te vinden voor het conflict in Nagorno-Karabach, dat eind vorige maand opnieuw oplaaide, en dat de groep Armenië militair en politiek steunt.

Eerder die dag liet Armeens premier Nikol Pashinyan weten op dit moment geen diplomatieke oplossing te zien voor het conflict.

Nagorno-Karabach is een internationaal erkend onderdeel van Azerbeidzjan, en daarom is dat land van mening dat Armenië Nagorno-Karabach, en 7 andere Azerbeidzjaanse gebieden, illegaal bezet, en Turkije steunt dat standpunt volledig.

Het gebied staat sinds 1991 onder controle van etnische Armeniërs, gesteund door Jerevan, en de oorlog die daarop volgde eindigde in 1994.

Het huidige geweld is de hevigste escalatie in jaren. Rusland wist onlangs 2 keer een wapenstilstand te bemiddelen, maar drones, raketten en zware artillerie van beide strijdende partijen hebben die akkoorden onmiddellijk na het afkondigen geschonden.

De etnische Armeniërs rapporteerden tot nu toe al 834 gesneuvelde strijders, terwijl Azerbeidzjan 63 dode en 292 gewonde burgers meldde.

Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev vindt dat Armenië zich uit Azerbeidzjaans grondgebied moet terugtrekken vooraleer de vijandigheden kunnen stoppen.

K.L.

(Bron: Sabah)