RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

VS: Iran en Rusland hebben persoonsgegevens kiezers

Stembiljetten van vroege kiezers worden verzameld in Florida. Beeld © ANP

Rusland en Iran hebben al geprobeerd om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van 3 november te beïnvloeden. Dat zegt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe.

Volgens hem hebben de Iraniërs en de Russen persoonsgegevens van geregistreerde kiezers in bezit weten te krijgen. Ratcliffe deed de mededelingen gisteravond (plaatselijke tijd) op een haastig georganiseerde persconferentie.

Onrust aanwakkeren

Ratcliffe verklaarde dat er al vervalste e-mails door Iran verstuurd zijn met als doel "kiezers te intimideren, sociale onrust aan te wakkeren en de reputatie van president Donald Trump te beschadigen". Wel verzekerde hij de Amerikanen dat de integriteit van de verkiezingen op 3 november niet in gevaar is.

"Wij zullen geen inmenging vanuit het buitenland in onze verkiezingen of enige criminele activiteiten tolereren, die de integriteit van uw stemmen ondergraaft of het vertrouwen in de openbaarheid van de verkiezingsuitslag ondermijnt", voegde chef van de federale politiedienst FBI Christopher Wray toe.

Retweeten
Lees ook:
Retweeten werkt tijdelijk anders door verkiezingen VS

Sheriff blij met Trumps muur: 'Dit houdt ons veilig'

02:10
Trump bouwt elke dag drie kilometer muur aan de grens met Mexico. Het is een van zijn verkiezingsbeloftes. De lokale politie in de stad Yuma is er blij mee.