Demonstranten gisteren in Lagos, Nigeria
NOS Nieuws

Woede over politiegeweld Nigeria, mogelijk tientallen doden

De schietpartij in de grootste stad van Nigeria, Lagos, heeft tot veel woede geleid onder de inwoners. De verwachting is dat veel betogers zich niet aan het demonstratieverbod gaan houden. Gisteravond liep het uit de hand toen de militaire politie het vuur opende op demonstranten. Er zijn mogelijk tientallen doden gevallen tijdens een protest tegen politiegeweld.

"De demonstranten willen laten zien dat ze het niet pikken wat er gisteravond is gebeurd", zegt Afrika-correspondent Elles van Gelder. Ook bekende Nigerianen uiten hun afschuw zoals muzikant Burna Boy. Hij, en vele andere Nigerianen, hebben hun profielfoto op sociale media veranderd in een bebloede Nigeriaanse vlag.

In Lagos opende de militaire politie gisteravond het vuur op betogers bij een protest op een tolweg in de wijk Lekki. Hoeveel doden en gewonden er precies vielen is niet duidelijk. Een getuige zegt tegen Van Gelder dat er zonder waarschuwing werd geschoten, "na een hele middag van vredige protesten".

Eerder op de dag kregen de demonstranten te horen dat er vanaf 16.00 uur een protestverbod inging. Volgens de getuige, een 24-jarige makelaar, ging de straatverlichting om vijf uur uit. Een paar uur later kwamen er soldaten en werd er geschoten. Er ontstond chaos, vooral omdat het donker was.

De getuige telde zeker vier doden en negen gewonden. Vlak voor hem werd een demonstrant in de borstkast geraakt en overleed. Getuigen meldden aan de BBC dat er twintig doden vielen en tientallen gewonden.

'Afpersingen en martelingen'

De protesten in de grote steden van Nigeria zijn vooral gericht tegen een politie-eenheid, de Special Anti-Robbery Squad oftewel SARS. Dat is een eenheid die begin jaren 90 werd opgezet om gewelddadige misdaad aan te pakken. "Maar volgens de demonstranten is die eenheid nu zelf crimineel geworden", zegt Van Gelder. "Betogers beschuldigen SARS van afpersen en martelingen." De regering luisterde naar de kritiek en ontbond de eenheid, maar volgens betogers is dat niet voldoende. Ze willen dat de agenten die misdaden hebben gepleegd ook vervolgd worden.

Een demonstrant schrijft 'Maak een einde aan SARS' op de grond

"Er is nu algehele woede onder de jongeren", stelt de correspondent. "Het zijn nu meer anti-regeringsprotesten geworden. En ook de overheid heeft door dat het is geëscaleerd. Die spreekt van anarchie. Volgens de overheid begonnen de protesten vreedzaam maar zijn er criminele elementen in geslopen. Zo is er een politiebureau in de fik gezet en elders in het land is een gevangenis bestormd en zijn gevangenen vrijgelaten."

Recht op demonstreren

De gouverneur van Lagos zegt dat 'dit een monster is geworden'. De overheid zegt te proberen de anarchie in toom te houden en dat ze de schietpartij van gisteren gaan onderzoeken.

De demonstranten zeggen aan de andere kant juist vredelievend te zijn en hebben gisteravond echt niet geprovoceerd. "Het lag niet aan ons, wij willen ons recht om te demonstreren uitoefenen", zegt de getuige tegen Van Gelder.

Er zouden bendes actief zijn die voor onrust zorgen. Volgens de demonstranten zijn die bendes door de overheid aangestuurd om hen in diskrediet te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl