Dit heb je vast nog nooit gebakken in je airfryer (spoiler: er zit chocola in)
Koken & etenEr zijn maar weinig apparaten die zo snel een vaste plaats hebben gekregen in de keuken als de airfryer. Dat je er meer mee kunt dan patat bakken, weten de meeste gebruikers inmiddels wel. Maar een taart?
Hoeveel kilo's friet zouden er al gebakken zijn in airfryers? Duizenden kilo’s moeten het zijn geweest sinds het apparaat een jaar of vijftien geleden op de markt kwam. Maar wie iets avontuurlijkers wil, zou eens kunnen denken aan zoetigheid. Hieronder vind je drie heerlijke zoete mogelijkheden.
Appel-rozijnencake (voor 4-6 personen)
Ingrediënten
1 groot ei
85 ml plantaardige olie
3/4 tl vanille-extract
125 g bloem
1 tl kaneel
1 tl geraspte nootmuskaat
1/2 tl zuiveringszout
100 g donkere basterdsuiker (gebruik voor een minder zoete cake minder suiker)
1/4 tl zeezout
3 handappels, geschild en grof gehakt
4 el rozijnen, 15 minuten geweekt in water en vervolgens uitgelekt poedersuiker, voor het bestuiven geklopte slagroom, crème fraîche of yoghurt, voor het serveren.
Bereiding
Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
Klop in een kom het ei en de olie glad, voeg het vanille-extract toe en meng goed.
Zeef de bloem, specerijen en het zuiveringszout samen in een aparte kom.
Roer de suiker en het zout door het bloemmengsel. Schep het bloemmengsel in delen door het eimengsel tot alles goed is gemengd. Het beslag zal nu flink dik zijn. Schep voorzichtig de appel en rozijnen erdoor.
Schep het mengsel op de bakplaat van de airfryer of in een taartvorm die in het mandje past, dek af met aluminiumfolie en prik er ongeveer acht gaatjes in. Zet de cake in de airfryer, verlaag de temperatuur naar 160 °C en stel de timer in op 40 minuten. Verwijder daarna de aluminiumfolie en stel de timer in op nog 5 minuten; de bovenkant van de cake moet gelijkmatig bruin zijn. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestuif met poedersuiker en serveer warm of koud met slagroom, yoghurt of crème fraîche.
Chocoladetaart (voor 6-8 personen)
Ingrediënten
Voor de taart:
3 eieren
1,25 dl zure room
150 g bloem
150 g fijne kristalsuiker
125 g boter, plus extra voor het invetten
40 g cacao
1 tl bakpoeder
1/2 tl zuiveringszout
2 tl vanille-extract
melk, zo nodig
Voor het glazuur:
150 g pure chocolade, in blokjes gebroken
50 g zachte boter
200 g poedersuiker
1 tl vanille-extract
Bereiding
Verwarm de airfryer voor op 160 °C.
Kies een ronde bakvorm die in de airfryer past en vet hem in met boter. Doe alle ingrediënten voor de taart in een keukenmachine en meng tot een glad beslag. Voeg een beetje melk toe als het beslag te dik lijkt. Schenk het taartbeslag in de ingevette vorm, dek af met aluminiumfolie en prik er een paar gaatjes in. Zet in de airfryer en stel de timer in op 25 minuten; verwijder de folie na 15 minuten.
De taart is klaar als een in het midden ingestoken houten prikker er schoon uitkomt; is de taart nog vochtig, zet hem dan terug in de airfryer en stel de timer in op nog 5 minuten. Laat de taart op een rooster afkoelen.
Smelt ondertussen voor het glazuur de chocolade in een kom boven een pan met zachtjes kokend water of in de magnetron. Laat een beetje afkoelen en roer dan alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar. Zet de afgekoelde chocoladetaart op een serveerschaal. Bestrijk met chocoladeglazuur en serveer.
Carrot cake (voor 4-6 personen)
Ingrediënten
140 g donkere basterdsuiker
140 g boter, plus extra voor het invetten
2 eieren, losgeklopt
200 g zelfrijzend bakmeel
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
1 tl kaneel
175 g geraspte wortel (ca. 2 wortels)
60 g sultana’s, 15 minuten geweekt in water en vervolgens uitgelekt
Bereiding
Vet de bakvorm van de airfryer of een taartvorm die in het mandje van de airfryer past in met boter. Verwarm de airfryer voor op 160 °C.
Klop de suiker en boter in een kom licht en luchtig, voeg dan geleidelijk het losgeklopte ei toe en klop tot alles goed is gemengd. Voeg in delen de bloem toe en klop steeds goed.
Voeg de sinaasappelschil en het -sap, de kaneel, geraspte wortel en sultana’s toe en meng alle ingrediënten voorzichtig.
Schep het cakebeslag in de ingevette bakvorm, dek af met aluminiumfolie en prik er een paar gaatjes in. Zet de vorm in de airfryer en stel de timer in op 30 minuten.
De cake is klaar als een in het midden ingestoken houten prikker er schoon uitkomt; is het beslag nog vochtig, zet de vorm dan terug in de airfryer en stel de timer in op nog 5 minuten.
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem er dan uit.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
-
Koken & eten
Waarom is red velvet zo populair (en wat is het eigenlijk)?
Als je de supermarkt binnenloopt, vliegen de red velvetproducten je om de oren: chocolade, pannenkoeken, taart, pepernoten. Wat is red velvet en waarom is het zo populair? -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden
-
Koken&Eten
Grolsch en Lidl vochten meer dan een jaar om biermerken en dit is de uitkomst
-
-
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?