Deze vijf kookboeken zijn beste van 2020: 'Alleen jammer dat wijnboek er niet bij zit’
Koken&EtenVijf kookboekenschrijvers kregen vandaag te horen dat ze kans maken op de titel Het Gouden Kookboek 2020. De vakjury maakte bekend welke titels nog strijden om de befaamde prijs.
Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Vorig jaar won Vanja van der Leeden de prijs met haar boek Indorock, in 2018 was Jigal Krant de winnaar met TLV en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol.
Genomineerden voor Het Gouden Kookboek 2020 zijn:
- Home Made Basics van Yvette van Boven
- Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman
- Spicy Chef van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza
- Vis voor beginners van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira
- Wereldse bouillons van Marianne Snel
Karin Hamersma van Kookboekwinkel Mevrouw Hamersma kan zich grotendeels vinden in de vijf genomineerden, hoewel ze liever had gezien dat de keuze was gevallen op Wijnboer van Olle Swets en Charlotte Marres in plaats van Inmaken. ,,Het is niet omdat ik Inmaken geen goed boek vind, maar ik vind Wijnboer origineler. Ik denk dat mensen naast het koken ook steeds meer willen weten wat voor wijn je bij het eten kiest.”
De vakjury van de prijs staat dit jaar onder leiding van Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur van foodmagazine Delicious) en bestaat verder uit Bart van Aken (boekhandel Paard van Troje in Gent), Daan van der Valk (boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem), Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer) en Sarriel Taus (culinaire duizendpoot en ondernemer). Uit alle genomineerde kookboeken zal de jury de komende weken verschillende recepten uitproberen. Aan de hand van hun bevindingen besluiten zij wie ervandoor gaat met de titel Het Gouden Kookboek 2020.
Wie dit jaar wint, vindt Hamersma lastig te voorspellen. ,,Ik zou nu echt nog niet kunnen zeggen wie de winnaar wordt. Stel dat Spicy Chef zou winnen, dan zou het zijn omdat het een heel mooi boek is. Home Made Basics vind ik dan weer een heel praktisch en gedegen boek en Vis voor beginners is een hele goeie omdat veel mensen nog een beetje bang zijn om met vis te koken.”
In voorgaande jaren werd de prijs telkens uitgereikt op de Avond van het Kookboek. Vanwege de coronamaatregelen gaat de avond dit jaar niet door en wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt op de vooravond van de Kookboekenweek, op 5 november. De Kookboekenweek duurt van 6 tot 15 november.
Meer kookboeken verkocht
Kookboeken verkopen in Nederland de laatste tijd ontzettend goed. In de eerste drie kwartalen van 2020 werden er vijf procent meer kookboeken verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Niet alleen tijdens, maar ook na de eerste coronalockdown gingen Nederlanders massaal aan de slag met hun kookkunsten, zo lijkt het. Na het einde van de ‘intelligente lockdown’ in juni werden er iedere maand meer kookboeken verkocht ten opzichte van dezelfde tijd in 2019.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond. -
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’
-
PREMIUMKoken & eten
Kookboek met oer-Hollandse recepten: ‘Iedereen zei elkaar na: Nederland heeft geen eetcultuur’
-
-
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUM
Tilburg krijgt een lockdown-kookboek: ‘Het kokshart stopt niet met kloppen’
Vrij 16 okt: Het belooft een opmerkelijk naslagwerk te worden: voor het ‘Kok in lockdown-kookboek’ maakt iedere dag een andere Tilburgse kok een gerecht. Met foto’s en teksten moet het ook een tijdsdocument/dagboek worden.
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt