CyanogenMod zou veel minder gebruikers hebben dan Cyanogen Inc. claimde

CyanogenMod en Cyanogen OS zouden veel minder gebruikers hebben dan het bedrijf achter beide Android-uitgaves in het verleden heeft geclaimd. Terwijl het bedrijf het had over tientallen miljoenen gebruikers, zou het gaan om enkele miljoenen.

CyanogenMod en Cyanogen OS samen zouden actief zijn op twee tot drie miljoen apparaten, stelt techsite The Information op basis van interne data van het bedrijf. Daarbij gaat het om apparaten die in de week ervoor actief waren en die een versie van het besturingssysteem draaien van begin 2015 of later. Steve Kondik, maker van CyanogenMod en oprichter van Cyanogen, claimde vier miljoen gebruikers voor alleen al Cyanogen OS. Tot vorig jaar sprak Cyanogen over tientallen miljoenen gebruikers, tot aan vijftig miljoen.

Daarbij laat Kondik aantekenen dat het bijhouden van het aantal gebruikers van CyanogenMod lastig is, omdat veel daarvan gericht zijn op privacy en dus functies om de software contact te laten maken met servers van Cyanogen uitzetten. Op die manier is alleen door downloads te zien dat mensen de software gebruiken.

Het aantal gebruikers is belangrijk, omdat Cyanogen OS momenteel afhankelijk is van investeerders en moet laten zien hoe het gaat met het aantal installaties van zijn software. CyanogenMod is alternatieve firmware voor bestaande toestellen die gebruikers zelf moeten installeren, terwijl Cyanogen OS een besturingssysteem is op basis van Android dat op toestellen is voorgeïnstalleerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-08-2016 • 10:32

89 Linkedin Whatsapp

Reacties (89)

89
83
43
2
0
22
Wijzig sortering
Alleen hier al. Gebruikers: gaat het om mensen (2) of toestellen (7).

Allemaal zonder Google Playservices en andere accounts en zonder Cyanogen pinging.

Dus wie niet meet die niet weet.

Overigens vele malen meer gedownload dan gebruikt. dus downloadcijfers lijken me ook een slechte benadering.

Vaststellen van gebruik is lastig, zeker omdat het een doelgroep betreft die privacy en veiligheid juist hoog in het vaandel heeft staan.

Leg een gebruiker van Google Analytics maar eens uit dat mensen kunnen opt-outen. , en dat die statistieken dus ook een vertekend beeld geven. Geen beginnen aan.

Cijfers zijn (schijn)heilig op internet.
CyanogenMod en Cyanogen OS samen zouden actief zijn op twee tot drie miljoen apparaten, stelt techsite The Information op basis van interne data van het bedrijf.
Hier worden hoogst waarschijnlijk alleen de officiële versies van CyanogenMod en Cyanogen OS in verwerkt. Als je alle niet-officiële versies van CyanogenMod die actief zijn erbij optelt zou het aantal apparaten al een stuk dichter in de buurt liggen bij het aantal dat Cyanogen claimt.
Zo heb je voor de Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Ace II, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy Gio, Samsung Galaxxy Ace en Sony XPERIA U via novafusion.pl geporte versies van CyanogenMod die hoogst waarschijnlijk niet in de data staat die techsite The Information heeft.
Gezien hoe lastig het is om een ROM te flashen lijkt 50 miljoen me ook aan de hoge kant. 99% van de gebruikers kan de command line niet eens openen, laat staan CyanogenMod installeren.
Een wileyfox Swift user hier. Waarom? Omdat het ding gewoon updates krijgt!

Was het eindeloos flashen vat toestellen beu. Cynogen os biedt 'alle features' aan standaard bij toestel, en levert ota updates. Beetje budget Nexus ;)
Zeker, de Wileyfox Swift krijgt alle updates!
Ik heb er ook een. Voor de prijs die ik er voor betaalt heb ben ik er enorm tevreden mee. Voor deze telefoon nog nooit CM gebruikt, maar ik denk dat mn volgende telefoon ook CM moet draaien.
Precies, nu hebben ze wellicht wel wat marktaandeel gewonnen met de installer van ze.

Nou moet ik er ook bij zeggen dat ik toch wel een tiental telefoons in persoonlijke kring heb geroot en geflashed naar CM omdat ze bijvoorbeeld tegen geheugen problemen liepen omdat fabrikanten ze het liefst zo vol mogelijk met bloatware stoppen.

Dus 10miljoen zou eigenlijk nog wel kunnen.
Maar de installer is toch al een tijdje offline?
Klopt, maar misschien hebben ze de uitspraak van X aantal gebruikers gedaan, door het gebruik van de installer te optimistisch in te schatten ;)
Daarnaast staat ook dat Cyanogenmod zoveel features heeft dat vele onofficiële builds gewoon niet stabiel zijn, en mensen dus voor een andere ROM kiezen. Bij officiëel ondersteunde devices is instabiliteit niet echt een issue, maar vele devices zijn gewoonweg niet officiëel ondersteund.
En een hoop mensen die het wel kunnen doen het niet, omdat de telefoon vaak ook wel voldoet in de stock-toestand.
Ondertussen staan er 9324872374 handleidingen online voor jouw specifieke device om een rom te flashen, dan heb ik het nog niet eens over alle youtube handleidingen.
Dit was 5 jaar geleden wel anders, maar op dit moment denk ik dat veel mensen zonder echte kennis hun telefoons rooten en er andere software opgooien.
In mijn omgeving ken ik er al een heleboel en kom ze ook overal tegen (reis veel) .
Dat was vorig jaar zelfs nog anders.
Paar miljoen wereldwijd lijkt me dan wel weer aan de lage kant, ik ken overal wel wat mensen die het draaien.
Je hebt ongetwijfeld een meer dan gemiddeld aantal tweakers in jouw omgeving, zoals de meeste van ons hier. Totaal niet representatief.
Anoniem: 721593
@Wolfos18 augustus 2016 11:13
Que?
Recent voor het eerst gedaan nadat bluetooth, wifi en GSM verbindingen niet meer tot stand werden gebracht door update van LG.
Nergens command line nodig gehad.
Op de site van CM wordt het redelijk goed uitgelegd.
Alleen het rooten wilde met de voorgeschreven tools niet lukken, maar Google heeft altijd wel een alterntief gereed.
Twee tot drie miljoen lijkt mij laag, aangezien er alleen al minimaal 1.5 miljoen OnePlus One's over de virtuele toonbank zijn gegaan.
Die echter later wel de keuze kregen om naar het Oxygen OS te gaan. En ik denk dat een groot deel van de gebruikers dat ook heeft gedaan.
Ik denk juist bijna niemand. OxygenOS moest je handmatig flashen en werd niet aangeboden als OTA. OOS bood geen voordelen over CM, en CM wel over OOS.

Maar goed, harde cijfers hebben we beide niet natuurlijk. Dit is puur gebaseerd op mijn ervaring op XDA.
Een OnePlus heeft al een aardig hoog ''tweak'' gehalte, die kunnen wel flashen en dergelijke dus dat lijkt me juist wel aannemelijk dat dat gebeurt.
En die zullen dus niet de keuze maken om over te stappen van een goede OS als Cyanogen (waar veel mensen dus juist naartoe flashen) naar Oxygen.

Ikzelf heb een OPO, nooit een melding gehad om over te stappen naar Oxygen, maar heb zelf Cyanogenmod voor Android 6 erover gegooid en draai deze nog steeds.
Zelfde hier, oneplus one met Cyanogen
Hier ook met Cyanogen, nooit rooted of roms aangepast en ook nooit een melding gehad om over te stappen op Oxygen.
Sorry, dat wist ik niet. Heb zelf geen OPO, maar dat is wat ik ervan gehoord had. Ik dacht dat ze iedereen hadden aangemaand om naar Oxygen te gaan (een beetje zoals Windows heeft gedaan :D). Dan ben ik mis, mijn excuses!
Ik heb hier zelf een One in mijn handen maar ik draai gewoon nogsteeds cyanogen, oxygen heeft idd geen voordelen tov cyanogen en het was nieuw, en dus nog maar even de vraag of het allemaal goed uit zou vallen...

Tot nu toe altijd nog zeer te spreken over cyanogen!
Cyanogen heeft ook meer opties op de one vergeleken Oxygen.
Ik heb ook mijn opo geroot en twrp geïnstalleerd, maar nog steeds niet de behoefte om een andere Rom te installeren :).
Ook omdat cyanogen iedere maand netjes met de Android security updates komt.
Hoe installeer je de updates via TWRP?

bij mij komen ze wel binnen maar de installatie faalt vanwege de geroote telefoon en de TWRP bootmenu ofzo...
Ook mij lijkt dat geval, en dat was vroeger niet zo. Ik merk wel op dat het bij mij gaat om een HTC One M8 (een heel ander toestel).
Ik denk dat het met TWRP en/ of het versleutelen van mijn telefoon te maken heeft
Desalniettemin: Cyanogenmod is nog steeds eenvoudig te installeren.
Want in TWRP kun je - handmatig - bij de optie "installeren" kiezen vanuit welke directory ("map") dat moet gebeuren.
De updates van Cyanogenmod tref je standaard aan in de directory ("map") "cmupdater". Ga daar naar toe en kies het juiste bestand (als er meer dan 1 te vinden is: let dan op de datum, je hebt het liefst het meest actuele bestand).
Vink dan aan "reboot after installation is complete" (of doe dit handmatig) en veeg de witte pijltjes onderaan naar rechts. Dat is alles. Cyanogenmod zal vanzelf geïnstalleerd worden.
Dit is bij OnePlus niet het geval. De reden is omdat OnePlus gewoon een standaard installatie-procedure wordt gebruikt, die TWRP gewoon kan verwerken. OxygenOS OTA's werken dan dus ook gewoon op TWRP(In ieder geval bij mijn OnePlus 3).

Sterker nog; OnePlus support TWRP dan ook gewoon op hun forum, en als je terug wilt gaan naar stock recovery, staat er een link naar de recovery.img op hun website.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 augustus 2016 12:30]

Da's gek want bij mij kon ik mijn OPO met cyanogen OS niet updaten omdat ik geroot was en de system partitie was aangepast. Volgens mij kwamen de checksums niet overeen ofzo. Hij gaf me een error dat hij hem niet kon installeren. Nadat ik opnieuw de rom had geflasht zonder hem te rooten lukte het uiteindelijk wel.
Ik heb het dan ook nooit over rooten gehad. Je system partitie moet onaangepast zijn, maar TWRP moet er gewoon op werken.

Tip: Als je een systemless root gebruikt hoef je alleen de stock kernel opnieuw te flashen voordat je OTA'd

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 augustus 2016 14:08]

http://forum.xda-develope...ygen-os-roms-ota-t3410870
OTA incremental update zips: These are recovery-flashable zips that update your rom to a newer version. They can be flashed via stock or TWRP recovery but will only work on non-rooted devices with no modifications to system files.
Deze zijn allemaal signed(officieel) en flashable met TWRP.

Als je system-less root hebt hoef je alleen een stock boot.img(kernel) opnieuw te flashen voordat je de OTA kan installeren.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 augustus 2016 16:21]

Dan doe je toch echt iets fout, alle OTA zips van in ieder geval OnePlus 2 en 3(Oxygen OS) werken gewoon op TWRP.
Zie ook hoe er op hun website staat "Optional"
http://i.imgur.com/ooU4gJb.png


Edit: Bij de Oneplus One kan het dus niet met OxygenOS:
Also, do not try to flash this build through TWRP. You will most likely lose your radio and IMEI which means a trip to our customer support. It won't lead to thermonuclear war but just don't do it.
CyanogenOS weet ik niet helemaal zeker.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 augustus 2016 12:36]

Nee, je kan alleen OTA's installeren met de officiële recovery en als de systeem partitie niet is bewerkt (dus mag geen root hebben en ook niet als r/w zijn aangekoppeld).
Je kunt via https://cyngn.com/support "volledige" zips downloaden die het wel in TWRP doen.
Oke. Voor de Oneplus 2 & 3 weet ik het wel zeker(uit ervaring) dat het met TWRP kan.
Ik heb net nog een update gedownload en hij doet het nu gewoon, ik weet niet of ik hem bij mijn vorige installatie perongeluk geunroot heb, maar het blijkt nu gewoon prima te werken...
De OTA werkt bij mij ook niet, ik download altijd de flashable zips via; https://forums.oneplus.ne...-roms-ota-updates.141825/
Heb zelf ook de one maar heb er geen oxygen os op gezet maar cyanogenmod nightlies erop geflashed.
Mijn vriendin heeft de OPO met CM13, ik de OP3 met RR (ook CM13 dus) en mijn zoontje Galaxy S4 met ook CM13.
Ik denk juist bijna niemand. OxygenOS moest je handmatig flashen en werd niet aangeboden als OTA. OOS bood geen voordelen over CM, en CM wel over OOS.

Maar goed, harde cijfers hebben we beide niet natuurlijk. Dit is puur gebaseerd op mijn ervaring op XDA.
Werd een deel van de OPO's echter niet al met OOS geleverd?
De One's niet die zijn altijd cyanogenOS gebleven.
Nee, hoor. Na de ruzie tussen OnePlus en CM werden OPO's geleverd met OOS ipv CM. Het Logo van CM verdween ook van de achterkant van de OPO.

Heb zelf een OPO met CM gehad, die stuk ging, kreeg een nieuwe waar ineens OOS op zat, en waar op de achterkant ineens geen Cyanogen meer stond. Terwijl ze zeiden dat ze mijn oorspronkelijke phone van een nieuw moderbord hadden voorzien, maar mooi niet dus.

Heeft me behoorlijk wat tijd en moeite gekost om ze ervan te overtuigen dat ik geen OOS wilde maar gewoon CM. Is uiteindelijk gelukt.
Alleen in India vanwege een exclusieve deal van CyanogenMod.
Anoniem: 519928
@Zymp18 augustus 2016 12:53
Eh, dat bevestigt pinguïns uitspraak alleen maar. Kwestie van lezen...
50 miljoen lijkt me ook veel, maar 2 tot 3 miljoen lijkt me nu toch echt weinig?
Nu, ik heb het vroeger ook altijd gedraaid, maar moet toegeven dat ik het tegenwoordig ook niet meer heb staan. Heb een Moto X die momenteel nog op 6.1 draait, dus nog geen nood aan gehad. Als er een CM van Android N uitkomt ga ik me er wel opnieuw aan wagen.
Maar ik denk dat dat veel vaker is tegenwoordig. De echte zware OS'en zijn volgens mij steeds aan het minderen waardoor de 'clean' CM niet meer echt nodig is. En de meeste mensen die dan bv. een Touchwiz kopen zijn er ofwel tevreden van, ofwel weten ze niets van custom roms. In tegenstelling tot de smartphones een paar jaar geleden, is er nu gewoon minder brol op denk ik. En vooral een ruimere keuze. Waar toen Samsung en Apple de twee merken waren, heb je nu zoveel meer. Bv. al die Chinaphones als Xiaomi en OP, die toen de moeite niet waren, maar nu zeker wel.
En laten we wel wezen. De echte Tweaker van vroeger lijkt ook "uit te sterven". Er wordt steeds meer gebouwd op gebruikersgemak, snelheid en veiligheid. Dan kan het zijn dat het modden/flashen wat minder aantrekkelijk wordt, want het loopt toch al stabiel.
Dat niet alleen. Maar de Stock systemen zijn vaak al vrij uitgebreid met functies die je voorheen voornamelijk in custom roms zag. Veel men ziet dan al heel snel, samen met de stabielere en snellere ervaringen tegenwoordig, de noodzaak niet meer om te flashen.
Inderdaad en als je dan alleen root en een adblocker installeert samen met xposed en een paar modules zijn veel tweakers ook al tevreden. Ik draai zelf een custom rom, wel gebaseerd op stock (maximushd met sense) op mijn HTC one m7. Wel custom recovery en elementalx kernel etc. Had ik liever dan CM, is 100% stabiel (inclusief undervolt op alle frequenties en overclock) en alles werkt als een zonnetje.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 18 augustus 2016 11:25]

En laten we wel wezen. De echte Tweaker van vroeger lijkt ook "uit te sterven". Er wordt steeds meer gebouwd op gebruikersgemak, snelheid en veiligheid. Dan kan het zijn dat het modden/flashen wat minder aantrekkelijk wordt, want het loopt toch al stabiel.
Haha inderdaad. Op mijn oude HTC desire heb ik flink wat moeten prutsen om een nieuwe rom er op te krijgen dmv fastboot en ADB. Lekker commando's intypen om je rom over te zetten e.d. Ook waren toen nog niet alle roms even stabiel waardoor ik er toch verschillende geprobeerd heb (om uiteindelijk bij CM te eindigen). Hoop lol (en ergernissen) aan beleefd om de juiste rom draaiende te krijgen + te tweaken naar mijn wensen.

Mijn huidige telefoon had ik binnen no time geroot en CM er op staan via een of andere tool. En alles werkt zo soepel en precies zoals ik wil dat er niks meer aan getweakt hoeft te worden.

Alles is zo veel volwassener geworden dat het niet meer nodig is en ook nog eens geen kunst aan is. Valt ook wel weer wat voor te zeggen hoor :9
Interessant, er is volgens mij helemaal geen Android 6.1 versie gereleased ;)

CM van Android N zal nog wel even duren, aangezien N ook nog niet uit is. Meestal duurt het wel een paar maanden, afhankelijk van de populariteit en hardware van je toestel.
Anoniem: 519928
@Zymp18 augustus 2016 15:33
Meer dan tien miljoen heb ik van horen zeggen.
Niet zo heel netjes, zeker niet voor inversteerders.
Daarbij laat Kondik aantekenen dat het bijhouden van het aantal gebruikers van CyanogenMod lastig is, omdat veel daarvan gericht zijn op privacy en dus functies om de software contact te laten maken met servers van Cyanogen uitzetten. Op die manier is alleen door downloads te zien dat mensen de software gebruiken.
Is dat wel zo?
En als het zo is, hoe is dat nu dan wel zo te zeggen?

[Reactie gewijzigd door iAR op 18 augustus 2016 10:37]

Het staat letterlijk in je quote lol
Dan doel je op de downloads? Ze noemen tot 50 miljoen.
In het artikel staat ook "zou het gaan om enkele miljoenen", hoe betrouwbaar is dat getal als ze het niet kunnen meten?
Het is ook een rare insteek om downloads als actieve users te tellen. Ik heb zelf al minstens 20x cyanogenmod gedownload op mijn LG G2. Gewoon voor de fun 'ROM-melen'. Dus veel ontdekken, verkloten en weer recoveren. De LG G2 is nu mijn festival-telefoon en draait prima op Cloudy G2. (Nexus 6p als daily driver.)
Daar zat ik ook aan te denken, als ze het aantal klanten gelijk trekken aan het aantal downloads.. Zoals jij geeft al aan circa 20x het gedownload te hebben, dan ziet Cyanogenmod jou dus als 20 klanten :P
Dat kan je geen 1 investeerder verkopen lijkt mij?

Als MS dat met Windows zou doen, zou dat volgens mij ondertussen inhouden dat 2x de wereldbevolking windows draait.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 18 augustus 2016 11:23]

Aantal installaties tellen om een idee te krijgen van hoeveel gebruikers je hebt is redelijk logisch. Niemand beweert dat dit 1 op 1 overeenkomt, ook CM niet.
Tot vorig jaar sprak Cyanogen over tientallen miljoenen gebruikers, tot aan vijftig miljoen.
Tot aan vijftig miljoen, bedoelde ze dus stiekem, een paar miljoen mee (minder dan 5).
Wel even een grof groot verschil, waarbij die tot 50 miljoen waarschijnlijk overeenkomt met het aantal downloads. Anders hebben ze wel een heule slechte boekhouder als die van 3 miljoen even bijna50 miljoen weet te maken.
Indien Cyanogen het woord: gebruikers, verandert naar downloads. Dan komt het dus een stuk dichter in de buurt van de realiteit.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 18 augustus 2016 11:38]

Je hebt je reactie tussentijds gewijzigd. Wat er eerst stond was niet bepaald fraai.
Hu ik heb niks ''gewijzigd''..
Ik heb gewoon een stukje uit bovenstaand artikel toegevoegd aan mijn reactie, had ik ook niet hoeven doen want het stond immers al in het artikel van tweakers.net.
Ik heb het al een paar keer gedownload maar ben er nog nooit aan toegekomen om er wat mee te gaan doen.
Hier hetzelfde. Vind ook de investeringskosten te hoog.
Ja das waar, maar ze weten in ieder geval zeker dat het er in ieder geval enkele miljoenen zijn omdat die niet de connectie naar de servers stopzetten. Plus de few die het wel express stopzetten.

Ach, laten we wel wezen. De cijfers waren van voor af aan al opgekrikt om investeerders te lokken met de wetenschap dat ze altijd met dit verhaal konden komen. Het draait tenslotte om privacy :-)
Ik heb het zelf op een aantal telefoons gedraaid, maar nu draai ik het nergens meer op.
Ik denk dat de noodzaak van het OS ook een stuk minder is geworden.
Anoniem: 519928
@REDSD18 augustus 2016 15:35
Minder dan vroeger in elk geval.
Het bijhouden van downloads van het OS geeft een aardige indicatie. Het verschil tussen een paar miljoen en tientallen miljoenen is echt wel te zien.
CM was een prachige toevoeging op Android, met heel wat features en mogelijkheden die je niet vond bij standaard Android-toestellen.

Een paar jaar later lijkt dat veel minder het geval te zijn. Om je toestel te debloaten, heb je geen CM meer nodig. Stock Android heeft ondertussen eigenlijk geen achterstand meer qua features. En CM blinkt sinds lollipop eerder uit in instabiliteit en (voor heel wat toestellen) een waslijst van features die het niet doen.

Zelfs als CM op andere toestellen minder amateuristisch en instabiel gemaakt is, zijn zelfs die enkele miljoenen gebruikers best wel veel.
Ik heb een paar dagen geleden Resurrection Remix (Android 6.0.1) geflasht op een Redmi Note 2. Dit is een op CM gebaseerde distributie. Zou deze dan ook meegeteld worden? Is toch een soort van CM en daar zullen er ook nog wel meerdere van zijn.
Inderdaad ik denk dat het een vertekend beeld is. Er zijn veel custom roms gebaseerd op CM die eigenlijk ook mee geteld moeten worden. Zo gebruik zelf een onofficiële CM omdat in de officiële niet alle updates zitten voor men device.
Ben blij dat het er is stock Android is niet echt privacy gericht. En op Apple of Microsoft zit ik ook niet te wachten.
Ga er maar vanuit dat ze die meetellen.
Ik draai Cyanogen OS op men Wileyfox Swift! Helemaal top vind ik het! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee