RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Met veel vlinders gaat het niet goed, maar de grote vos is na 25 jaar terug

Terug in Nederland: de grote vos. Beeld © iStock

De grote vos is na 25 jaar weer terug in Nederland. Met veel vlinders gaat het niet goed, maar deze vlindersoort wordt in ons land weer steeds meer gespot.

De grote vos werd in het begin van de eeuw niet of nauwelijks gezien. Van 2012 tot 2014 was hij even terug, maar daarna was de opvallende vlinder met grote vleugels weer voor een paar jaar weg.

Definitief terug

Sinds 2018 lijkt de grote vos definitief terug en dit jaar is hij op veel plekken in Nederland waargenomen, schrijft de natuurwebsite Nature Today. De grote vos is vanaf maart actief en is dan het meest te zien op boomstammen of andere bijna-kale plekken. De rupsen zijn vanaf april tot juni te vinden in loofbomen.

Zo
Lees ook:
Zo zorg je volgens De Vlinderstichting voor een vlindervriendelijke tuin

Ook nu is de vlinder bij zonnige (en niet te koude) momenten nog te spotten. Een volwassen vlinder overwintert en kruipt tussen takkenbossen en houtstapels, waarna hij in het voorjaar weer tevoorschijn komt.

Vlinder-top 10

Dat de grote vos weer wordt gespot, wil niet zeggen dat hij daarmee ook meteen hoog staat in de ranglijst van vlinders die in Nederland het meest worden gezien. De top-10 van dit jaar:

  1. atalanta
  2. dagpauwoog
  3. klein koolwitje
  4. groot koolwitje
  5. citroenvlinder
  6. boomblauwtje
  7. klein geaderd witje
  8. bont zandoogje
  9. bruin zandoogje
  10. gehakkelde aurelia

(Bron: De Vlinderstichting

We kunnen zeldzame vlinders nog van uitsterven redden

02:02
Stikstof vormt een bedreiging voor vlinders doordat de natuur steeds eenvormiger wordt. "Mos, daar heeft een vlinder echt helemaal niets aan."