Veel mondkapjes voor consumenten houden virusdeeltjes niet tegen (bnnvara.nl)


Kassa laat zien dat veel mondmaskers voor consumenten in veel gevallen slechts schijnveiligheid bieden. We lieten zeven mondkapjes testen die nu overal in de winkels liggen door een team van wetenschappers van TU Delft. Een medisch masker, waarvan het ministerie van Volksgezondheid, Welzij ...

door Wilmama in Gezondheid  ·  29 Reacties

  • 6
  • 520x gelezen
Reageer met een Emoji
1
2
1
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Vertel eens iets nieuws

2
1 kelly11

De pcr-test en de mondkapjes zijn symboolmaatregelen om het volk rustig te houden.

9
2 Mac Benac

Waarom worden wij dan door de overheid verplicht om een mondkapje te dragen?

3
3 syl

@3
Verplicht is het (nog) niet overal:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes

Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het verplicht. Op deze pagina’s leest u waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje het beste kunt dragen en wat goede mondkapjes zijn.

Noot (bronartikel):
(**)......Het masker van polyester, bamboe en zijde kwamen slecht uit de test. Net als het masker van een oud laken, gemaakt op basis van het patroon dat de overheid beschikbaar heeft gesteld. Na de test van Kassa heeft de overheid besloten dit patroon offline te halen.

Wel denken de wetenschappers dat de meeste mondmaskers bescherming bieden als iemand hoest of niest. TU Delft gaat dit binnenkort nog testen met echte proefpersonen.(**)

11
4 Wilmama

@4 Verplichten, wil de overheid.. Helpt tegen verkoudheid ?

3
5 syl

@4
En weer in de verdediging geschoten om je leuter verhaaltjes te rechtvaardigen?

[quote]
Een medisch masker, waarvan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eigenlijk niet wil dat consumenten het kopen, kwam als beste uit de test.
[/quote]

Het enige wat enigzins werkt (niet 100%) is een medisch masker.

Angst aanjagen en daarna schijnveiligheid aanbieden is wat er gebeurt.

10
6 Proemevla

@5
Een groot deel van de Nederlandse bevolking wil graag dat het dragen van een mondkapje op uitgebreide(re) schaal verplicht wordt, in navolging van het buitenland.

12
7 Wilmama

@6
[ @4
En weer in de verdediging geschoten om je leuter verhaaltjes te rechtvaardigen?]

Ik geef louter ter zake doende informatie op een vraag van @3 en verdedig daarmee niets. Hoe kom je erbij?

9
8 Wilmama

Het is heel simpel om zelf even een testje te doen.
Moet je wel op tijd uit bed.
De temperartuur is laag genoeg in de morgen om je ademcondensatie te zien.
Adem even uit met en zonder een mondkapje en kijk hoe ver het komt.
En als je die uitkomst koppel aan het afstand advies dan zit je goed.

6
9 Snorrie

@9
Nog simpeler is het met een evape te doen, zie je hoe het aan alle kanten uit het masker komt.

10
10 Proemevla

@10
Mag ook. Zal hetzelfde resutaat geven. De verspreiding is in een veel kleiner gebied.

5
11 Snorrie

@8
Zelfs medische maskers werken niet voor 100%

@7
En? Als het grootste deel van nederland van een klif wil springen hoef ik daar niet in mee te gaan.
In dit geval, waarom zou ik een masker dragen dat voor geen ruk werkt en ook nog ongezond is voor mij.

8
12 Proemevla

@11
Nee hoor, wat er aan de zijkanten uit komt draagt net zo ver.
En dan is er nog de test, ZE WERKEN niet.

9
13 Proemevla

Ik blijf het apart vinden:
"De KN95-gezichtsmaskers staan gelijk aan de FFP2-gezichtsmaskers en zijn in eerste instantie bedoeld voor de zorg"

De KN95 standaard is de Aziatische, standaard vergelijkbaar met de westerse N95.
De KN95 worden hier NIET gebruikt in ziekenhuizen vanwege gebrek aan vertrouwen in de Quality Control van de vele bedrijfjes in China (begin dit jaar waren daar al die problemen mee dat bijv bij het opdoen al de elastiekjes braken)

Er zijn goede KN95 maskers te krijgen, maar vanwege het gebrek aan controle gebruiken ziekenhuizen hier alleen de N95 standaard.

Als ze bedoeld zijn voor de zorg, koop ze dan ook grootschalig in voor de zorg.
Ondertussen heb ik er van de zomer genoeg gekocht voor mijn moeder deze winter.

0
14 lost
15 DWZ

Aanvulling op @4 met dit citaat uit het bronartikel:

(**) Reactie ministerie van VWS

Het ministerie van VWS en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten in een reactie weten: "Het kabinet volgt het OMT in haar advies wat erop neerkomt dat het dragen van een mondkapje niet dé oplossing is tegen de verspreiding van het virus. Het allerbeste is om anderhalve meter afstand te houden, hygiëne te betrachten, bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. Het dragen van een mondkapje is wél een aanvullend middel om het risico dat blijft bestaan af te dekken. Nu de epidemie oplaait, helpen alle kleine beetjes - zeker op plekken waar het moeilijk is de anderhalve meter afstand te houden."

Het welles-nietes in woord en beeld t/m begin augustus: https://www.nu.nl/282359/video/tijdlijn-zo-veranderde-het-standpunt-over-mondkapjes-in-nederland.html

Het dragen van een mondkapje is vanaf 5 augustus verplicht in drukke delen van Amsterdam en Rotterdam. In tegenstelling tot veel andere Europese landen koos Nederland niet voor een nationale mondkapjesplicht. Zo werd het standpunt over de mondkapjes de afgelopen maanden meerdere keren bijgesteld.

De consumentenbond komt met deze conclusie:
(**) Argumenten voor het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte
Niet-medische gezichtsmaskers helpen waarschijnlijk om de verspreiding van een infectie te beperken. Vooral omdat ze anderen (beperkt) beschermen tegen virusoverdracht door de drager van het masker.

Daarnaast zouden mondkapjes vanuit psychologisch opzicht kunnen bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het virus. Ze kunnen een signaalfunctie hebben en mensen alerter maken op het feit dat het coronavirus onder ons is. Mogelijk gaan mensen door dit besef meer afstand houden, wat verspreiding van het virus bemoeilijkt.

Kanttekeningen gebruik mondkapjes openbare ruimte
Maar mondkapjes kunnen de kans op besmetting ook juist verhogen bij onjuist gebruik. Bijvoorbeeld als ze op de verkeerde manier verwijderd worden.

En waar mondkapjes voor sommige mensen een signaalfunctie kunnen hebben, kunnen ze voor andere mensen een gevoel van schijnveiligheid veroorzaken. Dat kan als gevolg hebben dat mensen belangrijke maatregelen (zoals 1,5 meter afstand houden en goed de handen wassen) juist minder goed naleven. Dit kan de kans op besmetting weer verhogen. Mondkapjes zijn dus geen vervanging van bestaande maatregelen, maar een aanvulling.

Het is daarom van belang dat je je ook mét mondkapje houdt aan de volgende geldende maatregelen:

* 1,5 meter afstand houden
* thuis blijven bij ziekte en verkoudheid
* handen wassen met water en zeep
* niezen en hoesten in de elleboog
* papieren zakdoekjes gebruiken
* geen handen schudden

Conclusie
Bij het dragen van mondkapjes is het dus belangrijk dat ze op de juiste manier gebruikt worden én dat andere geldende maatregelen nageleefd blijven worden. Op die manier kunnen mondkapjes een beperkt effect hebben in het tegengaan van de verspreiding van het virus. (**)

https://www.consumentenbond.nl/zelfzorg/mondkapjes-in-tijden-van-het-coronavirus

Lees hier ook het gedeelte dat begint met:
(**)Is het nodig om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte?

Het kabinet adviseert iedereen vanaf 30 september dringend om een niet-medisch mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Later zal een mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimtes volgen. Aan het begin van de coronacrisis werd gecommuniceerd dat mondkapjes in de openbare binnenruimte niet nodig zijn. Het kabinet is daar inmiddels op teruggekomen.

en eindigt met deze opmerking:
In de persconferentie van 13 oktober liet premier Rutte weten dat er een mondkapjesplicht zal volgen voor iedereen vanaf 13 jaar die zich verplaatst in de publieke binnenruimte. Deze verplichting moet nog juridisch geregeld worden. Tot die tijd geldt er een dringend advies om een mondkapje te dragen in de publieke binnenruimte. (**)

6
16 Wilmama

Nee natuurlijk laten ze geen virus deeltjes tegen. Dat is ook nooit gezegd. Het is alleen bedoeld om vocht deeltjes uit de mond tegen te houden zodat andere mensen niet verkouden zullen worden.

MEDICHE mondmaskers daarentegen beschermen de medici tegen VIRUSSEN en andere schadelijke stoffen van patiënten. Die zijn dan ook een stuk duurder.

Maar die beschermen alleen de drager er van. Niet de andere mensen. Dus als een arts corona heeft kan dat wel de andere kant op doorgelaten worden. Het filter heeft een eenrichtingsverkeer

Het beste zijn de FFP maskers. FFP houd 80% van de virussen tegen FFP3 95% van de virussen

3
17 Goesenaar

Aanvulling op @16
https://www.dvhn.nl/extra/Minister-De-Jonge-zegt-dat-mondkapjesplicht-mogelijk-half-november-wordt-ingevoerd.-Maar-tot-die-tijd-gewoon-een-mondkapje-op-26116832.html

Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt mogelijk vanaf medio november verplicht. De regeling wordt meegenomen in de spoedcoronawet die de Eerste Kamer op 26 oktober behandelt,..........

Dit is dus in grote lijnen de huidige stand van zaken. Mijn motto: 'Een goed geïnformeerd mens telt voor twee'. Of ik het er in dit geval ook mee eens ben is een tweede.

6
18 Wilmama

@17
[Nee natuurlijk laten ze geen virus deeltjes tegen. Dat is ook nooit gezegd. Het is alleen bedoeld om vocht deeltjes uit de mond tegen te houden zodat andere mensen niet verkouden zullen worden. ]
Geen idee waar je deze nonsens vandaan haalt, maar hoe het wèl zit kan je grotendeels lezen in @4 @16 en @18 Heb ik me hopelijk niet voor niets moe gemaakt.

6
19 Wilmama

@19 Je bent weer lekker bezig hè?

7
20 Mac Benac

Geen mondkapje is veel veiliger. Dan houd je meer afstand. Met mondkapje waan je je veiliger.

En dat allemaal voor een echt virus dat nauwelijks slachtoffers maakt.

8
21 Mac Benac

Showkapjes zie je meer en meer, het virus vlieg door kippengaas heen!

4
22 Vrijbuitertje

Je blijft met je tengels van je neus en mond af. Praten met consumptie wordt ook tegengehouden en met niezen en hoesten kom je ook niet zo ver.
Zo, toch nog wat positiefs te melden over een niet-medisch mondkapje.

5
23 Liz

@23 , ik zie mensen veelvuldig aan hun mondkapje frummelen, en vervolgens wrijven ze even in hun oog en bingo.
En niesen/hoesten in je mondkapje? Lol. Dat blaast er aan alle kanten uit joh.
SCHIJNVEILIGHEID!

5
24 Spraypaint

Niets nieuws onder de zon.

wil je echt je medemens beschermen draag dan een medisch mondkapje of een masker met speciale filters. Nu kloppen al die pro blafkapfiguren zich op de borst dat ze hun medemens beschermen. Het enige waar ze zich over op de borst mogen kloppen is dat ze mee doen met het experiment van de overheid ten behoeve van gedragsbeinvloeding.

4
25 krek

@24 Tja, dat soort mensen heb je. Moet je gewoon niet doen.

Vraag jij je niet af waarom een tandarts altijd zo'n niet-medisch mondkapje op heeft? Of zou dat voor de show zijn.

1
26 Liz

@26

vertel waarom doen ze dat?

2
27 krek

Een mondkapje, zeker als die slecht gedragen worden, heeft misschien maar een paar procent nut. Maar soms kan een paar procent een klein beetje verschil maken.
Gezien ik persoonlijke vrijheden koester hoop ik ook zeker niet op een mondkapjes plicht.
Heel veel mensen hebben vanwege hun beroep in de zorg en nu zelfs in de winkels zo'n kapje een hele werkdag op. Ik kan me wel voorstellen dat diegenen die de hele dag zo'n lapje voor hun mond hebben weinig begrip meer hebben voor mensen die rete moeilijk doen als ze voor 15 minuten een mondkapje moeten dragen.

1
28 Tralalala

@27 Geen idee? Vandaar mijn vraag. Misschien beschermen ze zichzelf voor al dat gespetter uit die monden van de patienten en andersom ook? Ze gebruiken ze, dus zal wel nut hebben dan.

0
29 Liz

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Biscanna
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@168 Je houdt je dus van de domme, en weer geen antwoord van de islam knuffelaar....

zojuist geplaatst door Biscanna

FrisseBries
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@171Ruggegraat is met een t. Geen onderwijs gehad, ik weet het zeker. En zo wel: zeer laag onderwijs omdat je tot niet anders in staat was. ...

zojuist geplaatst door FrisseBries

Wedergeboren
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@171 "extreem linkse tokkie" Schelden, beledigen, op de man spelen. ...

1 minuut geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
De o zo gewenste ‘grip op migratie’ ligt ook voor vier rechtse partijen niet voor het grijpen

@1 "asielzoekers " Tja ... 40.000 tegen 400.000 ?Dan zou ik iets doen aan/tegen die grooste groep. Zelfs al zou je het aantal men...

2 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Biscanna
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@170 En jij denkt dat je wel spoort als extreem linkse tokkie, jij bent zeker ook zo'n kansloze islam knuffelaar zonder ruggengraad?...

3 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Sarcoff
Jim Ferguson (@JimFergusonUK) on X

@2 https://www.frontnieuws.com/top-100-samenzweringstheorieen-die-samenzweringsfeiten-werden/...

4 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

ABRACADABRA
Politie kon 11.000 vuurwapenbezitters niet controleren, andere taken gingen voor

niet te geloven hoe diep Nederland gezakt is als rechtsstaat. begint steeds meer te lijken op een bananenrepubliek...

5 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

Marrie1
Ambtenaren schrappen bewust het woord “moeder”

@7Helemaal mee eens, wie weet wat voor teksten ze nog meer op eigen houtje hebben aangepast.Dit lijkt wel op valsheid in geschriften op hee...

6 minuten geleden geplaatst door Marrie1

icnivad
Bizarre oproep van gastimam moskee Amsterdam: ‘Moslims moeten Joden haten’

Moskee dan maar sluiten?...

8 minuten geleden geplaatst door icnivad

Strongoli
De o zo gewenste ‘grip op migratie’ ligt ook voor vier rechtse partijen niet voor het grijpen

@1Waar een wil is, is een weg.Behandel eerst de punten waar je iets aan wilt veranderen, van wat nu de meeste problemen geeft en zoek daar o...

10 minuten geleden geplaatst door Strongoli

NK. App
Kooku VideosNice ButsSkylar ExraeeSoft Girlfriend Lewd FroggoPorsexMadi Collins Anal With A Huge Black CockXnxx MovieLenina CrownePartyhardcoreLesbian Orgasmic PornShared Wife PornDoll_dannaOlder Younger Lesbian PornR/redditPornhuh.Jojo R34Debora Caprioglio NudaJharkhand XxxMellanie MonroesJerking Off TogetherStep Sisters Lesbians PornAngela White OiledShow Me Uour PussyCanais PornorPorn IzmeSkip The Games AlabamaAmeteur Naked WomenWww Joujiz ComHidden Camera Porn VideosPhoneerotikaGirlfriend Sharing PornVoyeur HRoxy StylezLaylabbwIndian Beeg ComIpprnChantel WilliamsSis Love PornBangla New PornSanilion Xxx VideoHot Sex Video 2018NudemomEbony HookerCock SitterHot Boy SexWrird PornPorn AfricanLingerie FuckLoonykoTalulah MaeTop Hot Porn VideosVintage Hot VideosShoosthtimeTaboo Charming MotherVideos BeazzersFamous Kulhad Pizza Couple Viral VideoBhabhi Ki Chudai Devar4chan OegAnkha DanceXxxboobDadfuck SonTushy Double PenetrationAnal Fisting PornPeyton Thomas BbwGay Missionary PositionXxxxx Hindi MovieIndian Aunty HardNsfw VidsPorn 7.netSó AnalBest Ways To Jerk OffAbella Danger Full VidXxx ServipornoYoung X VideoJapan Sex Hot VideoHornyy-teenGirls Fucking Each OtherPorn Hotel RoomNatalia Queen AnalOnline Striptease GamesHardcorepornoMangaforfreePornhamesDaintybabyelleBunz4ever OnlyfansBoob Suck TamilHot Romance GifSexy Beach GirlsAlly HardestyPornstarrankFree Squirtting PornPornor 4kLookingformargot NudesOorn VideoSunny Leone Xnxx SexLuna Bella Only FansBiggest Booty In The WorldSocial Media Grils ForumHq 18+Nude VustaJanpanese Adult MovieOnly Fans HotLesbian Porn AsainXnx VidiosDeni XxxTheobrobinePronsXxx Mia Khalifa DownloadXxx Randi DesiIndian Hot Xxx PornThefappeningproFree Mature PorneFree You PronEponnerInternationalsexguideMilfie SelfieReena Sky VideosBrazzresx3SuckinggrannyAmerican Cakes PornMegan Mullally NudeLand Pic SexAnty Xx VideoCzech Public PornOnlyfans PawgsSteomom PornHindi Hot Sexy BfManuel Ferrara VideosSparkpornSpankbang.com DownloaderNew Pron MoveMcaylaaa NudeWife BbcpornKelly Devine PornSex Tamil Sex Tamil Sex TamilAmber Alena PovMassive Tits PornBig Titty'sDesi Porn In HdMare FuckInstant FappingGostosa No Only FansSeks Di Kota Bali - Indonesia 2023Dani Daniels PicsBoy Boy SexyXxnxx MalayalamJayalalitha Young PhotosIndian Girls Pissing VideosWww.tubeglorePerfektgirls Com