Chris Aalberts – Met Forum voor Democratie gaat het slecht, maar Annabel Nanninga zwijgt. Waarom eigenlijk? 

17-10-2020 12:37

Annabel Nanninga in de gemeenteraad van Amsterdam. Foto: Maarten Brante.

De oogst van twee weken nieuws over Forum voor Democratie (FvD): Annabel Nanninga heeft kritiek op een influencer in het FvD-journaal, de peilingen gaan naar beneden, het ledenaantal op 1 januari 2019 wordt betwist, Thierry Baudet laat het debat over de coronaspoedwet zitten, de partijtop heeft zich volgens Henk Otten verrijkt, conservatieve christenen doneren gul, de beoogd campagneleider is opgestapt, de nieuwe penningmeester heeft geen onbesproken verleden, er is een mogelijk gevalletje belangenverstrengeling en Baudet voert een toneelstukje op dat hij intimidatie van journalisten erg vindt.

‘Hier zien we het rechtse mediakartel aan het werk’

Wat zouden FvD-prominenten daar nou van vinden? Donderdag konden we de mening van Annabel Nanninga horen bij de talkshow van GeenStijl. Beetje gek: vroeger zou deze website het interviewen van een oud-collega hopeloos incestueus hebben gevonden en meer iets voor de NPO. Die tijd is echter voorbij. Er is meer geks: de eerste les uit de PR is dat je alleen een interview geeft als je een doel hebt. Een belangrijke les uit de journalistiek is bovendien dat je alleen een interview houdt als er een reden voor is. Deze lessen waren de gast en de interviewers even ontgaan en dus volgde anderhalf uur gebabbel.

In dit warme bad mocht Nanninga klagen dat andere fracties in de Amsterdamse gemeenteraad haar moties niet steunen. Dat is aantoonbaar onzin, maar waarom zou GeenStijl zich in de achtergrond van gasten verdiepen? Nanninga mocht wat kritiek geven op Femke Halsema, hetgeen door GeenStijl kennelijk een hoogtepunt werd gevonden en daarom op Twitter kwam. De kritiek op Halsema luidde dat er veel kritiek is en dat ze ‘het niet heeft’. Het kwam niet in de interviewers op te vragen of het niet misschien heel logisch is dat Forum geen poot aan de grond krijgt, als dit het niveau is.

Hier zien we het rechtse mediakartel aan het werk. Ons-kent-ons, dus je mag langskomen als je een goede bekende bent. Dat is een soort vriendendienst, kritische vragen komen er niet en al helemaal niet als er reden voor is. Zoals in dit geval.

‘Dit beeld van een serieus alternatief op rechts is de anderhalf jaar daarna volledig aan gruzelementen geslagen’

Het is deze week drie jaar geleden dat Nanninga afzwaaide als columnist van deze website om zich op de politiek te storten. Het is een tijd die we ons nog maar nauwelijks voor de geest kunnen halen. Forum was net nieuw, haalde dubbele cijfers in de peilingen en werd in de praktijk bestierd door Henk Otten. Amsterdam was de eerste stap van de partij buiten de Tweede Kamer en dat was nog spannend ook. Het feit dat de partij Nanninga wist te strikken gaf enig vertrouwen dat men een serieuze poging deed de politiek vanaf de rechterflank te veranderen.

Dat beeld is anderhalf jaar in stand gebleven. Er waren wel wat relletjes, zoals met Yernaz Ramautarsing, maar het algemene beeld was – terecht of onterecht – redelijk. Hier stond een partij die groeiende was, een stem gaf aan ongehoorde burgers en die uit was op politieke invloed. Dit beeld van een serieus alternatief op rechts is de anderhalf jaar daarna volledig aan gruzelementen geslagen. Tegenwoordig worden we meer dan ooit geconfronteerd met extremistische oprispingen van de politiek leider, heult Forum met radicale boeren en viruswappies, en roeit de partij antisemitisme binnen de eigen gelederen niet uit.

‘Hebben al die stemmers uit maart 2019 zo langzaamaan niet eens recht op een eerlijk en helder verhaal waarom de koers zo is veranderd, mevrouw Nanninga?’

De mannen van GeenStijl stellen wat semi-kritische vraagjes maar maken het Nanninga nooit moeilijk. Waarom eigenlijk niet? Ze is niet gek. Het Forum van nu is niet de partij waar ze zich destijds bij aansloot. Ze weet dat er enorme organisatorische, personele en inhoudelijke problemen zijn: ze kan immers het nieuws lezen. Ze weet ook dat elk uitzicht op verbetering ontbreekt, al is het maar omdat Baudet als politiek leider niet afzetbaar is en lijsttrekkersverkiezingen dus onzin zijn, of ze nou zelf zin heeft om daaraan mee te doen of niet. Toch speelt ze het spelletje mee en doet ze net alsof er ruimte voor zulke verkiezingen bestaat.

Stel dat je een fatsoenlijke rechtse kiezer bent die niets van extremisme moet hebben en in maart 2019 op Forum heeft gestemd. Er zijn er honderdduizenden van. Zij hebben inmiddels buikpijn van hoe het de partij vergaat. Krijgen ze ooit nog een verklaring voor de bende die het is geworden? De politici van Forum duiken massaal, al is het maar omdat interne regels hen verbieden met journalisten te praten en omdat ze het daarna binnen Forum wel kunnen vergeten. Nanninga komt als een van de weinigen wel in beeld, maar doet dat in programma’s van vriendjes zodat ze niets hoeft te zeggen. Lekker zeuren over Femke Halsema.

Hebben al die stemmers uit maart 2019 zo langzaamaan niet eens recht op een eerlijk en helder verhaal waarom de koers zo is veranderd, mevrouw Nanninga? Zou het niet van politiek leiderschap getuigen daar eens klare wijn over te schenken? Het zijn ook jouw kiezers.