Gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars te helpen Gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars te helpen

Gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars te helpen

Gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars te helpen
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars in de stad te helpen. Vanaf 1 juli 2021 gaat landelijk de nieuwe wet inburgering in, maar de gemeente wil meer doen dan het Rijk in die wet voorschrijft.

De gemeente Utrecht gaat meer doen om inburgeraars in de stad te helpen. Vanaf 1 juli 2021 gaat landelijk de nieuwe wet inburgering in, maar de gemeente wil meer doen dan het Rijk in die wet voorschrijft.

De gemeente gaat samenwerken met de partners in de inburgeringscoalitie, taalaanbieders en werkgevers. De gemeente wil dat mensen die ‘noodgedwongen huis en haard hebben moeten verlaten zich zo snel mogelijk welkom en thuis voelen’.

Volgens wethouder Van Ooijen is taal in de aanpak cruciaal. “Hiermee vind je (letterlijk) de weg in een nieuw land. Met de nieuwe wet staan wij aan het roer, wij kopen taalonderwijs in en kunnen daarmee malafide praktijken bij taalscholen voorkomen. Door de regionale inkoop van taalonderwijs kunnen we sturen op hoge kwaliteit”, zegt hij.

“Daarnaast vraagt elke inburgeraar om een andere vorm van persoonlijke begeleiding. Denk aan behalve begeleiding op het gebied van taal, werk of onderwijs en financiën, ook aan begeleiding over gezondheid, kinderen en het opbouwen van een sociaal netwerk. Vanaf dag één investeren betekent sneller integreren. Utrecht is met deze aanpak koploper in Nederland.”

Welkomhuizen

Ook onderdeel van de plannen is het inrichten van zogenoemde Welkomhuizen. Nieuwkomers in de stad kunnen daar binnenlopen voor een ontmoeting, gesprek met een begeleider of een cursus samen met andere Utrechters. Op dit soort locaties moeten inburgeringscoaches van de gemeente en Vluchtelingenwerk samenwerken en toegankelijk zijn.

Plan Einstein

De aanpak uit 2016, Plan Einstein, heeft de basis gelegd voor de nieuwe plannen. In Plan Einstein ligt de nadruk op ‘als buren’ samenwerken, leven en leren, met een aanbod van cursussen en activiteiten voor andere inwoners.

Dit idee komt ook in de plannen voor 2021 terug. “We willen hierin handen en voeten geven aan wat het beste is voor een statushouder. Investeren in de plannen bevordert meedoen, financiële zelfredzaamheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan de samenleving. Het resultaat van deze ambitie is dat inburgeraars sneller inburgeren en zich meer thuis en verbonden, voelen in en met Utrecht en haar inwoners”, aldus de wethouder.

7 Reacties

Reageren
  1. Esrin W.

    Nòg meer?

  2. Koel Hoofd

    De psychische hulpverlening is niet genoemd door van Ooijen.

  3. Bromsnor

    Het zou tijd worden. Snel en goed inburgeren kent alleen maar winnaars.

  4. Yoshua

    Wethouder Van Ooijen zou kennis over het onderwerp moeten vergaren voordat hij een nieuw plan lanceert.
    Inburgeren is voor niemand een probleem.
    De nieuwkomer krijgt 300 uur voor de cursus inburgeren en Nederlandse taal.
    Mensen die in het thuisland middelbaar onderwijs hebben gevolgd hebben ruim voldoende aan die 300 uur om inburgeringsdiploma en NT-2 examen te halen.

    Voor de groep analfabeten en laaggeletterden is er een extra ruimte ingebouwd, om ze toch een kans te geven op eigen kracht de vereiste examens te volbrengen, tot maximaal 600 uur.
    De inburgeraar moet kunnen aantonen dat hij/zij 600 uur aanwezig is geweest op de cursus.
    Lukt het niet om in die 600 uur de cursus te volbrengen, dan krijgt de inburgeraar een ontheffing om in te burgeren.
    Kortom is dit plan geld weggooien, een laaggeletterde haalt het examen niet, zelfs niet met 5 begeleiders en zal ontheffing krijgen.

    Het werkelijke probleem is begeleiding na de inburgering.
    Na het behalen van de vereiste diploma’s laten ze de inburgeraar los in de samenleving.
    De meeste mensen hebben na de inburgering weinig contact met Nederlanders.
    Thuis speken ze vanzelfsprekend hun moerstaal, sociale netwerken bestaan vooral uit land/taalgenoten die ze hebben leren kennen in de AZC periode of familie die in de omringende landen zijn opgevangen.

    Er zijn veel nieuwkomers die het lukt om op te gaan in de maatschappij en succesvol worden.
    Die hebben deze extra begeleiding niet nodig.
    De groep die extra begeleiding nodig heeft, heeft meer aan begeleiding na de inburgeringscursus.

  5. Bromsnor

    @Yoshua, Bromsnor denkt dat inburgeren iets meer dan alleen de taal leren. Statushouders worden pas gelukkig als zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

  6. Wim Vreeswijk

    En wanneer gaat Utrecht meer doen aan uitburgeraars. Want als alle 355.000 Utrechters de anderhalve meter of 3 meter in een cirkel willen blijven handhaven lukt dat niet meer op een Utrechtse oppervlakte van 96,2 vierkante kilometer.
    Zo gaf mijn telmachine immers reeds 106,5 km2 aan !

  7. M.a

    Wanneer wordt er eindelijk eens iets voor de ouderen gedaan.
    Moeder van 95 wonend in Lombok Utrecht wordt totaal aan haar lot overgelaten,Buslijn opgeheven omdat de bussen ivm 3 dubbel parkeren niet meer door de Kanaalstraat rijden .In wijkcentra waar zij trouwens niet meer zelfstandig naar toe kan wordt geen Nederlands meer gesproken .Nee ga maar verder met pampered, zus heeft jarenlang Nederlandse les gegeven ermee gestopt men wil gewoon niet.Jongeren hier geboren spreken onder elkaar ook geen Nederlands, maar willen wel op school bijles krijgen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).