Direct naar artikelinhoud

Kerk in Australië betaalde 200 miljoen euro aan slachtoffers pedofilie

De Australische kardinaal George Pell getuigde voor de commissie over hoe de kerkelijke autoriteiten reageerden op berichten van pedofilie.

De katholieke kerk in Australië heeft in totaal al 276 miljoen Australische dollar (ongeveer 200 miljoen euro) aan schadevergoedingen uitbetaald aan mensen die als kind seksueel misbruikt werden door priesters of andere geestelijken. Dat blijkt uit de gegevens van een commissie die het seksueel misbruik onderzoekt.

De kerk heeft gemiddeld 91.000 dollar overgemaakt aan duizenden mensen die zich sinds 1980 als slachtoffer van seksueel misbruik hadden gemeld. Dat bedrag omvat de schadevergoedingen, maar ook de compensaties die onder meer de behandelingen en juridische kosten moeten dekken.

De commissie had eerder deze maand, na een vier jaar durend onderzoek, onthuld dat maar liefst 4.445 Australiërs hadden aangegeven dat ze het slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik in de Kerk. Het gaat over feiten die zich tussen 1980 en 2015 hebben afgespeeld. In 3.066 gevallen werden er compensaties uitgekeerd.

Volgens commissielid Gail Furness gaat het slechts om het topje van de ijsberg, omdat heel wat slachtoffers nooit melding hebben gemaakt van het misbruik.