Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum, PVV, D66 kunnen profiteren van niet per post stemmen

11-10-2020 09:50

Postbussen
© Gyurka Jansen

Ook deze week zien we geen verschuivingen. Er is nog steeds sprake van een grote mate van stabiliteit ten aanzien van electorale voorkeuren.

We hebben de kiezers voorgelegd dat het kabinet nadenkt over de mogelijkheid om op 17 maart 2021 per post te stemmen. Dat is via twee vragen gegaan:

  • Wat men zou gaan doen als per post stemmen dan wel mogelijk is. Van alle Nederlanders met het voornemen om te gaan stemmen, geeft dan ongeveer een derde aan te overwegen om dit te gaan doen.
  • Wat men zou gaan doen als per post stemmen dan niet mogelijk is. Van alle Nederlanders met het voornemen om te gaan stemmen geeft 11% aan te overwegen dan thuis te blijven.

Als er -niet- per post gestemd zou kunnen worden dan lijkt het erop dat FVD, D66 en PVV daar het minste last van zullen hebben. Rond de 5% overweegt dan thuis te blijven.

Het meeste last zullen daar dan van hebben partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS. Van de potentiële kiezers van deze partijen overweegt dan rond de 15% thuis te blijven.

Hoewel overwegen nog niet betekent dat men dan zeker niet gaat stemmen, zou als men echt niet zou komen dit FVD en D66 1 a 2 zetels extra kunnen opleveren en PVV 2 a 3. Deze zetels zouden dan ten laste gaan van met name CDA, PvdA of SP. Bij de kleinere partijen kan het wel net wat uitmaken of men dan net wel of niet een volgende zetel binnenhaalt. (Bij de kleinere partijen is de kans op restzetels het kleinst).