RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Opnieuw dochter gezondheidsbedrijf Nina Storms failliet

Nina Storms (l.) gaf bestuurszetel Natur over aan dochter Karen (r.) Beeld © ANP

Vorig jaar werd het sapjesbedrijf Natur, waarbij onderneemster Nina Storms als mede-oprichter en geldschieter betrokken was, ingrijpend geherstructureerd. Daarna dacht het bedrijf weer een glanzende toekomst voor zich te hebben. Nu is opnieuw een Nederlandse dochter van het bedrijf failliet.

Dat blijkt uit het Insolventieregister en het vorige maand verschenen eerste faillissementsverslag van Share Natur bv. Curator Wilmy Westerhof moet het bankroet afwikkelen.

Dat blijkt moeizaam te gaan. "De curator beschikt tot op heden over geen enkele informatie of administratie van gefailleerde", schrijft zij in haar verslag.

Geen informatie

Zonder die informatie, die van de (oud-)bestuurders moet komen, zegt zij weinig te kunnen uitrichten. Haar pogingen om in contact te komen met het Amerikaanse beursfonds, dat het Nederlandse bedrijfje ten tijde van het faillissement bestuurde, waren tot nu toe vruchteloos.

"Het faillissement is aangevraagd door een schuldeiser, naar aanleiding van een geschil over de openstaande vordering van een verhuisbedrijf", zegt Westerhof tegen RTL Z.

"Voor zover ik nu kan zien, vonden er in het bedrijf geen activiteiten plaats, maar gingen er alleen geldstromen doorheen. Zolang ik geen administratie heb is dit echter lastig te beoordelen."

Nina Storms

Het faillissement lijkt er opnieuw op te wijzen dat de hooggespannen verwachtingen rond het gezondheidsbedrijf Natur ook na de herstructurering van vorig jaar niet waargemaakt kunnen worden.

De basis voor het bedrijf, dat aanvankelijk met koudgeperste sappen de wereld wilde veroveren, werd vijf jaar geleden gelegd. Onderneemster Nina Storms, vooral bekend als hoofdrolspeelster in het beursdebacle van internetbedrijf World Online in 2000, was daar als mede-oprichter en geldschieter nauw bij betrokken.

Sterfhuisconstructie

Na jarenlange tegenslagen en miljoenenverliezen ging Natur vorig jaar ingrijpend op de schop. In de eerste plaats werd het bedrijf ondergebracht bij een Amerikaans beursgenoteerd vehikel, Natur International Corp.

Vervolgens werd rond de Nederlandse werkmaatschappij een zogenoemde sterfhuisconstructie opgetuigd. Het gezonde deel werd verkocht aan een nieuwe vennootschap, waarna het 'oude' bedrijf failliet ging. De meeste schuldeisers wisselden hun vorderingen in tegen aandelen in de nieuwe onderneming.

Financieel
Lees ook:
Financieel directeur sapbedrijf Natur: herstructurering niet schimmig

Curator Joris Opstroom onderzoekt nog of schuldeisers daarbij niet zijn benadeeld. Ook diende de curator een claim in bij het doorgestarte bedrijf, omdat het na het faillissement nog het kantoor van het oude bedrijf bleef gebruiken. Dat geld is nog steeds niet betaald.

Nieuwe plannen

Het nieuwe sapbedrijf, dat na de herstructurering tijdelijk ook even onder rechtstreekse leiding van Storms stond, wendde zijn blik naar de toekomst. Centraal in de plannen stonden nieuwe producten op basis van cannabidiol (cbd), een niet bedwelmend stofje uit de wietplant.

Ook kondigde Natur aan de Aziatische markt te willen veroveren. In november ging het bedrijf daarom samen met de Chinese distributeur Share. Gezien de ronkende persberichten die volgden, waren de verwachtingen voor de combinatie hooggespannen.

Vertraging

Maar voorlopig kwam er van alle plannen rond Share Natur nog weinig terecht. Storms heeft inmiddels wat afstand genomen van het bedrijf. In februari stapte zij wegens persoonlijke redenen op als toezichthouder. Haar dochter nam de bestuurszetel over.

In een reconstructie in zakenblad Quote schreef Storms de vertraging afgelopen zomer toe aan de uitbraak van het coronavirus. Daardoor zou een nieuwe investeerder het voornemen om 5 miljoen dollar (4,25 miljoen euro) in het bedrijf te steken, voorlopig in de ijskast hebben gezet.

Hoe
Lees ook:
Hoe sapjesbedrijf Nina Storms op de fles ging

Tot overmaat van ramp voor Storms meldde de Telegraaf deze zomer dat justitie in Monaco haar verdenkt van betrokkenheid bij het witwassen van 15 miljoen euro. Via haar advocaat liet zij weten zichzelf juist te beschouwen als slachtoffer in de zaak, die niets met Share Natur te maken zou hebben.

Nieuw faillissement

Na de teleurstellingen in de eerste jaarhelft is nu dus ook de Nederlandse dochter Share Natur bv failliet. Volgens het curatorenverslag zitten er in de boedel wat schulden, waaronder een belastingschuld, maar geen zaken waarop de fiscus beslag kan leggen.

Interim-ceo Waldo van der Hel van de Nederlandse tak van Share Natur wijt het nieuwe bankroet aan een 'onoplettendheid'. Hij zegt het faillissement te willen terugdraaien. "Het is de bedoeling dat ik alles terugkoop van de curator, om zo alles te herstellen." Volgens hem is daarmee slechts zo'n 40.000 euro gemoeid.

Van der Hel erkent wel dat het moederbedrijf momenteel 'in de slaapstand' staat. "Door de coronacrisis kunnen wij nu niet naar Amerika om daar orde op zaken te stellen. Wij moeten dingen regelen met onze aandeelhouders en de bank. Wij hopen dat dit zo snel mogelijk kan, zodat we verder kunnen met onze plannen."

Band met beursfonds losser

Na alle moeite die de eigenaren eind 2018 deden om Natur onder te brengen in een Amerikaanse beursfondsje, lijken de banden daarmee nu weer deels te zijn losgemaakt.

De Nederlandse vennootschap SN Functionals, die vorig jaar de activiteiten van het 'oude' Natur overnam, is volgens zijn bestuurder Waldo van der Hel inmiddels nog maar voor 15 procent in handen van het Amerikaanse beursfonds. Welke aandeelhouders de overige 85 procent van het bedrijf bezitten, wil hij niet zeggen.

Volgens het laatste curatorenverslag van Natur Holding, dat vorig jaar failliet ging, verkeert overigens ook SN Functionals 'in financiële moeilijkheden'.