Tandeloos Oranje bezorgt De Boer teleurstellend debuut tegen Mexico

Reacties

Frank de Boer heeft zijn eerste interland als bondscoach van Oranje verloren. Mexico was in een oefenwedstrijd in de Johan Cruijff Arena te sterk voor Oranje, dat pas in de slotfase de eerste grote kansen noteerde.

© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 1
Mexico
Mexico

De Boer had bij zijn eerste wedstrijd meteen een basisplaats ingeruimd voor Owen Wijndal en Teun Koopmeiners. Onder anderen Daley Blind en Frenkie de Jong begonnen op de bank. 'Het liefst start je natuurlijk met de sterkste opstelling, maar dat is een beetje lastig gezien de wedstrijden die eraan komen. Iedereen is inzetbaar, maar ik mag maar zes keer wisselen. Dat betekent dat er vijf een hele wedstrijd moeten spelen. Sommige jongens hebben zondag nog een wedstrijd gespeeld. De wedstrijden tegen Bosnië en Italië zijn het belangrijkst, daarom heb ik voor een aantal andere namen gekozen', legde De Boer voor de wedstrijd uit waarom hij onder anderen de debutanten een kans gaf.

De eerste basiself van Frank de Boer bij Oranje.
© Pro Shots

Omdat Jasper Cillessen nog niet lang terug is van een blessure mocht ook Tim Krul voor het eerst sinds 10 oktober 2015 weer een interland voor Oranje bijschrijven. Hij zag hoe Jesús Corona de eerste kans van de wedstrijd noteerde. De voormalig FC Twente-speler schoot voorlangs nadat Wijndal zich liet verrassen. Iets wat collega-vleugelverdediger Hans Hateboer vervolgens ook overkwam. De rechtsback werd op zijn beurt verrast door Jesús Gallardo, waarna Raúl Jiménez eveneens voorlangs schoot. Tot opluchting van Hateboer.

Nadat Corona nogmaals een kans namens de Mexicanen had genoteerd, was het wachten op Oranje, dat erg slordig was. Persoonlijke fouten stelden Mexico zo nu en dan in de gelegenheid om gevaarlijk te worden. Iets wat het Nederlands elftal nauwelijks lukte voor rust. Memphis Depay, die zondag tegen Bosnië in de Nations League geschorst is, zag zijn vrije trap via de muur over het Mexicaanse doel gaan, waarna Steven Berghuis zijn poging gekeerd zag worden. Nadat Mexico niet profiteerde van opnieuw een slippertje van Wijndal werd de rust gehouden bij een 0-0 stand.

Spektakel was er dus nauwelijks in de lege Johan Cruijff Arena en dat was ook aan het aantal balcontacten van Oranje in het vijandelijke strafschopgebied af te lezen. Slechts vier keer presteerde het Nederlands elftal dat voor rust tegen Mexico: het minst sinds de verloren Nations League-finale tegen Portugal in juni 2019.

© Pro Shots

In de tweede helft kreeg Krul een nieuw centraal duo voor zich: Virgil van Dijk en Stefan de Vrij maakten plaats voor Joël Veltman en Nathan Aké. Nadat Corona tien minuten na rust de 0-1 voorkomen zag worden door een prima redding van Krul was de Manchester City-verdediger die een penalty veroorzaakte. Aké hield Raúl Jiménez, die wel buitenspel leek te staan, vast en dat werd bestraft. Er was geen VAR aanwezig die de buitenspelsituatie kon beoordelen en dus stond de Wolverhampton Wanderers-aanvaller oog in oog met penaltykiller Krul. De Nederlandse doelman kon de 0-1 dit keer niet voorkomen.

Daartegenover viel nog altijd geen grote kans voor Oranje te noteren. De entree van Marten de Roon, Calvin Stengs en Luuk de Jong moest daar verandering in brengen, maar na hun komst was het wederom Corona die een goede schietkans kreeg. De voormalig FC Twente-speler vormde een plaag voor de Oranje-defensie, maar stuitte wederom op Krul.

Pas in de 89ste minuut was het Oranje dat had móeten scoren. Invaller De Jong kopte vogelvrij recht op doelman Alfredo Talavera af en in de rebound ramde Memphis, die ook helemaal vrij stond, de bal vol op de lat. Pech voor De Boer die mede door die twee gigantische gemiste kansen zijn debuut als Oranje-bondscoach afsloot met een nederlaag. Zondag wacht de eerste wedstrijd om de punten voor De Boer: op bezoek bij Bosnië-Herzegovina voor de Nations League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.