RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Orkaan Delta komt aan land bij Mexico en zet koers naar Amerika

Vissers in Cancun laten hun boten aan wal vanwege de aanstormende orkaan. Beeld © AP / Victor Ruiz Garcia

De namen van tropische stormen en orkanen op de Atlantische oceaan mogen dan op zijn, dat betekent niet dat het is uitgestormd. Orkaan Delta is aan land gekomen bij de Caribische kust van Mexico. Inwoners en toeristen in populaire kuststeden zoals Cancun werden al geëvacueerd.

Orkaan Delta groeide boven de Caribische zee uit tot een orkaan van de vierde categorie, de twee na hoogste klasse. In de storm werden windsnelheden gemeten van 250 kilometer per uur, maar is inmiddels iets in kracht afgenomen. "De orkaan kwam vanmiddag aan land op het Yucatan-schiereiland", vertelt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. 

Snelheden tot 210 km/u

"De orkaan was eerst een categorie 4, maar toen de orkaan aan land kwam was het afgezwakt naar categorie 2. Dan praten we alsnog over flinke windsnelheden tot 178 kilometer per uur en nog hardere windstoten. Daarnaast kan de orkaan vloedgolven van wel 10 meter hoog veroorzaken. Mexico kan haar borst nat maken."

Schaal van Saffir-Simpson

De intensiteit van orkanen wordt gemeten op de schaal van Saffir-Simpson. Deze schaal deelt tropische cyclonen in vijf categorieën in, onder meer gebaseerd de windsnelheid en de schade die wordt verwacht:

Schaal Windsnelheid Verwachte schade
1 119 - 154 km/u Lichte schade
2 155 - 178 km/u Matige schade
3 179 - 210 km/u Uitgebreide schade
4 211 - 250 km/u Extreme schade
5 groter dan 250 km/u Catastrofale schade

"Bij een orkaan in categorie 4 waaien daken eraf, sneuvelen heel veel bomen op het pad van de orkaan en is er grote kans op stroomuitval." Daarom werden er in Mexico al vroeg maatregelen genomen. Langs de Riviera Maya-kustlijn waar de orkaan aan land kwam, liggen voornamelijk toeristensteden zoals Cancun. De toeristen die er ondanks de coronacrisis zijn, werden samen met de inwoners geëvacueerd naar noodopvang en veilige gebieden. 

Inmiddels is de orkaan dus aangekomen en afgezwakt naar een categorie 2 orkaan. Dat is nog steeds zwaarder dan de herfstwind die we in Nederland ervaren, maar nog steeds kan de orkaan veel schade met zich meebrengen.

Vijf
Lees ook:
Vijf orkanen op Atlantische Oceaan: 'Dit is heel bijzonder'

"Delta is waarschijnlijk de zwaarste storm die de Mexicaanse kust raakt sinds orkaan Wilma in 2005", vertelt Middendorp. Toen overleden tientallen mensen en maakte de storm voor miljarden aan schade. 

Richting Amerika

Na Mexico trekt orkaan Delta richting de Amerikaanse kust. "Op korte termijn kan een orkaan gekke sprongen maken, maar op dit moment is de verwachting dat Delta zaterdagavond aan land komt bij Louisiana."

Ook daar kan de orkaan nog veel schade aanrichten. Middendorp verwacht dat de kracht namelijk maar minimaal af is genomen tegen die tijd. "Met windsnelheden van 185 km/u valt het ook onder een categorie 3 orkaan. Het zal veel regen achterlaten en veel schade meebrengen."

Orkaan, tyfoon of cycloon?

Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Hoewel de krachtige stormen meteorologisch gezien niet van elkaar verschillen, worden ze wel anders genoemd. Zo heten ze nabij Australië en Afrika een cycloon, terwijl ze rond Azië juist een tyfoon worden genoemd. In het westen spreken we over orkanen. Je leest meer over het ontstaan van orkanen bij Buienradar.

Orkaannamen zijn op

Delta is de 26ste tropische wervelstorm van dit jaar, en inmiddels zijn de namen op. Als er namelijk meer dan 21 tropische stormen of orkanen ontstaan, dan gebruikt de WMO ook letters uit het Griekse alfabet.

Dat is maar één keer eerder gebeurd, in 2005. Toen werd een recordaantal van 27 namen uitgedeeld. De laatste tropische storm heette toen Zeta. Dat is de zesde letter uit het Griekse alfabet na Alpha, Beta, Gamma, Delta en Epsilon. Middendorp: "Het kan ook in november nog flink gaan stormen, dus het kan best zijn dat we dat record gaan verbreken."

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

02:20
Niet eerder waren er in augustus al zoveel van dit soort stormen. Het orkaanseizoen wordt steeds heftiger en duurt langer, we leggen je in deze video uit hoe dat komt.