Utrechtse moskeeën over coronaregels: 'Stop met adviezen en maak gewoon duidelijk beleid'

© Google Streetview
Utrecht - De coronaregels voor gebedshuizen zoals moskeeën moeten duidelijker. Dat vinden de woordvoerders van twee grote Utrechtse moskeeën. Ze zeggen dat naar aanleiding van het dringend advies van minister Ferdinand Grapperhaus aan kerken om maximaal dertig mensen toe te laten tot een dienst.
Grapperhaus maakte deze afspraak met CIO, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Moskeeën zijn daar niet bij aangesloten. Het is voor moskeebesturen nu onduidelijk of ook van hen wordt verwacht om maximaal dertig mensen toe te laten tot een bijeenkomst.
Wij hebben echt harde en duidelijke regels nodig van de overheid.
Yucel Aydemir van de Ulu Moskee
Karim Ennahachi van de Sayidina Ibrahim moskee in Utrecht vindt dat de overheid duidelijker moet zijn. "Stop met al die adviezen en maak gewoon duidelijk beleid. Wil de overheid dertig mensen in een moskee? Zeg dan dat het moet. Wij kunnen niet werken met vrijblijvende adviezen."
In de Ibrahim-moskee dragen bezoekers verplicht een mondkapje en wordt anderhalve meter afstand gehouden. "Normaal gesproken zijn er zo'n 40 á 50 mensen bij een gebed en bij het vrijdagmiddaggebed zijn zo'n 300 mensen aanwezig. Zolang de overheid het bij adviezen houdt en niet bij duidelijke regels, blijven wij ook zoveel mensen ontvangen."

Moeilijk handhaven

Yucel Aydemir van de Ulu Moskee in de Utrechtse wijk Lombok is het helemaal eens met Ennahachi. "Wij vinden de gezondheid van onze bezoekers erg belangrijk. Bij ons draagt iedereen verplicht een mondkapje. En de vaste bezoekers houden zich heel goed aan die regels. Maar soms komt er een nieuwe bezoeker die koppig is en die zegt dan dat mondkapjes officieel niet verplicht zijn. Dat is ook zo en dat maakt het voor ons heel erg moeilijk om dan toch het mondkapje te handhaven."
Op vrijdagmiddag zitten er zo'n 250 bezoekers in de Ulu-moskee. Die houden allemaal anderhalve meter afstand. Volgens Aydemir gaat dat goed en zijn er geen corona-uitbraken. "Dus als wij nu zelf besluiten om maximaal dertig mensen toe te laten, krijg ik dat niet verkocht aan de bezoekers. Wij hebben echt harde en duidelijke regels nodig van de overheid. En wij zullen ons dan ook aan die regels houden."

'Staphorst bedankt'

Gisteren werd bekend dat kerken met minister Grapperhaus hebben afgesproken dat ze voortaan nog maximaal dertig mensen toelaten bij bijeenkomsten en niet meer zingen. Die afspraken werden gemaakt na de ophef van afgelopen weekend over een kerk in Staphorst. Die hield een bijeenkomst met meer dan zeshonderd bezoekers. Zij droegen geen mondkapje en zongen uit volle borst mee.
Het leidde tot verontwaardiging omdat de overheid juist recent de coronamaatregelen had aangescherpt en daarin onder meer had besloten dat er voorlopig maximaal dertig mensen in een ruimte mogen zijn. Grapperhaus benadrukte gisteren dat hij niet kan handhaven in kerken vanwege de vrijheid van godsdienst. In plaats daarvan zijn nu dus aangescherpte afspraken gemaakt met de kerken. Het blijft aan de gebedshuizen zelf om te bepalen of ze die afspraken nakomen.
Het voorval in Staphorst leidde tot frustratie bij kerken in Utrecht. Zij vinden dat ze gestraft worden voor het gedrag van de kerkgangers in Staphorst. Net als de Utrechtse moskeeën ontvingen zij de afgelopen periode meer dan dertig mensen tijdens een dienst, maar volgens de kerken gebeurde dat wel met inachtneming van de coronaregels. Door de nieuwe afspraken moeten zij nu opnieuw hun bezoekersaantallen terugbrengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.