RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Huishouden

Heb je een schildpad als huisdier, controleer hem dan regelmatig

Dinsdag, dierendag! Dierenarts Piet kwam dit keer vertellen over de schildpad. Hij bracht hiervoor Toni Brexton mee, de Afrikaanse Klepschildpad van zijn collega.

Schildpadden worden best vaak als huisdier gehouden en kunnen erg leuk zijn. Ze hebben alleen een extra goede verzorging nodig! Zo zijn een aantal punten écht heel belangrijk.

  • De juiste temperatuur
  • De juiste voeding
  • De juiste belichting

Volgens dierenarts Piet draait het allemaal om goed management. Toni woont in een huis samen met kat Toos en dat gaat heel goed, maar niet altijd worden twee huisdieren vrienden.

Daarnaast moeten alle snoeren en gevaarlijke objecten worden afschermd en weggelegd. Ze kunnen heel leuk door de kamer wandelen en een rondje doen, maar check wel af en toe even waar ze zijn en of het goed met ze gaat.

 

Heb je een schildpad of wil je een schildpad, dan kan je thuis de volgende punten heel goed controleren:

  1. Het bekkie: het snaveltje dat ze hebben groeit een leven lang door en moet je echt goed controleren. Het is namelijk belangrijk dat deze recht afslijt. Bij scheefgroei zou het kunnen dat ze niet goed meer kunnen eten.
  2. De oogjes: deze moeten mooi helder zijn. Bij moerasschildpadden komt het wel eens voor dat ze te weinig vitamine A hebben. De ogen worden dan dik en zwellen helemaal op. Is dit bij jouw schildpad het geval, geef ze dan andere voeding of extra vitamine A.
  3. Schildpadden kunnen vet opslaan. Je eerste reactie is misschien, hoe dan? Maar het kan zeker! De hoeveelheid vet kun je meten aan de zijkant van het schild, bij de achterpootjes. Als het daar helemaal uitpuilt, dan zijn ze "te dik". Is er een heel gat de diepte in, dan hebben ze juist een tekort aan voeding. 
  4. Het buikschild: op het buikschild kun je soms parasieten zien lopen. Ook wel bloedmijt. Dat zijn kleine, rode stipjes. Ze drinken bloed en dat is niet goed.

Wat eet een schildpad?

Een landschildpad eet voor 90% plantaardig voedsel. Sla, tomaat, andijvie of hooi bijvoorbeeld. De overige 10% bestaat uit dierlijk voedsel zoals meelwormpjes. 
 

Wanneer een schildpad?

Les 1: dieren koop je nooit in een opwelling en schildpadden al helemaal niet. Ze zijn niet makkelijk als huisdier en je moet echt op een aantal punten letten. Wil je er wel eentje aanschaffen, laat je dan heel goed adviseren en lees je goed in.

Tip: koop je schildpad bij een reptielenopvang. Hier vind je schildpadden die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Daarnaast krijg je echt alle juiste informatie!