Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Mark Rutte zet mij neer als minderwaardig'

Als minister-president zou Mark Rutte saamhorigheid moeten creëren, schrijft student Spurgeon Maria. Maar met zijn recente uitspraken slaat Rutte de plank mis en zaait hij alleen maar meer verdeeldheid.

Spurgeon Maria: 'Ik vind het raar dat anno 2017 nog steeds niet iedereen geaccepteerd wordt om wie hij of zij is'Beeld Studio Odilo Girod

Ik schrok een paar weken geleden van de boodschap: 'Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit.' In een interview zei Mark Rutte dat je, als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan, maar weg moet gaan.

Ik vind dat hij mij als Nederlander, die hier geboren is met Surinaamse-Antilliaanse ouders, minderwaardig neerzet met die uitspraak. In feite zegt Rutte dat wij in Nederland dankbaar moeten zijn en niet mogen klagen over misstanden in de Nederlandse samenleving.

Mark Rutte moet inzien dat de oorzaak van dit geklaag deels te verklaren is door discriminatie en racisme in die Nederlandse samenleving.

Meepraten? Dat kan onder dit artikel.

Zou een minister-president van een multicultureel land als Nederland zo'n uitspraak wel mogen doen?
Spurgeon Maria

Met deze uitspraak benadert Mark Rutte diversiteit als een probleem in plaats van diversiteit te zien als de kracht van de Nederlandse ­samenleving. Om uit deze gedachte te beweren dat iemand zoals ik maar moet oprotten als het mij niet bevalt, beschouw ik als zeer kwalijk.

Zou een minister-president van een multicultureel land als Nederland zo'n uitspraak wel mogen doen?

Lelijk gezicht
Aan de hand van drie situaties waar ik in het dagelijks leven mee te maken heb, wil ik u laten zien dat Mark Rutte de plank helemaal mis heeft geslagen.

Ik ben tweedejaarsstudent bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maar als ik over drie jaar wil gaan werken, moet ik in mijn achterhoofd houden dat ik niet in eerste instantie op grond van mijn kwaliteiten word beoordeeld, maar dat ook mijn etnische achtergrond meespeelt.

Een andere situatie, een tijdje geleden: ik liep door een dorpje waar de meerderheid toevallig blank was. Tot mijn grote verbazing werd ik door veel bewoners van het dorp met een lelijk gezicht aangekeken, zo van: wat doe jij hier, jij hoort hier niet! Ik vind het raar dat anno 2017 nog steeds niet iedereen geaccepteerd wordt om wie hij of zij is.

En nog een: afgelopen jaar had ik de muziek in mijn studentenkamer te hard gezet. Mijn buurman belde aan en begon te klagen over de harde muziek. Terecht dat hij klaagde, maar daar bleef het niet bij. Hij begon mij uit te schelden en maakte een opmerking dat ik 'te gast ben in dit land'.

Dit zijn voorbeelden van situaties die ik heb meegemaakt, gebeurtenissen waardoor ik mij persoonlijk aangesproken voel door de uitspraak van Rutte. Er zijn genoeg mensen in Nederland die ook in soortgelijke of andere situaties terecht zijn gekomen, waardoor zij het niet prettig vinden om hier in Nederland te wonen.

Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen, dat premier Rutte een dergelijke uitspraak niet had mogen doen. Die kan worden gezien als racisme, omdat hij mensen met een andere etnische achtergrond als een mindere Nederlander beschouwt.

Saamhorigheid
Door op deze manier onderscheid te maken tussen mensen met of zonder andere etnische achtergronden, zorgt hij voor verdeeldheid in de Nederlandse samenleving. Als minister-president zou hij saamhorigheid moeten creëren, maar in plaats daarvan slaat Rutte op de trom van Geert Wilders.

De minister-president zou zich niet zo veel door zijn onderbuikgevoelens moeten laten leiden. Hij zou zich in de toekomst moeten afvragen wat de werkelijke problemen in de samenleving zijn en hier een oplossing voor moeten vinden.

Zie ook: Rutte: 'Normaal doen is de norm die we moeten uitdragen' [+] en Rapper Massih Hutak schrijft reactie op brief Mark Rutte

Spurgeon Maria is student bedrijfseconomieBeeld -