Imam wil taboe op coronabesmetting doorbreken: ‘Moeilijk om te zeggen dat het slecht met je gaat’

Achtergrond
Sommige niet-westerse migranten verzwijgen dat ze besmet zijn met corona omdat ze bang zijn door familie of vrienden als schuldige te worden gezien. Dat baart imam Yassin Elforkani zorgen. Hij wil een einde maken aan het taboe.
Maud Effting / vk
zaterdag 3 oktober 2020 om 16:30
Imam Yassin Elforkani: 'In sommige culturen zeg je niet dat het slecht met je gaat.'
Imam Yassin Elforkani: 'In sommige culturen zeg je niet dat het slecht met je gaat.' beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

De afgelopen weken werd hoofdimam Yassin Elforkani van de Amsterdamse Blauwe Moskee een aantal keer gebeld door mensen uit zijn achterban. Ze zeiden: ‘Ik heb corona’, vertelt hij, ‘maar alsjeblieft, vertel dit aan niemand, hou het voor je.’ Ze hielden hun besmetting geheim, concludeert Elforkani. Ook merkt hij dat sommige mensen met klachten zich niet laten testen. ‘Als iemand in de omgeving ziek is of symptomen heeft – hun moeder bijvoorbeeld – willen ze niet worden gezien als de schuldige. Dus dan gaan ze maar door. Corona wordt gezien als iets heel ergs, iets om je voor te schamen.’ Corona, merkte hij, is een taboe, en vooral onder mensen met een niet-westerse achtergrond. De imam wil een oproep doen dit taboe te doorbreken. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen.

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Wim Vermeulen, Alfred van de Weg, Axel Wicke en Bart Jan Spruyt

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Hoogleraar Paul van Geest

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie 'Onverdeeld Open' ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michel van Heijningen en Arend-Wim Estié.

Zijn predikanten corona-moe? 'Het vaatje van de creativiteit is leeg'

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?