RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
GP

Honda stapt na 2021 uit de Formule 1

De Formule 1-teams van Red Bull en Alpha Tauri moeten op zoek gaan naar een nieuwe motorleverancier. Tijdens een persconferentie in Tokio heeft Honda bekendgemaakt dat het na 2021 de stekker trekt uit haar Formule 1-programma.

Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1 als motorleverancier van McLaren, maar de combinatie die vijfentwintig jaar eerder zo succesvol was bleek deze keer geen succes. Het Japanse merk kreeg de complexe hybride-technologie niet onder de knie, waardoor de samenwerking werd gekenmerkt door tegenvallende prestaties en tal van problemen.

Eind 2017 werd de samenwerking met McLaren verbroken en ging Honda in zee met Toro Rosso, waarna een jaar later ook zusterteam Red Bull volgde. Met de twee teams van het energiedrankjesconcern verliep de samenwerking een stuk beter en volgden in 2019 dankzij Max Verstappen zelfs de eerste overwinningen. Door de overwinning van Pierre Gasly op Monza werd Honda eerder dit jaar zelfs de eerste motorfabrikant die met twee teams een Grand Prix heeft weten te winnen, sinds de invoering van de turbo-hybridemotoren in de Formule 1 in 2014.

Ondanks het feit dat vooral Max Verstappen een aantal overwinningen en talloze podiumplekken heeft gescoord met de Honda-krachtbron, kwam de ambitie om te vechten voor de wereldtitel nooit echt van de grond. Ook dit jaar weer is Red Bull in de titelstrijd niet opgewassen tegen Mercedes, terwijl de stabiele reglementen voor 2021 niet veel beterschap beloven. Voor 2022 gaat het reglement in de koningsklasse van de autosport op de schop, maar de mogelijke machtswijziging aan de top komt te laat voor Honda: vrijdagochtend maakte het merk bekend dat het na 2021 de stekker trekt uit haar Formule 1-programma.

Focus op duurzame energie

Hoewel de aankondiging van Honda onverwachts is, kan het besluit niet helemaal als een verrassing worden gezien. De Japanners besloten vorig jaar de oorspronkelijke deal met Red Bull die eind 2020 af zou lopen slechts met een jaar te verlengen. Daarnaast pasten de enorme investeringen in de Formule 1 niet in het toekomstplaatje van Honda, dat zich vooral wil focussen op duurzame energie en 'groene' motoren.

Het vertrek van Honda houdt in dat de teams van Red Bull en Alpha Tauri voor 2022 op zoek moeten gaan naar een nieuwe motorleverancier. Het zadelt beide teams echter met een enorm probleem op, aangezien Red Bull eerder al geen overeenkomst wist te sluiten met Ferrari en Mercedes. Renault – dat volgend jaar alleen haar eigen fabrieksteam van motoren voorziet - blijft daarmee over als de laatste optie, al kende het vorige huwelijk tussen beide partijen met het nodige moddergooien over en weer geen gelukkig einde.

Zoektocht naar nieuwe motorleverancier

"We willen Honda bedanken voor de exceptionele inzet als leverancier en kijken uit naar de successen voor de rest van 2020 en 2021", meldt Red Bull in een verklaring. Alpha Tauri-teambaas Franz Tost zegt begrip te hebben voor de keuze van Honda om zich te focussen op groene energie: "Iedereen bij Scuderia AlphaTauri wenst hen veel succes in het bereiken van hun doelen. We willen Honda bedanken voor de vruchtbare samenwerking, we hebben elke dag genoten van de samenwerking."

"Het zal niet gemakkelijk worden om een nieuwe motorpartner als Honda te vinden, maar we zullen alle mogelijkheden onderzoeken om vanaf 2022 de beste oplossing te vinden."

Hoe
Zie ook
Hoe nu verder voor Red Bull en Verstappen?