Buitenland

China nagenoeg virusvrij, nachtclubs zitten weer vol

01-10-2020 19:59

Terwijl Europa en Amerika worstelen met een tegenvallende tweede golf van coronabesmettingen is er in China nog maar weinig van het coronavirus te merken. En als er onverhoopt lokaal toch een besmetting opduikt treedt een tot in de puntjes uitgewerkt test- en traceerprogramma in werking, meldt de Telegraaf.

In de hoofdstad Peking zijn donderdag slechts 11 nieuwe ziektegevallen gemeld, en die mensen zijn allemaal in het buitenland besmet en recent China binnengekomen. Lokale besmettingen zijn in de Chinese hoofdstad al 55 dagen niet meer gemeld. Op het hele vaste land van China zijn er donderdag slechts 189 besmettingen gemeld.

Volgens de Telegraaf is in het dagelijkse leven amper nog te merken dat er überhaupt een uitbraak is geweest. Restaurants zijn minder streng met corona-app-controles, nachtclubs zitten weer vol en er waren zolang het weer het toestond grote zwemfeesten.

Als er toch besmettingen vastgesteld worden moeten de coronapatiënten in strikte quarantaine, net zoals iedereen waar ze de afgelopen twee weken mee in contact zijn geweest. Toen er vorige week in Qingdao twee mensen positief testten werden er 132 anderen gecontroleerd. Onder hen bevonden zich slechts drie positieve gevallen. Hierna werd een gigantisch testprogramma uitgerold om onder de andere bewoners besmettingen te traceren. In Qingdao ging dat om 178.475 testen die stuk voor stuk negatief uitvielen.