RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Justitie eist tbs tegen verdachte bioscoopmoorden: 'Volledig ontoerekeningsvatbaar'

Ergün S.

Het Openbaar Ministerie eist geen gevangenisstraf tegen de dader van de Groningse bioscoopmoorden. Wel wil het OM dat hij tbs met dwangverpleging krijgt. De 34-jarige Ergün S. wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser.

S. zei tegen de rechtbank dat hij niet kan verklaren waarom hij vorig jaar op 26 oktober de moorden heeft gepleegd. Ook herinnert hij zich naar eigen zeggen lang niet alles van de schokkende gebeurtenissen in de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep.

Plekje om te rusten

Hij zegt dat hij destijds last had van waandenkbeelden, aan chronisch slaapgebrek leed en veel blowde. Op de bewuste dag zou hij in de waan hebben verkeerd dat zijn dochtertje was gedood. "Ik zat er echt helemaal doorheen. Ik was op zoek naar een plekje om te rusten", zei hij merkbaar aangeslagen.

Bioscoopmoorden
Lees ook:
Bioscoopmoorden Groningen vonden plaats binnen 1,5 minuut

Gedragskundigen zeggen dat S. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde, omdat hij psychotische wanen had. De man kampt al jaren met psychiatrische problemen. In 2018 ging het, mede omdat hij zijn medicijnen niet goed innam en een cannabisverslaving had, de verkeerde kant op.

Steek- en snijwonden

Waarom S. het echtpaar precies heeft vermoord, blijft onduidelijk. Hij glipte rond 7.30 uur 's morgens de bioscoop binnen en dwaalde enige tijd door het pand, tot hij op de tweede etage was en Gina Visser de deur opende van de ruimte waar hij was. S. stak direct op haar in, ze had dertien steek- en snijverwondingen.

Het vermoeden is dat haar man op het tumult is afgekomen. Hij raakte in gevecht met S. en liep tien steekwonden op.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte bioscoopmoorden 'dacht dat zijn dochter vermoord was'

Na de steekpartijen leek S. zich er nauwelijks van bewust dat hij twee mensen van het leven had beroofd, stelde de rechtbank op basis van de camerabeelden vast. Hij liep nog een tijdje rustig rond, om uiteindelijk het pand weer te verlaten. In totaal is S. circa 25 minuten in de bioscoop geweest.

Ooggetuige aanhouding verdachte bioscoopdoden Groningen: 'Ik zag veel bloed'

01:06