nieuws

Justitie eist tbs tegen Rotterdamse 'bioscoopmoordenaar' Ergün S.

Tbs met dwangverpleging. Dat eist justitie tegen de 'bioscoopmoordenaar' Ergün S. Volgens justitie is er sprake van doodslag en niet van moord, omdat S. in een opwelling handelde. Wel zien ze hem als een gevaar voor de maatschappij.
De 34-jarige Rotterdammer, die in oktober vorig jaar in een Groningse bioscoop een echtpaar doodstak, had last van psychoses. Op die bewuste dag dacht Ergün S. dat hij in het computerspel Fortnite zat. Van het bloedbad in de bioscoop zegt hij zich weinig te kunnen herinneren. Deskundigen verklaren dat hij ontoerekeningsvatbaar is. Dat meldt RTV Noord over de rechtszaak in Groningen.
Het echtpaar - schoonmakers van beroep - werd op 26 oktober dood aangetroffen in de Pathé bioscoop van Groningen. S. was het pand binnengegaan, omdat hij een slaapplaats zocht. Hij sprong vanuit een kast te voorschijn en stak eerst Gina (55) dood. Haar man Marinus (56) wilde zijn partner te hulp schieten. Dat werd ook hem fataal.
Kort na de dodelijke steekpartij werd Ergün S. opgepakt, nadat hij was herkend van camerabeelden in de bioscoop. Daar had hij ook zijn identiteitspapieren laten slingeren. Bij zijn arrestatie werd hij in zijn been geschoten. S. was zelf ook gewapend: hij had een mes in de ene hand en een stuk glas in de andere.
S. was naar het noorden afgereisd om zijn dochtertje te zien, nadat de relatie met zijn vriendin op de klippen was gelopen. Hij stalkte zijn ex.

'Superheld'

De Rotterdammer uit het Witte Dorp blowde veel. Hij waande zich een held en had daar zelfs een outfit voor gemaakt: een kostuum van zilver- en plastic folie. Omdat hij dacht dat zijn pak af en toe opgeladen moest worden, was dat voorzien van batterijen. S. had ook lachgas voorhanden. Naar eigen zeggen om te kunnen vliegen.
Ten tijde van de moord had hij niet het idee dat het slecht met hem ging. Maar zijn broer en zus maakten zich grote zorgen. S. verwaarloosde zichzelf en was meer dan dertig kilo afgevallen. Met het innemen van pillen tegen zijn psychoses was hij gestopt.
Hulpverleners konden geen contact meer met hem krijgen. In Rotterdam hield hij de deur voor hen op slot. Kort voor de steekpartij in de Groningse bioscoop werd een traject gestart om S. gedwongen op te nemen in een psychiatrische inrichting. Daar werkte de verdachte niet aan mee. De Rotterdammer vertrok naar Groningen, waar hij vaak op straat zwierf.
Hotels in de stad weigerden hem regelmatig, omdat hij op de kamers rookte. Ook hing er een onaangename walm om hem heen. "U rook niet zo fris", constateerde de rechter dinsdagmorgen. "Ik denk dat dat wel een beetje meevalt", antwoordde S.

Raadsel

Ergün S. had visioenen over 'elitetroepen', die zijn dochtertje zouden hebben ontvoerd. Hij wilde een safehouse voor haar bouwen. Van de steekpartij, die Gina en Marinus het leven kostte, zegt hij zich weinig meer te kunnen herinneren.
"Het blijft een raadsel waarom u ineens zulk heftig geweld gebruikt", reageerde de rechter. "De meeste mensen die verdrietig zijn, doen zichzelf iets aan, niet anderen."
Lees meer: Dit weten we tot nu toe over de dubbele bioscoopmoord in Groningen

Persoonlijke omstandigheden

Op 15-jarige leeftijd kwam S. in aanraking met de politie. Dat ging om openlijk geweld en mishandeling. Hij heeft hiervoor toen behandelingen gehad. Vanaf 23-jarige leeftijd heeft S. een psychose en hij zegt vanaf dan stemmen te horen. Ze vertellen hem 'nare verhalen' en hij heeft angstige gedachten.
Ergün S. teelde wiet in zijn huis in Rotterdam. In 2018 is hij daarvoor aangehouden. Hij was agressief en er zijn agenten gewond geraakt. Er liep een procedure om S. gedwongen op te laten nemen. Vanwege de dubbele moord is die opname er niet van gekomen.

Ontoerekeningsvatbaar

Het Pieter Baan Centrum zegt dat het lastig was om S. goed te onderzoeken, omdat hij niet goed aanspreekbaar was. Maar ze hebben wel diverse stoornissen vastgesteld en denken dat het herhalingsgevaar hoog is. Het oordeel is daarom dat S. ontoerekeningsvatbaar is. Het Pieter Baan centrum adviseert TBS met dwang.
De familie van het echtpaar en collega's die hen gevonden hebben, willen een schadevergoeding. In totaal wordt er meer dan een ton gevraagd. Niet alle familieleden zijn aanwezig. De zoon is er niet, want hij kan het niet aan. Hij werkte ook in de bioscoop, maar kan dat nu niet meer. 'Te confronterend'.

Dochter: 'al een jaar zo eenzaam'.

De zus van de neergestoken man richt het woord aan S.: "Jij leeft in een film, maar deze is echt. Mijn leven is veranderd en dat is jouw schuld. De zus vindt dat S. zijn hele leven achter gesloten deuren moet. "Jij bent verantwoordelijk voor jouw daden. Wie zegt dat je je medicijnen blijft nemen?".
Dan neemt de dochter van het vermoorde echtpaar het woord. Ze woont vlakbij de bioscoop waar zij ook ruim tien jaar heeft gewerkt. Ze dronk vaak in de pauze even koffie met haar ouders in de kantine. "Ik ben gewoon in een keer mijn papa en mama kwijt. Ik voel me al een jaar zo eenzaam."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl