RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Kremlin-adviseur zaaide in Nederland twijfel over MH17'

Het justitieel complex op Schiphol, het toneel van het MH17-proces. Beeld © ANP

Een Russische adviseur van het Kremlin is eerder dit jaar in Nederland actief geweest rondom het MH17-proces. De man zaaide via verschillende platformen twijfel over de oorzaak van de ramp. Eerder deed hij hetzelfde rondom de Amerikaanse congresverkiezingen in 2018.

Aleksandr Malkevitsj woonde op 9 maart met een accreditatie het MH17-proces bij, blijkt uit onderzoek van NRC. Ook was hij twee dagen eerder in Den Haag, bij een vertoning van een documentaire waarin twijfel wordt gezaaid over het MH17-onderzoek. 

'Anti-Rusland-gekte'

Daarnaast sprak Malkevitsj in Amsterdam op een congres dat werd georganiseerd door 'De andere krant', een alternatief medium waarvoor de Rus ook schreef dat het onderzoek naar de MH17-ramp werd geleid door 'anti-Rusland-gekte'. De krant heeft meerdere banden met Rusland, ontdekte NRC.  

In een boek dat Malkevitsj uitbracht, wordt daarbij beweerd dat het toestel neerstortte door een storm, en niet omdat het geraakt werd door een BUK-raket. Filmpjes over die theorie werden onlangs door YouTube verwijderd vanwege desinformatie. 

Nabestaande
Lees ook:
Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: 'Ik wil niet huilen, nu niet'

Eerder werd Malkevitsj de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Daar probeerde hij kiezers te beïnvloeden in aanloop naar de congresverkiezingen van 2018. Hij deed dat met een website genaamd 'USA Really', die volgens de Amerikanen bedoeld was om verveeldheid te zaaien. 

Trollenfabriek

In 2018 werkte de man voor een Russisch mediabedrijf dat zich met destabilisatiecampagnes bemoeit met verschillende landen. Het concern was onder meer verantwoordelijk voor de 'Trollenfabriek' die nepprofielen aanmaakte en zo de Amerikaanse verkiezingen wilde sturen. Op het moment is Malkevitsj lid van de zogeheten 'Maatschappelijke Kamer'. Dat is een Russisch adviesorgaan dat is verbonden aan president Poetin. 

In de Tweede Kamer willen sommige fracties opheldering over de rol van Malkevitsj, en hoe die in ons land actief kon zijn. "Hoe kan het dat deze Russische propagandist de VS is uitgezet, maar hier wel een visum krijgt", zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66. 

MH17-verdachte
Lees ook:
MH17-verdachte sprak met advocaten in Rusland: 'Hij vond de ramp vreselijk'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update