RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Nabestaanden door politie gedode zwarte man VS krijgen 20 miljoen dollar

De vrouw en zoon van William Green. Beeld © Getty

Nabestaanden van een zwarte Amerikaan die werd doodgeschoten door een agent, krijgen een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (ruim 17 miljoen euro). Het is een van de grootste civiele schikkingen ooit in de VS voor een dergelijke zaak.

William Green (43) zat op 27 januari met zijn handen op zijn rug geboeid in een politieauto in Prince George's County in de staat Maryland, toen hij zes keer werd geraakt door een kogel. Hij was opgepakt voor een verkeersovertreding. Green overleed een dag later.

Zelfverdediging

De man die hem heeft doodgeschoten, de (ook zwarte) agent Michael Owen, zei dat hij uit zelfverdediging had gehandeld, omdat Green zijn wapen zou hebben willen pakken. Owen is ontslagen en wordt aangeklaagd voor doodslag.

Advocaat William Murphy sprak van een 'historische' schikking. "Black lives matter", zei hij tegen de Washington Post.

Een van grootste civiele schikkingen

Het is een van de grootste civiele schikkingen ooit in de VS voor zaken waarbij de politie iemand heeft gedood. Twee weken geleden werd bekend dat de familie van Breonna Taylor (26) 12 miljoen dollar krijgt van de stad Louisville in Kentucky. Deze zwarte vrouw werd door de politie doodgeschoten bij een inval in haar huis.