‘Zorgverzekeraars verantwoordelijk voor tekort aan medicijnen’

‘Zorgverzekeraars verantwoordelijk voor tekort aan medicijnen’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Zorgverzekeraars verantwoordelijk voor tekort aan medicijnen’

Zorgverzekeraars kunnen voor een groot deel verantwoordelijk worden gehouden voor het tekort aan medicijnen. Apotheken kunnen daarom niet de zorg leveren die ze zouden willen.

Dat stellen 90 vrijgevestigde apothekers bij Reporter Radio. Volgens hen resulteert het huidige inkoopbeleid van de verzekeraars voor een ‘verschraling’ van de zorg.

Sinds 2006, de invoering van het huidige zorgstelsel, zijn zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het inkopen van geneesmiddelen.

“Doorgeslagen”

Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelgebruik, geeft aan dat de zorgverzekeraars ervoor hebben gezorgd dat de prijs van medicijnen de laatste jaren omlaag zijn gegaan en dat er door hun beleid veel geld is bespaard. “Dat was hard nodig”, stelt Bemt.

“Alleen nu zijn ze doorgeslagen. Je ziet nu dat er door het preferentiebeleid geneesmiddelentekorten zijn ontstaan. De continuïteit van de zorg voor de patiënt is daarmee in het geding.”

Bart van den Bemt – Professor Personalized Pharmaceutical Care

Wat is het preferentiebeleid?

Bij het preferentiebeleid beslist de zorgverzekeraar van de patiënt welk merk medicijn met een werkzame stof moet worden geleverd. Dit is doorgaans het middel waar de beste prijsafspraken voor zijn gemaakt.

Alle apothekers moeten dan dat merk leveren. Doen zij dat te weinig? Dan worden ze gekort op hun budget.

Achteraan in de rij

Volgens wetenschappers en apothekers zetten de verzekeraars een (te) grote druk op de medicijnfabrikanten. Het voordeel daarvan is dat veelgebruikte medicijnen tegen een zo laag mogelijke prijs geleverd kunnen worden. De stijging in zorgkosten (en dus zorgpremie) kan daarmee zoveel mogelijk getemd worden.  

Het nadeel van deze strategie is dat er bij schaarste, bijvoorbeeld vanwege problemen bij de geneesmiddelenfabrikant, eerst wordt geleverd aan landen die meer betalen voor het middel. Nederland staat in dit soort gevallen vaak achteraan in de rij.

Komt steeds vaker voor

Geneesmiddelentekorten komen de laatste jaren steeds vaker voor, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. In 2019 waren er 1.492 medicijnen niet beschikbaar. Een jaar eerder waren dat er slechts 769. En in 2008 waren het er zelfs minder dan 200.

Uit een enquête van Reporter Radio blijkt dat de helft van de apothekers gemiddeld 40 patiënten per week moeten teleurstellen, omdat een bepaald geneesmiddel niet leverbaar is. Daarnaast heeft de patiënt door te tekorten minder vertrouwen in de behandeling.

Er zijn in Nederland circa 7,5 miljoen mensen die geneesmiddelen gebruiken. Een miljoen van hen hebben in de praktijk te maken met de tekorten.

De meeste Nederlanders zijn verzekerd bij Zilveren Kruis of een ander Achmea label. Daarna volgen VGZ, CZ en Menzis.

“Overheid moet ingrijpen”

Volgens Xander Koolman, Associate Professor aan de Vrije Universiteit (VU), moet de overheid ingrijpen als blijkt dat apothekers en verzekeraars er samen niet uitkomen. Die moet afdwingen dat er een gezamenlijke oplossing wordt gevonden.

Als de overheid die kans niet grijpt, kunnen we zo nog jaren zitten met lage kwaliteit zorg, zonder dat ons dat heel veel bespaart. Partijen moeten daarom met elkaar dit oplossen.

Xander Koolman – gezondheidseconoom

Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis hebben op het moment van schrijven nog niet gereageerd op de bevindingen van Reporter Radio.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.