RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

35 Nederlandse militairen naar Jordanië voor strijd tegen IS

Archieffoto Beeld © ANP

Ongeveer 35 militairen gaan naar Jordanië om daar Belgische F-16's te beveiligen die ingezet worden tegen terreurgroep IS in Irak en Syrië. De uitzending duurt een jaar en de eerste militairen vertrekken mogelijk al in oktober.

De missie is nodig volgens het kabinet omdat IS nog steeds een bedreiging vormt.

Niet de eerste keer

Vorige week liet de regering weten de inzet te onderzoeken. In het verleden hebben Belgische militairen ook Nederlandse F-16's in Jordanië beveiligd.

Van kalifaat tot versplinterde terreurgroep: de opkomst en ondergang van IS

02:07
De terreurgroep riep in 2014 het Kalifaat uit en veroverde grote gebieden.

Na het verlies van haar kalifaat in maart 2019 is ISIS in Irak en Syrië overgegaan tot een ondergrondse guerrillastrijd, schrijft het minsterie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. "De strijd tegen IS en de stabilisatie van Irak vergen een lange adem”, zegt Minister Stef Blok. "Mede dankzij Nederland bestaat het kalifaat niet meer. Maar we moeten waakzaam blijven, om een terugkeer te voorkomen. Daarom blijft Nederland een bijdrage doen."

Nog tientallen aanslagen

Minister Bijleveld van Defensie stelt dat IS nog maandelijks tientallen aanslagen pleegt tegen de Iraakse overheid, veiligheidstroepen en andere bevolkingsgroepen. "Ze worden hiervoor deels vanuit Syrië voorzien van wapens, munitie en grondstoffen voor geïmproviseerde explosieven."

Tunesië
Lees ook:
Tunesië verijdelt IS-aanslag op toeristen