Direct naar artikelinhoud
Aanslag Parijs

Ali H. dacht dat Charlie er nog was en ging daarom met een slagersbijl tekeer

Agenten staan op wacht bij het voormalige redactielokaal van Charlie Hebdo in Parijs.Beeld EPA

Ali H., die vrijdag in Parijs twee mensen aanviel met een slagersbijl, heeft bekend dat hij het had voorzien op het satirische blad Charlie Hebdo.

Beelden van een bewakingscamera tonen hoe Ali H. een paar keer heen en weer loopt langs het pand waar tot 2015 de redactie van Charlie Hebdo was gevestigd. Uiteindelijk dook H. op twee medewerkers van de televisieproducent Premières Lignes, die een rookpauze hielden op de stoep.

H. vertelde de politie dat hij zich wilde wreken op Charlie Hebdo. Dat blad publiceerde eerder deze maand Mohamed-cartoons om het begin van het proces van de aanslagen van ­januari 2015 te markeren. Deze tekeningen maakten het blad destijds tot doelwit van islamitische radicalen.

De politie beschikt volgens het magazine Le Point ook over een video, waarop H., een Pakistaan, zich beklaagt over de karikaturen. Het document lijkt sterk op een manifest, maar H. zou geen trouw zweren aan een organisatie. H. stond bij de inlichtingendiensten niet bekend als radicaal, de politie heeft hem alleen een keer aangehouden in de metro met een schroevendraaier op zak.

De slachtoffers van H., een man van 30 en een vrouw van 27 jaar, raakten ernstig gewond in het gezicht, maar verkeerden zaterdag niet meer in ­levensgevaar.

Strenger uitzetbeleid

Behalve H. houdt de politie nog acht andere personen vast, die mogelijk iets met de aanslag te maken hebben. Het gaat om de jongere broer van de dader, een kennis en nog zes andere personen met wie hij een twee­kamerappartement huurde in het noorden van Parijs. Ze sliepen hier om de beurt in stapelbedden.

H., die claimt dat hij 18 jaar is, stond op het punt een verblijfs­vergunning te krijgen. Hij arriveerde drie jaar geleden in Frankrijk en mocht blijven, omdat hij claimde minderjarig te zijn. Dat geloofden medewerkers van de kinderbescherming aan wie hij werd toevertrouwd, niet. Een rechter weigerde echter toestemming te geven voor een botonderzoek. Deze methode is onvoldoende betrouwbaar en wordt om die reden bij twijfelgevallen zelden gebruikt.

Marine Le Pen, de leidster van het Rassemblement National, hekelde ‘de laksheid’ rond H., die volgens haar al lang niet meer in het land had mogen zijn. Volgens Le Pen is dit niet de ­eerste aanslag die voorkomen had kunnen worden met een strenger ­uitzetbeleid.

Lees ook:

Noémie overleefde de gijzeling in de Hyper Cacher en is nog steeds bang

Ze zaten vier uur in doodsangst, de gijzelaars van de Joodse supermarkt in Parijs. Ze deden hun verhaal voor de rechter.

Vijf jaar na de aanslag op Charlie Hebdo begint het proces

In Parijs opende begin september het proces over de islamistische aanslagen van januari 2015. Voor Charlie Hebdo reden om de cartoons die het blad tot doelwit maakten weer te publiceren.