Ga naar Content

FNV: 'KLM huurt concurrent in voor grondafhandeling'

SCHIPHOL - KLM wil om kosten te besparen platformpersoneel op Schiphol gaan inhuren bij grondafhandelingsbedrijf Dnata, een zusteronderneming van concurrent Emirates uit Dubai. Dat claimt vakbond FNV die momenteel met KLM onderhandelt over de voorwaarden van de miljardensteun van de overheid. KLM houdt tot 1 oktober, de deadline om aan te tonen dat ze aan de voorwaarden voldoen, de kaken stijf op elkaar.

Grondpersoneel van Dnata op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

FNV denkt dat er honderden extra grondafhandelingsbanen bij KLM komen te vervallen, bovenop de tijdelijke arbeidsplaatsen die al verloren zijn gegaan. Campagneleider Joost van Doesburg van FNV Schiphol: "Nadat het grondpersoneel al driedubbel wordt gepakt, door het inleveren van de onregelmatigheidstoeslag en 5 procent salaris, op een uurloon van 11,57 euro, wordt ook een groot gedeelte van de afhandeling waarschijnlijk uitbesteed aan Dnata."

Voorwaarden voor steun

Het kabinet heeft KLM toegezegd te steunen met een lening en garanties van in totaal 3,4 miljard euro, mits de maatschappij voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals het omlaag brengen van de kosten en het terugbrengen van uitstoot en overlast. Om tot die kostenbesparing te komen, moet KLM reorganiseren met als gevolg dat er 5.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.

"Je brengt ze in grote financiële problemen, als je hen vraagt salaris in te leveren"

onderhandelaar Jan van den Brink

Inmiddels zijn de vakbonden en KLM de laatste week van onderhandelen ingegaan, want op 1 oktober wil minister Hoekstra van Financiën een plan met alle voorwaarden erin verwekt van ze ontvangen. De bonden zijn niet te spreken over de houding van KLM en verwachten ook geen akkkoord voor volgende week. De vakbonden zijn boos dat ze niet bij de gesprekken tussen het kabinet en KLM betrokken waren, terwijl zonder hen loonoffers, veranderingen in de cao's en gedwongen ontslagen niet mogen plaatsvinden.

Anderhalf keer modaal

De bonden willen dat de sterkste schouders binnen KLM de zwaarste lasten dragen en dat van het salaris van het personeel dat tot anderhalf keer modaal verdient wordt afgebleven. FNV-onderhandelaar Jan van den Brink: "Zij hebben vaak al een inkomen waar ze amper van rond kunnen komen. Je brengt ze in grote financiële problemen, als je hen vraagt salaris in te leveren."

Reactie KLM

KLM wil zolang de onderhandelingen lopen niks inhoudelijks over de gesprekken loslaten, maar laat weten dat de herstructureringsplannen al voor advies bij de ondernemingsraad liggen: "Begin september zijn medewerkers geïnformeerd over de inhoud en de gevolgen van die plannen. Tegelijkertijd is KLM met de bonden in gesprek over de reductie van arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan voor zowel de cabine-, cockpit- en grond-domeinen. Hierbij is het uitgangspunt zoveel mogelijk baanbehoud en goede begeleiding van werk naar werk, binnen of buiten KLM."

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]