Binnenland

De rechtsstaat strikes again: Gerechtshof VERLAAGT straf voor homohatende signalementiër

25-09-2020 11:02

U weet vast nog wel wat er in het voorjaar gebeurde. Een 15-jarige ”’jongere”’ intimideerde samen met een groep ”’tieners”’ een homostel. Het stel werd beledigd, met de dood bedreigd en mishandeld. Maar kennelijk is het de bedoeling dat Amsterdam-Oost homovrij wordt ofzo, want het Gerechtshof heeft besloten de straf voor de dader te verlagen.

In Amsterdam, homo’s zijn niet normaal“, roept Ilias, die ook een eigen filmpje maakte. Het stel werd uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kreeg nog enkele doodsverwensingen voor de kiezen. Wanneer een van de slachtoffers, Fabio Viana, de scheldende jongens op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap.

Nou dat eerste zinnetje over het niet normaal zijn van homo’s in Amsterdam is volgens het hof geen groepsbelediging, alleen belediging van de homo’s in kwestie. Niets aan het handje dus, de straf die de rechtbank eerder oplegde werd dus naar beneden bijgesteld.

Weliswaar vindt het hof de opmerking beledigend voor homoseksuelen, maar volgens het hof moet de verdachte ‘de opzet hebben gehad op de openbaarheid van de belediging’. Oftewel: Ilias richtte zich tot de twee homoseksuele mannen maar niet bewezen kan worden dat hij het doel had zich tot het grote publiek te richten. Dat Ilias – net als de verdachten – de confrontatie filmde, doet daar volgens het gerechtshof niets aan af. Ilias heeft zijn eigen filmpje niet in de openbaarheid gebracht.

Het hof oordeelt daarmee dat ‘slechts’ eenvoudige belediging overblijft en schrapt de voorwaardelijke werkstraf. De leerstaf blijft wel overeind. Bij elkaar moet Ilias 500 euro schadevergoeding betalen, dat was 850 euro.

Het tuig wint. Het homostel is de aanhoudende haat in divers, verbindend, multicultureel en inclusief Amsterdam-Oost zo zat dat ze verhuizen.