Tweede Kamer keurt bindend referendum goed met veel te hoge uitkomstdrempel (meerdemocratie.nl)


Op dinsdag 22 september heeft de Tweede Kamer ingestemd met de grondwetswijziging die het bindende correctieve referendum mogelijk maakt. “Daar zijn we als Meer Democratie op zich blij mee. Maar op het laatste moment is er een veel te hoge uitkomstdrempel ingevoegd. ...

door Inter in Politiek  ·  127 Reacties

  • 24
  • 1305x gelezen
Reageer met een Emoji
1
2
8
1
37

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@99 Dat is wel van het aanwezigen aantal Kamerleden.
Dus waarom het niet laten gelden voor de Kamers, de helft + één van de zittende leden.?

1
101 MARCUSAURELIUS

@101 Natuurlijk.

0
102 ThWil

@102 Maar dat is nu niet zo.

PS.
Was dat zo geweest dan was de ""Lijkenpikkers Wet"" van D66 er niet doorgekomen.

1
103 MARCUSAURELIUS

@97
Wat schrijf ik dan, 'Volksvertegenwoordiging'. Hoe komt die ook alweer tot stand? Ah, verkiezingen.

0
104 Hendrianus

@99
Wat moet dan het opkomstpercentage voor een referendum worden om het geldig te verklaren?

0
105 Hendrianus

@100
Die 150 man moeten het toch echt goed of afkeuren. Zij kunnen ook aanpassingen voorstellen. Onderhandelingen over internationale verdragen zullen logischer wijze niet altijd in Nederland plaatsvinden en dat maakt ook niet uit. Die 150 man, daar heb ik elke vier jaar wat over te zeggen.
Wat is je punt dan? Wil je zo'n ja/nee uit de EU vraag voorleggen aan jan en alleman?

0
106 Hendrianus

@106 ,

Aanpassingen aan een internationaal verdrag worden echt niet meer gemaakt omdat een stel Nederlandse parlementariërs niet tevreden is.

Het probleem is ook niet dat het hier niet plaatsvindt, dat is enkel ter illustratie dat de gewone Nederlandse burger er geen snars over te zeggen heeft - en zelfs onze volksvertegenwoordiging niet.

En hoe moeten mensen bij de verkiezingen een oordeel over dit soort dingen vellen als het allemaal ergens ver weg gebeurt aan een onderhandeltafel in een of ander resort?


"Wil je zo'n ja/nee uit de EU vraag voorleggen aan jan en alleman?"

Geen ja/nee vraag. Wel een referendum waarbij mensen uit verschillende opties kunnen kiezen. Ja tegen een heel verdrag, nee tegen een heel verdrag, en meer opties waarbij enkele punten overgenomen worden, afhankelijk van waar het om gaat.

0
107 progressiefliberaal

Een achterbakse en verraderlijke rotstreek van het Rutte kabinet is dit; instemmen met het bindende correctieve referendum en vervolgens... er een véél te hoge uitkomstdrempel bij invoegen! En daarmee wordt het referendum bij voorbaat krachteloos gemaakt, PRECIES wat VVD, CDA en SGP wensen.

Nu moet de Eerste Kamer het voorstel eerst nog wel even goedkeuren, het is te hopen dat die véél te hoge uitkomstdrempel daar alsnog wordt afgekeurd.

1
108 Scorpio

@107
Al wordt er onderhandeld bij de zwembad bar van een luxe hotel in Las Vegas uiteindelijk moeten de onderhandelaars met hun verdrag langs de Tweede en Eerste Kamer. En nee u en ik worden uiteraard niet uitgenodigd in Las Vegas. Wij hebben mogen stemmen welke partijen er met hoeveel zetels in de TK zitten.

U stelt dat Nederland geen invloed heeft op een internationaal verdrag. Dan heeft een referendum ook nul waarde.

1
109 Hendrianus

@108 Jij snapt ook niet helemaal hoe grondwetswijzigingen in zijn werk gaan?

1
110 Rare Rakker

@108
Een bindend referendum is niet niks daar mag best een vergelijkbare opkomst als bij de TK verkiezingen aan verbonden worden.

0
111 Hendrianus

@109 ,

En die Kamers hebben vaak totaal geen zicht op de verdragen en hoe ze tot stand gekomen zijn. Dat is nou net het punt: het vindt allemaal in achterkamers plaats waar geen parlementariër er iets over te zeggen heeft. Wijzigingen zijn sowieso niet haalbaar omdat iedereen al snapt dat er niet opnieuw onderhandeld gaat worden.

Dus is het afwijzen of goedkeuren van het eindproduct waar niemand invloed op uit heeft kunnen oefenen.

Discussies rondom TTIP vergeten?

"U stelt dat Nederland geen invloed heeft op een internationaal verdrag. Dan heeft een referendum ook nul waarde."

Zo'n referendum kun je houden vóór de onderhandelingen. Dan kunnen mensen op zijn minst bepalen wat de ongekozen onderhandelaars allemaal gaan bepleiten namens Nederland.

U vindt het wel best dat ongekozen diplomaten in achterkamers bepalen hoe onze wetten ingekaderd worden. Een hoop mensen denken daar anders over. Daar moeten we toch wat mee, want geheel ongelijk kun je ze volgens mij niet geven...

0
112 progressiefliberaal

@112

Aan een definitieve verdragstekst gaat heel war vooraf. Uiteraard hebben de betrokken partijen daar invloed op want dat zijn onderhandelingen. Onderling bepaal je welke overeenkomst je wel/niet aangaat.

U blijft ook uzelf tegenspreken. Enerzijds stelt u, '.... het eindproduct waar niemand invloed op uit heeft kunnen oefenen.' en elders stelt u dat er via een referendum wèl invloed is.

Wat mijzelf betreft wens ik geen referenda. Bij dat referendum over het handelsverdrag met Oekraïne waren veel tegenstanders witheet dat de regering de uitslag naast zich neer lag. Die begrepen niet dat dar referendum raadgevend was. Kijk en zulke dombo's begrijpen wèl de inhoud van dat verdrag?
En dat laatste neem ik hen of anderen niet kwalijk, ieder zijn vak. Laat het dus aan de gekozen vaklui in de TK over.

1
113 Hendrianus

@112

Over verdragen,
https://ecer.minbuza.nl/ecer/dossiers/externe-betrekkingen/het-sluiten-van-verdragen.html

Dat is kost voor de vaklieden. In mijn vrije tijd ga ik dat plus eventuele referenda vragen niet zitten bestuderen. Maar goed, anderen die dat wel willen staat het natuurlijk vrij.

Misschien een idee om digitaal op een referendum te stemmen. Vooraf moet je dan acht van tien vragen, over het onderwerp, goed beantwoorden om te mogen stemmen. Is het ook vrij zeker dat er niet voldaan wordt aan de criteria om de uitslag geldig te maken. question

0
114 Hendrianus

@113 ,

"Aan een definitieve verdragstekst gaat heel war vooraf. Uiteraard hebben de betrokken partijen daar invloed op want dat zijn onderhandelingen. Onderling bepaal je welke overeenkomst je wel/niet aangaat."

Dat gebeurt dus door diplomaten ja, niet door jou, mij of een volksvertegenwoordiger.

"U blijft ook uzelf tegenspreken. Enerzijds stelt u, '.... het eindproduct waar niemand invloed op uit heeft kunnen oefenen.' en elders stelt u dat er via een referendum wèl invloed is."

Daar is niks tegenstrijdigs aan. Er is geen invloed op het eindproduct als enkel Kamerleden een ja/nee-stem uit mogen brengen achteraf. Er is wel invloed als we vooraf - bijvoorbeeld via referenda - bepalen wat voor verdrag we willen, waar we wel en niet mee akkoord zullen gaan. Rode lijnen, dingen die we gegarandeerd willen zien, uitzetten, enz.

0
115 progressiefliberaal

@114 ,

De technische details moet je inderdaad overlaten aan juristen en andere vaklieden.

Maar daar gaat het hier ook niet over. Ik heb het over de voorstellen en standpunten waarmee je de diplomaten op pad stuurt, waarmee je de onderhandelingen ingaat.

0
116 progressiefliberaal

@115
'Er is geen invloed op het eindproduct als enkel Kamerleden een ja/nee-stem uit mogen brengen achteraf. Er is wel invloed als we vooraf - bijvoorbeeld via referenda - bepalen wat voor verdrag we willen, waar we wel en niet mee akkoord zullen gaan. Rode lijnen, dingen die we gegarandeerd willen zien, uitzetten, enz.

@116
'Maar daar gaat het hier ook niet over. Ik heb het over de voorstellen en standpunten waarmee je de diplomaten op pad stuurt, waarmee je de onderhandelingen ingaat.'

Lijkt mij veel te ingewikkeld voor een referendum?

1
117 Hendrianus

* Verwijderd door de redactie *

118 Anti-Fascisme

* Verwijderd door de redactie *

119 Anti-Fascisme

@118
Ja... De berichten komen met regelmaat voorbij om dat VVD imago op te poetsen. Het lijkt er een beetje op dat we onze eigen "Deeep State" hebben. Als ik ook zie hoe justitie functioneert en de media graag meewerkt aan het EU project door de bevolking stom te houden. ..
De betrouwbaarheid is er niet meer.

0
120 sparta

@105 Heel simpel. Gewoon dezelfde regels als voor de 2e kamer handhaven.

0
121 ThWil

@121 Inderdaad!

0
122 Scorpio

@121

Dat is voor niet grondwettelijke wijzigingen 75+1 Kamerlid dat aanwezig moet zijn bij een hoofdelijke stemming. Vijftig procent plus 1 dus.

0
123 Hendrianus

@123 Dan wordt dit precies dezelfde verhouding bij een grondwetswijziging.

0
124 ThWil

@124

Onderstaand de huidige procedure voor een wijziging in de grondwet. Het is natuurlijk absurd om te denken dat deze procedure zich wijzigt naar uitsluitend en eenmalig een vijftig procent plus 1 in de TK.
De importantie van de grondwet ontgaat u kennelijk.

"Huidige herzieningsprocedure Grondwet

Een grondwetswijziging doorloopt 7 stappen:

De regering of 1 of meer leden van de Tweede Kamer dienen een voorstel tot grondwetswijziging in.De Tweede en Eerste Kamer nemen dit wetsvoorstel in 1e lezing aan met een gewone meerderheid. Dit heet ook wel de ‘overwegingswet’ of de ‘verklaringswet’.De Tweede Kamer wordt ontbonden en er worden verkiezingen gehouden. Hierdoor kunnen kiezers zich over de wijzigingen uitspreken.Het in 1e lezing aangenomen voorstel indienen bij de nieuwe Tweede Kamer.De Tweede en Eerste Kamer nemen het wetsvoorstel in 2e lezing aan met een 2/3 meerderheid.Het ondertekenen van het wetsvoorstel door de koning en 1 of meer ministers of staatssecretarissen.Publicatie van de wijziging in het Staatsblad. De wijziging treedt daarna direct in werking.
"
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/herziening-grondwet

0
125 Hendrianus

@125 Wat is daar zo absurd aan als ik gewoon aangeef de zelfde weg te willen volgen als de kamers dit doen. Kan misschien betekenen dat in voorkomende gevallen er meer dan 1 referendum over hetzelfde onderwerp moet komen. Je kunt dat ook doen nadat er weer verkiezingen zijn geweest.

0
126 ThWil

@126

Je schrijft in @124 , "Dan wordt dit precies dezelfde verhouding bij een grondwetswijziging."
Met precies hetzelfde wordt bedoelt 75 +1 TK ofwel 50 procent plus en dat uiteraard ook voor de EK.

In @125 geef ik aan wat de procedure is voor een grondwetswijziging, met een link.
Die procedure is complex en dat is natuurlijk omdat de grondwet een basis wetgeving is waar alle andere wetten en verdragen aan moeten voldoen. Dat wijzigen vereist niet de waan van de dag en ook niet de waan van een enkele coalitie maar grote zorgvuldigheid. In uw voorstel is die zorgvuldigheid ver te zoeken.

0
127 Hendrianus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
FrisseBries
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

En fatsoenlijk Nederlands kunnen jullie tokkies ook al niet. Rara....

2 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

FrisseBries
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@62Ja. Jij bent dan ook van hetzelfde een laken een pak als baba jaga....

6 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

FrisseBries
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@61Jij hebt een gebrek overal aan. Voornamelijk fatsoen. Zo heb je me ook van dat andere forum afgekregen. Ze moeten daar toch wel een ontze...

7 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

ongelovenloos
Kogel door de kerk: Groot-Brittannië gaat asielzoekers deporteren naar Rwanda. Ook interesse in NL voor omstreden plan

Begin hier ook maar ,en met terugwerkende kracht....

7 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

Biscanna
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@50 Ik moet toegeven, dat ik ook vaak om jouw geneuzel moet lachen....

11 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Graaier1000
Rijke mensen meest klimaatbewust, maar handelen daar niet (altijd) naar

‘De kloof die in Nederland gaapt tussen duurzaam denken en doen, is schokkend’, zegt onderzoeker Mirella Klomp van de Protestantse Theologis...

11 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Weetal
Rijke mensen meest klimaatbewust, maar handelen daar niet (altijd) naar

Laat de elite zelf maar eenseen voorbeeld geven,als ze serieus zijn.Goed voorbeeld doetgoed volgen....

11 minuten geleden geplaatst door Weetal

baba jaga
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@5 Jij hebt een gebrek aan woorden en fatsoen, tis allemaal wat zeg.Nou dag hoor....

12 minuten geleden geplaatst door baba jaga

NK. App
Kannada Sex PhotoHindi XxxvdioSunny Lion XxxxTeen Girl FeetSoul Sucking BjCherokee D Ass XxxSex Video In KitchenLild PornCelebritie Nude ScenesAmateurdeepthroatMasturbrateX. N. X. XGangbangers XxxSexy Naked LesbiansElizabeth Perkins NudeMia Khalifa TitiesPornhun.premiumChloe Temple FeetBrazzar ComAnel Sex VideoAddison Rae Look Alike PornBruenette PussySweet Sophia And Holly DayNaked CrossfittersMelissa O Neil NudeBlondie PornstarsLinsey Dawn Mckenzie NudeNaked VaginaPeliculas PornografíasChaturbaneAssistir Filme De Sexo GrátisAudio Erotic StoriesJennifer Lawerence NakedRomantic Kiss XnxxJul-920Horny Lily NewKayatanFtee Indian PornAirikacalGirls Boobs PressAriella Ferrera Hd PornSister Loves Me ComNude BrazilExtreme Porn SquirtAngel Youngs TwitterHentaihave OrgLol1ta PornRihanna SexyOld Man HentaiLana IvansKinmy Granger PornXxx Photo PhotoPakistani Porn TubeTeenpiespornVznd Ta Culotteافلام سكسيه محارمMygrilfundVideos De PornografíClaire LizzyNude Boobs PicturesHard Sex Videos ComEva Notty LesbianKazumi BbcCum Tribute ReactionNarutoporn GayAnnafaithKiara Advani NudeHot Saxy VideoFelluca BlowJenna SatovaSaxxxyIndian Wife Xxx VideoCumfilledmouthsDesi BbcDesi Bhabi SecXxxvi DeosXxx Sexy VideoPornô TransexuaisAkiba OnlineRed YubeLrge PorntubeYor NakedIleana ButtLiliana Heartsss OnlyfansMunequita Enfadada PornMotherand Daughter PornLana Rhodes VrMulher Do Tiktok NuaSweetcouplehotxxRedxvediosFreeporn AllEbony On Ebony AnalInteracal Gay PornOpen Hot SexXnxx AvaLillyylunaMadison Moores AnalKennedy Blue DressesPaw Shop XxxRenderoticaFree Mature Movie PornHookr PornSweeeetapril NudeChippyliptonXsxx ArabSissy GloryholeHand Job Xxx VideoCheater CockNude PornosMom Gives BlowjobAi Hentai MakerXnxx Com BoobsSarika VikkiThemaryburke XxxNew Hd PornvideoHentian MangaSites Porn GaysJenna Haze AnalizedMy Nacked WifeJuq-118LetdoeitMilitary ClassifiedNxnxxxRomantic Sexy Videos IndiaSunny Leone Sexy Sexy BfTexastatisParaíso SwingTiktok EroticoTs StrokaMx XxxIshpreet DangLittle Lupe PornLieuxdedraguesQuadrinhos AnalCelebs NakedChinese Massage Near Me Walk InCharmi SexLana Rhoades Hot PicsBriana Banks PornNakedlesbiansPo Rn GalleryWww Kamasutra ComBerserker PornAva CadellPunjabi Sex HotVenus ArielMalayalam Phone SexBig Gril PronBig Hard Sex VideoCams.com