Direct naar artikelinhoud
Nederlands elftal

Bondscoach Frank de Boer is van niemand een kopie: ‘Ik heb mijn eigen stijl’

Frank de Boer bij zijn presentatie als bondscoach.Beeld BSR Agency

Onder Frank de Boer gaat het Nederlandse elftal heus niet het gevreesde ‘tikkie-breed’ spelen. Hij ziet veel perspectief. ‘Maar we worden niet even fluitend Europees of wereldkampioen.’

Op de KNVB-campus in Zeist stapte hij om klokslag één uur binnen, op sneakers en in  colbertje. Serieus, rustig, beschaafd en met één geintje presenteerde Frank de Boer (50) zich als een gedreven nieuwe bondscoach die – zoals dat hoort – lovend sprak over het Nederlands elftal waarmee hij vanaf 5 oktober aan de slag gaat. “Hier zit een blij persoon, ook al zie je dat niet altijd aan mij”, opende De Boer. “Ik ben zeer vereerd.”

Volgens vaderlandse traditie verliep de aanstelling van ook deze bondscoach niet zonder rumoer. Aan de zijde van De Boer weerlegde KNVB-directeur Eric Gudde de kritiek: de procedure is ‘zorgvuldig en respectvol’ gevoerd. Gudde: “Ik ga even terug naar februari 2018. We hadden twee eindtoernooien gemist, er was veel chagrijn en irritatie bij spelers en de staf. Over de structuur, het gebrek aan eenheid en het grote aantal afzeggingen. Oranje was een bastion met weinig connectie met de rest van de KNVB. De fans hadden zich afgekeerd van Oranje. Dankzij Koeman is de situatie nu volstrekt anders. Daarom hebben we gezocht naar een bondscoach die past bij deze situatie en het team dat er nu staat.”

De Boer (50) haalde zijn schouders op over de bekritiseerde sollicitatieprocedure. “Het interesseert me niet of ik nummer 1, 2, 3, 4 of 5 was.” Het is volgens hem logisch dat hij de koers van Koeman niet drastisch wijzigt. “Dat zou heel gek zijn.” En dus blijft Dwight Lodeweges assistent. Behalve Ruud van Nistelrooij zal mogelijk ook Wesley Sneijder voor het EK nog worden toegevoegd aan de staf. “Zo’n type, met dat straatse en speelse van hem, tussen de spelers in, dat zie ik wel in Wesley”, zei technisch directeur Nico-Jan Hoogma.

Een leerzame slangenkuil

In de ‘intensieve gesprekken’ met de KNVB had De Boer zelfreflectie getoond over zijn misstappen bij buitenlandse clubs. “Natuurlijk wil ik nu laten zien dat ik het in de vingers heb.” Vooral zijn korte periode bij de Italiaanse slangenkuil Internationale was leerzaam. “Ik had zes jaar bij Ajax in een vertrouwd nest gewerkt en toen kwam ik daar als buitenlandse coach ineens tussen. Er liepen heel veel lijntjes door de club. Ik moest meer manager zijn dan trainer. Dat was bij Crystal Palace ook zo. Daar heb ik wel van geleerd.” 

Over zijn communicatieve vaardigheden, waar ook vraagtekens bij zijn gezet: “Uitleggen waarom je een keuze maakt, daar ben ik vrij makkelijk in. Moeilijke gesprekken moet je zo kort mogelijk houden, heb ik geleerd. Ik heb altijd een goede relatie met mijn spelers gehad.” En tactisch? Krijgen we nu ook het effectieve maar saaie ‘tikkie-breed’ dat hij Ajax als trainer liet spelen? “Als speler zocht ik altijd de pass naar voren. Ik ben niet van het tikkie-breed. Ik ga voor resultaat.”

Zelfoplossend vermogen moet beter

Met een van zijn leermeesters, Louis van Gaal, had hij een tijdje terug nog een dinertje op een boot in de Amsterdamse grachten. “Louis vroeg of ik bondscoach wilde worden. Hij dacht dat ik dat wel zou kunnen.” Van Gaal verstond volgens De Boer de kunst om met een omzetting in de rust een elftal wel te laten draaien. De Boer denkt dat vooral het zelfoplossend vermogen van Oranje nog beter kan. Dat leidde hij af uit de laatste interland tegen Italië. “Na tien minuten zag je al dat we aardig liepen te zwemmen. Dan moet je zorgen dat je een plan B hebt en dat de spelers zelf weten: dit lukt niet, we passen het aan. Dat ga ik proberen te bewerkstelligen.”

Als dat lukt, is er veel mogelijk, denkt hij. De huidige selectie is ‘in de breedte nog talentvoller’ dan de groep die in 2010 de WK-finale haalde. De Boer was daarbij als assistent van Bert van Marwijk. De nieuwe bondscoach met het zware Ajax-stempel noemde de PSV’ers Malen en Gakpo als voorbeelden van de vele talenten. “We hoeven voor niemand bang te zijn. Maar het is zeker niet zo dat we even fluitend Europees of wereldkampioen worden. We hebben tegen Italië gezien dat het heel lastig wordt als we niet top zijn. Je moet elke wedstrijd top zijn. Het is aan mij om dat erin te stampen.”

Zijn contract loopt tot en met het WK van 2022 in Qatar. Of daar net als bij Koeman ook een vertrekclausule in staat? Toen kwam het grapje: “Alleen als Barcelona komt.” Een lach. “Nee hoor.” Hij is geen ‘Koeman 2.0’. “Ik zie overeenkomsten met Ronald, maar ik heb mijn eigen stijl en identiteit. Ik ben van niemand een kopie.”

Lees ook:

Gaat Frank de Boer het Nederlands Elftal hogerop helpen? Hij lijkt er stoïcijns genoeg voor

Is hij communicatief genoeg om dit Nederlands elftal naar een hoger plan te trekken?Frank de Boer zal vooral nuchter zijn eigen route moeten kiezen.