RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Moet de term LGBTI worden vervangen door queer? 'Onnodig beperkend'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Er moet een streep door de term LHBTI om de seksuele diversiteit te omschrijven. Daarvoor pleit het college van burgemeester en wethouders in Den Haag. Wie zich bijvoorbeeld identificeert als homoseksuele man of transgender persoon zou dan voortaan door het leven gaan als queer.

Het voorstel van het college is onderdeel van het actieprogramma ‘Queer in Den Haag’. Met dit actieplan wordt aandacht gevraagd voor de veiligheid, zichtbaarheid en acceptatie van deze gemeenschap.

Onnodig beperkend

"Veel mensen ervaren de 'hokjes' homoseksueel, lesbienne, biseksueel, transgender en heteroseksueel als knellend en onnodig beperkend. In gesprekken met jongeren en andere stadsgenoten kwam dit meermaals naar voren", zegt Bert van Alphen, wethouder Emancipatie, tegen EditieNL. "Met de term queer wil ik verder kijken dan de bestaande terminologie en zeker niemand uitsluiten."

YouTube
Lees ook:
YouTube aangeklaagd om 'discriminatie' LGBT-videomakers

COC Haaglanden ziet dat vooral veel jonge mensen zich identificeren als queer. "Queer is de term die mensen gebruiken die niet graag in een hokje geplaatst willen worden", zegt Alan van Ravenswaay, penningmeester van COC Haaglanden.

"Het gaat om mensen die zichzelf beperkt voelen door labels als homo, lesbisch of biseksueel enerzijds, maar die ook niet echt een ander etiket op zich willen plakken waardoor ze in een beperkend hokje zitten."

Individu bepaalt

Dat betekent niet dat COC Haaglanden vierkant achter het voorstel van het college staat. "Vrijwel iedereen is het erover eens dat zoiets niet vanuit de politiek opgelegd mag worden. Het is aan de gemeenschap en aan het individu om zelf te bepalen hoe iemand graag benoemd wil worden", vertelt Van Ravenswaay.

LHBTI staat voor:

  • L: lesbisch
  • H: homoseksueel
  • B: biseksueel
  • T: transgender
  • I: intersekse

Hij ziet dan ook wisselende reacties op het voorstel van het college: "Er zijn mensen die met queer geen probleem hebben, maar er is ook een grote groep die dat wel heeft. Queer betekent letterlijk 'vreemd'. Het werd veel als scheldwoord gebruikt en daar wil niet iedereen mee geassocieerd worden. Ik ook niet."

Makers
Lees ook:
Makers Anne+: “We willen een genuanceerd beeld van queer personages laten zien.”

Daarnaast omvat de term ook niet de diversiteit. "Je hebt dan straks queer of hetero. Alles wat niet hetero is, is dan maar queer. Terwijl er veel meer is dan dat. Wij houden het daarom liever bij LHBTI+", besluit Van Ravenswaay.

Het voorstel van het college moet worden vastgesteld in de Haagse gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan zal er waarschijnlijk dit najaar definitief een streep gaan door de LHBTI-terminologie.

Bekijk hier de video:

01:25