RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Facebook rolt Russische nepnieuwsnetwerken op

Beeld © ANP

Facebook heeft drie Russische netwerken opgerold die nepnieuws en desinformatie verspreidden.

Dat meldt het sociale netwerk in een persbericht. De drie groepen maakten pagina's van zogenaamde nieuwsmedia, waar ze vervolgens links naar nepnieuwsartikelen plaatsten. Met die verhalen hoopten ze slachtoffers binnen te halen en meer pagina's van de sites te laten bezoeken.

De drie netwerken hadden samen 214 Facebook-accounts, 35 pagina's, 18 groepen en 34 Instagram-accounts in beheer. Activiteit vanaf de profielen was voornamelijk afkomstig uit Rusland. Al deze pagina's, groepen en accounts zijn inmiddels gewist.

De Russen probeerden invloed uit te oefenen in Syrië en Oekraïne. In mindere mate draaide de nepnieuwsfabriek ook in Turkije, Japan, Armenië, Georgië, Belarus en Moldavië. Ook waren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelwitten, maar op zeer beperkte schaal.

Facebook
Lees ook:
Facebook wellicht weg uit Europa als dataverbod wordt doorgezet

Verkiezingen

De invloed van de netwerken lijkt relatief klein te zijn. Ongeveer 8.500 Facebook-gebruikers hadden minstens één van de pagina's gevolgd en 9.500 mensen zaten in één van de groepen. De Instagram-accounts werken door 7.500 mensen gevolgd.

Facebook rolde in augustus ook al een Russisch nepnieuwsnetwerk op. Naarmate de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen, lijkt de nadruk hier steeds meer op te liggen. In 2016 werd op grote schaal nepnieuws over Trump en zijn tegenstanders verspreid op de site.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.