RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Stress en verveling'

Mutlu ging meer roken tijdens coronacrisis: 'Ik vond vrede in mijn sigaretje'

Mutlu is meer gaan roken tijdens de coronacrisis Beeld © EditieNL

Mutlu was ruim een half jaar gestopt met roken, toen de intelligente lockdown begon en ze haar kapsalon moest sluiten. Nu rookt ze meer dan ooit. "Door alle stress vond ik mijn vrede in een sigaretje." Mutlu is niet de enige: een kwart van de rokers is meer gaan roken sinds de coronacrisis.

"Ik was een half jaar gestopt en was echt goed bezig", vertelt Mutlu aan EditieNL. "Ik had nergens last van en kon het goed volhouden."

De coronacrisis veranderde alles. Haar kapsalon moest dicht, waardoor Mutlu in een dipje terecht kwam. "Nog steeds ga ik door een moeilijke periode heen, ik heb nog steeds minder omzet in de kapsalon. Door al die stress vond ik mijn vrede in een sigaretje."

Pakje per dag

Voor ze stopte, rookte de kapster een half pakje per dag. "De eerste twee weken van de intelligente lockdown heb ik niet gerookt, maar al snel werd het een pakje per dag. Ik rook nu zo'n dertig sigaretten op een dag."

Het thuiszitten maakte de verleiding groot. "Je hebt niets te doen. Eerst was ik alleen maar aan het eten en toen dacht ik: wat is er nou beter, snaaien of roken? Ik heb toch voor het tweede gekozen."

Kwart
Lees ook:
Kwart van rokers is meer gaan roken tijdens coronacrisis

Mutlu baalt ervan dat ze weer is gaan roken en wil er in oktober weer een punt achter zetten. "Ik vind het echt niet fijn. Mijn kleren stinken weer. En ik voel me na iedere sigaret schuldig. Het is moeilijk om door een verslaving heen te komen, maar de motivatie is er. Ik zag er ook nog eens beter uit toen ik gestopt was."

Negen procent wil stoppen

Een kwart van de rokers is tijdens de coronacrisis meer gaan roken, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. "Mensen zijn meer gaan roken door stress of verveling. Ze zitten meer op de bank en komen niet op plekken waar ze niet meer mogen roken", zegt Esther Croes van het Trimbos-instituut. "Thuis kan het altijd."

Jongeren
Lees ook:
Jongeren willen liever geen roker: 'Het is een afknapper'

Ondertussen is ook de urgentie om te stoppen met roken door de coronacrisis hoger, meent het Trimbos-instituut. Negen procent van de rokers zegt mee te willen doen aan Stoptober, de jaarlijkse actie waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste 28 dagen niet te roken. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis extra gemotiveerd geraakt om te stoppen. 

"Het is een opvallend hoog getal", zegt Croes. "Mensen willen stoppen omdat ze bezorgd zijn over zichzelf, of voor de kwetsbare mensen in hun omgeving. De stress maakt het wel extra lastig om te stoppen en dus moeten we daar meer aandacht voor hebben."

Bekijk hier de video:

01:57