RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump weigert garantie vreedzame machtsoverdracht

President Trump. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump wilde gisteravond geen vreedzame machtsoverdracht garanderen, mocht hij de verkiezingen verliezen. "We zullen zien wat er gebeurt", zei hij desgevraagd. Ook verklaarde hij dat de uitslag van de verkiezingen waarschijnlijk een zaak voor het Hooggerechtshof wordt.

Trump zinspeelt er al langere tijd op dat hij niet van plan is om zo maar uit het Witte Huis te vertrekken, ook niet als hij de verkiezingen verliest. De uitspraak van Trump leidde tot felle reacties.

"U bent geen dictator, en Amerika zal u ook niet toestaan dat u er een bent", tweette Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat. "Alleen al de suggestie dat de president die grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onacceptabel", zei de Republikeinse senator Mitt Romney. 

Hooggerechtshof

Trump deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst waarbij hij sprak over het invullen van een vrijgekomen zetel in het Hooggerechtshof. Die is nu onbezet vanwege het overlijden van de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Over de benoeming van haar opvolger is veel discussie.

De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich in 2000 eerder over de presidentsverkiezingen. Trump ziet nu opnieuw een rol voor het Hooggerechtshof weggelegd. 

Bij een bijeenkomst in het Witte Huis zei Trump dat Lindsey Graham, de voorzitter van de justitiecommissie in de Senaat, niet eens een verhoor met de kandidaat-opperrechter hoeft in te plannen en dat het benoemingsproces snel zal gaan. 

Opvolging
Lees ook:
Opvolging overleden opperrechter Ginsburg verdeelt Verenigde Staten

Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

Honderden rouwende Amerikanen hebben gisteren een laatste eer bewezen aan de vrijdag overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij trokken stilletjes langs de kist voor het witmarmeren gebouw van het Hooggerechtshof in Washington. Ginsburg, die in 1993 werd beëdigd, geldt als een liberaal en progressief boegbeeld en heeft onder meer veel betekend voor de rechten van vrouwen en lhbt'ers in de Verenigde Staten.

Trump probeert al langer bij voorbaat twijfel te zaaien over de uitslag van de verkiezingen. Vanwege de pandemie zullen meer Amerikaanse kiezers dan ooit hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat verkiezingsfraude in de hand. Voor die bewering is geen bewijs.

'Oplichterij'

"Deze oplichterij waar de Democraten mee bezig zijn, het is oplichterij, de oplichterij zal voor het Hooggerechtshof komen, en ik denk dat vier tegen vier dan geen goede situatie is", zei de president.

Het is al eens voorgekomen dat het Hooggerechtshof de uitkomst van de presidentsverkiezingen bepaalde. Dat was in 2000, toen het tussen de uiteindelijke Republikeinse president George W. Bush en de Democraat Al Gore ging. Bush was de uiteindelijke winnaar. 

Rechter
Lees ook:
Rechter blokkeert reorganisatie Amerikaanse posterijen

Het Hooggerechtshof heef momenteel een conservatieve meerderheid van 5 tegen 3. Trump hoopt die snel uit te breiden naar 6 tegen 3. Daarvoor heeft hij de steun van de Senaat nodig, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben.

Stemming 

De Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell heeft al gezegd dat hij snel een stemming wil laten plaatsvinden als Trump iemand heeft voorgedragen. Trump benoemde afgelopen jaren al eerder twee opperrechters, die dienen voor het leven.

Miljoenen Amerikanen nu al naar de stembus: 'Elke stem telt'

01:54
Driekwart van de Amerikanen brengt zijn stem uit voor de verkiezingsdag van 3 november, wordt verwacht. Vanaf afgelopen vrijdag gaan miljoenen al naar de stembus, of sturen hun biljet op via de post.