‘Drammers van GroenLinks moeten van zwarte piet afblijven’ (ad.nl)


GroenLinks is de grootste partij in Delft en is ook vertegenwoordigd in het stadsbestuur. De partij vindt zwarte piet een racistisch verschijnsel. Er is sprake van een verwijzing naar het slavernijverleden, meent de partij in navolging van onder meer de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. ...

door Inter in Politiek  ·  35 Reacties

  • 17
  • 598x gelezen
Reageer met een Emoji
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Sssttt de spiek Pietjes zijn al in het land, en zo zwart als roet. question Dat zijn de echte. De rest is namaak. Ik hou van Z.P hij maakt me aan het lachen en tovert een lach op mijn gezicht, met zijn malle kapriolen en heerlijke pepernootjes.

1
1 lizzy

Zwarte Piet is op z'n retour.

30
2 Bop

@7
Als jij nog moet lachen om het sinterklaasjournaal, hoor je dan niet al lang in bed te liggen?

question

12
3 Janzzen

GL moet opzouten .
Weg met die partij op naar de o zetels.

3
4 annie

@2
Huh retour? Oh maar wacht jij eens heel eventjes. Jij bedoelde natuurlijk retour in de betekenis van terugkeer. Zeg maar vanuit Spanje met de stoomboot weer deze kant op. question question

1
5 rebo

@5 Dat zou jij wel willen hè? question

16
6 Bop

@6
Ach ja, de wens is de vader van de gedachte zal ik maar zeggen. En dat tradities veranderen daar heb je dan wel weer helemaal gelijk in. Want de zwarte Zwarte Piet moet natuurlijk net als iedereen ook met zijn tijd meegaan. En waarschijnlijk komt hij nu dan ook op zijn E-bike uit Spanje aan, en niet meer met de stoomboot. En wie nu zoet is krijgt waarschijnlijk geen lekkers meer maar een Ipot. En wie nu stout is krijgt niet meer met de roe maar gaat dan direct naar bureau Halt. question question

0
7 rebo

@7 Hahaha, wie weet. question

10
8 Bop

@8
We wachten het dan maar rustig en gelaten af. question

0
9 rebo

@8
Sorry moet een knipoog poppetjes zijn. Bij deze dan maar. question

0
10 rebo

Als er GL mensen en anderen zijn die geen Zwarte Pieten willen maar andersgekleurde Pieten staat hen vrij om met gelijkgezinden een dergelijk feest te organiseren.

1
11 21st Century Guy

@1 Ach guttegut, kindje toch, hoe aandoenlijk! Volgend jaar , als je 6 of 7 bent geworden, geloof je er waarschijnlijk niet meer in. Dus veel genieten nog, hè!

14
12 Biesbush

@9 Precies, we hebben er zelf toch geen invloed op, al schreeuwen we op dit forum moord en brand en minnen we ons suf. question

12
13 Bop

@11
Ja maar zij willen juist die geldkraan van de gemeente voor die anderen dan onmiddellijk gaan afsluiten, terwijl het pas over twee jaar zou zijn. Terwijl de meeste inwoners nog steeds de voorkeur voor de oude Zwarte Piet hebben.

0
14 rebo

@14 Dat staat er niet. Er staat dat zij geen bezwaar hebben tegen ZP. Dat is iets anders. Misschien hebben zij ook geen bezwaar tegen de roetveegpiet.

12
15 Bop

Is het alweer die tijd?
Ok dan maar mijn nieuwe traditie jaar 3.

Willy Keurig en de Zwarte Piet discussie

0
16 Truffelaar

@15
Ik kan er niet uit opmaken of ze wel of geen bezwaar tegen de roetveegpiet hebben. Maar ik lees onder meer:

""Dat zegt frontman Martin Stoelinga. Hij neemt het op voor de organisatie, die ook de komende twee jaar van plan is zwarte pieten in het gevolg van Sinterklaas op te nemen.""

""Stoelinga keert zich fel tegen de ‘dwingelandij’ van GroenLinks. Hij meent te weten dat een ruime meerderheid van de Delftenaren geen enkel bezwaar tegen zwarte piet heeft. ,,Het dreigement is een belediging voor de ruim honderd vrijwilligers die zwarte piet spelen. ""

Dan mag ik aannemen dat ze hem erbij willen hebben, in ieder geval voor twee jaar en waarschijnlijk het liefst voor altijd, maar dat is een ander verhaal. En dat ze boos zijn dat Groen Links middels de geldkraan dichtdraaien wil dat die roetveegpieten perikelen nu al ingaat, en niet pas over 2 jaar.

0
17 rebo

@17 Er staat dus "geen bezwaar" en niet "voorkeur". Toch iets anders. (Om te gieren trouwens, dat als je alleen maar de tekst van het artikel aanhaalt, ze hier als een gek gaan minnen, hahaha).
En er staat dat het een belediging is voor de vrijwilligers die ZP spelen. Terwijl die gewoon RP kunnen spelen. Moeten ze precies hetzelfde doen en zien ze net zulke gespannen en verwachtingsvolle kindersnoetjes. Als de mensen van KOZP zich niet beledigd mogen voelen moeten die vrijwilligers ook niet zeiken. Nou, kijken hoeveel minnetjes me dat weer gaat opleveren. Lol. question

10
18 Bop

@18
Valt mee tot dusver zijn het er nog maar drie. Ik begrijp zelf ook niet zo goed het nut van die minnetjes. En wat ik al helemaal niet begrijp dat zijn die emoiji die bovenaan staan. Want daar kijk ik al helemaal nooit naar.

0
19 rebo

@19 Nee, daar kijk ik bewust niet naar. Er wordt soms geklapt voor de vreselijkste dingen. Soms worden ze bewust achterwege gelaten door de redactie, heb ik gezien, als het voorspelbaar is dat het haatvolk gaat klappen als er weer mensen zijn verdronken bijvoorbeeld. Onvoorstelbaar vind ik dat, en de redactie gelukkig ook.

6
20 Bop

@20
Ja maar ik vraag me ook af met dat poppetje met die traantjes in hoeverre het soms misschien per ongeluk zal gebeuren. Heel in het begin dacht ik dat het een jankpoppetje was, maar toen hoorde ik naderhand dat het twee tranen van het lachen waren. Hadden ze dan niet beter een gewone smiley kunnen gebruiken als die emoiji dan toch perse moeten? Dan weet je zeker dat er dan bewust op is geklikt.

0
21 rebo

@21 Die tweede van links huilt van verdriet, zal ik maar zeggen, en die vierde van het lachen. Daar gaat het nog weleens mis. Maar die klaphandjes zijn voor iedereen wel duidelijk, lijkt mij.

4
22 Bop

Roetveegpieten zijn een synoniem voor viezeriken. Een schoorsteenveger die na het werk thuis komt gaat zich eerst wassen; of hij nou in loondienst is of zelfstandige. Roetveegpieten zijn dus niet goed opgevoede figuren: water en zeep is hen vreemd. Een oud buurman van ons was kolenboer (jaren 50) en altijd zwart van het kolenstof. In zijn vrije tijd was de man gewoon schoon gewassen.
Als je kinderen moet wijsmaken dat roetveegpieten onwasbaar zijn spoor je niet............. Maar ja,zit me af te vragen of degen die tegen zwarte piet zijn niet het spoor bijster zijn.........

3
23 Strokealpha

@23 Grappig, dat vraag ik me weleens af van die halsstarrige pro- Zwarte Pieters.
Wat geef jij kinderen dan voor verklaring voor het pikzwart van ZP?

6
24 Bop

Dezelfde uitleg als in volgende link: https://cultuurondervuur.nu/de-echte-geschiedenis-van-zwarte-piet/

2
25 Strokealpha

@25 De bron is nogal dubieus. Is die Hugo Bos van Cultuur onder vuur soms dezelfde als die prolife activist die verslaggevers en cameramensen aanvalt?

5
26 Bop

Zwarte Piet moet blijven wij moeten ons niet laten chanteren door een paar verdwaalde mensen met een slavernij obsessie die last hebben van iets wat zij zelf nooit meegemaakt hebben.

0
27 welofniet

@16
questionquestion
volgens kwasie zijn alle kleuren samen zwart dus..................

ff nog deze

1
28 120db

Ik dacht altijd dat in Delft vrijveel mensen woonden met gezond verstand maar dat valt dus goed tegen! Als de CPN de grootste is!

0
29 Zie Hier

Men krijgt wat men stemt. Eigen schuld.

2
30 Being there

DochtervD.

Het Sinterklaasfeest heeft niets met racisme te maken.

Het is een oude boerenrite die te maken heeft met de wisseling van het dode seizoen, waarin geen oogst mogelijk is naar het groeiseizoen dat onmisbaar is om te overleven.
Op zijn kortst gezegd ( want de lange versie heb ik al eerder geplaatst) : het Sinterklaasgebruik vindt zijn oorsprong in oud volksgeloof dat alles wat gedood is, mensen, dieren, planten, terugkeert om de moordenaars te kwellen. Of dat wrekende krachten vanuit de onderwereld namens hen de wereld van de levenden overnemen. Dat was de verklaring die men gaf aan het korter worden van de dagen en het afsterven van de natuur.

Sinterklaas en Zwarte Piet brengen de ommekeer , voordat de duisternis de wereld overneemt. Zij gaan de huizen binnen en rekenen af iedereen af op het afgelopen jaar: wie goed was , wordt beloond met symbolen voor de opbrengsten van het volgende oogst. Wie slecht was , wordt bestraft en kan zelfs meegesleurd worden naar de onderwereld ( in de zak naar Spanje).
De figuur Zwarte Piet is een terugkerend spook of een wrekende macht.

Maar struikrovers maakten in het winterseizoen hun gezichten ook zwart en droegen zwarte kleding: zo konden ze in de nacht opgaan, waren niet herkenbaar, boezemden extra schrik in en bijgelovige slachtoffers meenden dat zij inderdaad bovennatuurlijke wezens waren. Struikrovers hadden een zak bij zich voor de buit. De zak van Zwarte Piet.

Conclusie: Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken.
Enig literatuuronderzoek levert dit op.
Wetenschappers op universiteiten en bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland weten dit. Maar ze houden hun politiek correcte lippen stijf op elkaar. Zij hebben geen moed om op te komen voor de wetenschap. Know nothing.

GL hoort dit te weten. Maar ze liegen er op los.

Persoonlijk ben ik te vaak valselijk beschuldigd van racisme. Figuren, actiegroepen, politieke partijen die dat doen , kunnen er niet op rekenen dat ik op enige manier van hen wil weten. Laat staan gemeenschappelijk ergens aan werken. Dus is ook belasting betalen niet vanzelfsprekend. Dan wil ik kunnen kiezen voor wie ik betaal. Niet voor aartsleugenaars en valse aanklagers.

Delftenaren poot stijf houden.

DvD.

1
31 duurendaal

@28 volgens kwasie zijn alle kleuren samen zwart dus.
Gvd dus dan is straks licht ook racistisch.
Alle kleuren licht samen maakt een wit licht.
Dat rarekwasie zichzelf als wat verf uit een tubetje ziet snap ik wel,minder waardigheidskuplex enzo. question
Ergens klopt het ook wel,want zwart is als een grote zwarte vlek over schilderij Europa aan het druppelen,net verf.

Goeie korte docu btw.

0
32 Truffelaar

De partij vindt zwarte piet een racistisch verschijnsel. Er is sprake van een verwijzing naar het slavernijverleden, meent de partij in navolging van onder meer de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. unquote.

Intussen heeft historisch onderzoek uitgewezen dat er geen enkel verband is met de slavernij omdat Sint en Piet al eeuwen voor de ontdekking van Amerika bestonden, dus lang voor de slavernij in Amerika begon.

0
33 samcash

Ik dacht dat de intocht dit jaar niet doorging?

En dan toch moet er over gezeken worden?

0
34 progressiefliberaal

Zonder subsidie van GroenLinks kan het feest natuurlijk ook wel doorgaan. Alleen moeten Delftenaren even goed nadenken bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

0
35 samcash

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

De centrale vraag moet eigenlijk zijn: Wie wil er een arm of been verliezen zodat de EU bobo s overal ter wereld met een militaire vuist op tafe...

5 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Sarcoff
Truth In Media (@Truth_InMedia) on X

Zie https://www.ninefornews.nl/president-zelensky-is-niet-wie-je-denkt-dat-hij-is/...

10 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
De Rockefeller- en Bill Gates-stichtingen staan ​​op de sponsorlijst van EU-besluitvormers - Dissident.one

Dit nieuws zal ongetwijfeld naar de onderste regionen van nieuwskoerier verdwijnen, het is namelijk ongewenst nieuws, en ongewenste waarheden sc...

25 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Wedergeboren
Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken

@4Zie 1, ...

29 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Groningse gasputten volgestort met beton: hopelijk kan kabinet harde belofte blijvend waarmaken

@1 Ach, aangezien men toen in de stellige overtuiging verkeerde dat men vol voor kernenergie zou gaan, is dat niet zo opmerkelijk. ...

30 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld - de Kanttekening

@202 En wederom mispoes. Best wel grappig, dat je kennelijk niet kunt lezen/en/of begrijpen wat je zelf schrijft. Nou, voor de 2...

33 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

DWZ
Groningse gasputten volgestort met beton: hopelijk kan kabinet harde belofte blijvend waarmaken

''En dus is het best opmerkelijk dat Nederland de putten naar zijn grootste eigen energievoorraad nu metersdiep met beton volstort.''Nog opm...

1 uur geleden geplaatst door DWZ

Schildpad
Max Verstappen superieur in sprintrace China, Hamilton tweede

13 seconden!! eerder over de streep ......

1 uur geleden geplaatst door Schildpad

DWZ
Vertrouwen in Máxima krijgt een knauw: nu bijna net zo laag als in Willem-Alexander

Ikzelf denk dat niemand van die WEF marionetten te vertrouwen is......

1 uur geleden geplaatst door DWZ

rebo
Leidse vrouw (84) overvallen door intimiderende brief van buren: ’Wordt het niet eens tijd dat u naar het bejaardentehuis gaat?’

@50 Wat maakt dat allemaal uit Hendrianus? Het gaat er enkel maar om of die vrouw wel of niet dat briefje heeft ontvangen. En dat collectieve da...

2 uur geleden geplaatst door rebo

NK. App
Drew Barrymore SexTamil Porn With VoiceTamil Actress Seetha Sex VideosLive Bokep IndonesiaCelebrity Leaked VidLezboNaked Niky MinajTop Porn SideAdultspaceOlga Kurylenko Nude NakedBazoocmAnime Porn Sem CensuraBig Old TittyJessica Rabbit XxxXxxn RomanticTrans500Homemade Couple PornMaid Ki ChudaiChut Me LodaSwathi Naidu Video SexLexi Luna Mom PornNadia Ali Xxx HdSuzu HonjouCelebrity Sex Tape MovieErotic Porn FHentais TrapGay Black Three SomeAnuska XxxEnglish SexvidioAss Fuck VideosTwerk GifXxx Hd 8Anal ThreesomeHot Gf Bf PornXnxx Village VideoHot Lady BoyIndan Porn SexFree Hot Porn VidRunning A Train On ThotHot Sexy Bf MovieBody Builders Female NudeBlack Ts PronHomemade Real PornDasi Six VideosOculus Quest 2 PornographySnapchat Nudes StoryPorn Teen AsiaCeleb GihadMilf PlayLady OmegleDestiny Cuban PornVideos Para Adultos PornográficosCuckoldcinsultantKelly Mcgillis NudeNude Brach PicsHq PornrSunny Leone Red SareeTelugu Heroine Sex ScenesPorn In 1980sGonewildscrubsJav TorremtNude At WorkLesbians Sucking PussiesKatrina Kaif Hot BoobsLocal Aunty BfDaphne KlydeGay PronoDadcrushesTram PararamPorniDarty Sex VideoNew Hd Hot Porn VideosVomiting PornLatina Twitter Pornبرون هابXxx LebisianIndian Beautiful Girl XxxMoney Porn VideosHindi Jabardasti XxxXnxx Video CoPornsuccubusXxxdesihdTeen Age Girl FuckFirst Time VirginsexJuliette Mint PornAdult Sex ComicsSharon Lee XxxPriyanka Pandit Viral Link Video OriginalEifel Tower Sexual PositionIndian Porn BhabiJapanese Family X VideosHome Maid PornXxx Picture Hindi MeinRori RosePlus Size Women In The NudeNatali Wood Nude痞幼SpoopykittenBengali Housewife SexAmbika SexBf Sexy Girl VideoPorn QIndai Xxx VideoCreampie SquirtBlacked RimmingEscort PornoPlayboy Big BoobPorn Amateur EbonyWww. Xhamster.comPornô EróticosHand Job CfnmLana Rose SexFoxy Roxxie BbwBlayboy VideoTamil Actress XxNud Sex VideoThailand Porn XxxMilf Boobs TitsFilipino Teenager PornPorn Black SistersTubegaloePocket OussyXnxx BeurettesWifes Blow JobsNipple Sucking PornNude Female MuscleCoinslot PussiesChel El Dorado PornR34 GayDillion Harper PornBangla Blue Film EnglishBrenus NuPussyteen PornVr Porn CompilationChudai With AudioMom Showering PornLightskin Lesbian PornEscorts Around MeBlowjobs DeepthroatEnf VidsMissax Mommy Cums FirstAria Lee FullSquirter TeensIg Live NipslipGirlfriend SwallowCuckold GifSkipthegamPhotos Pornos GratuitIndian Porn SexLise Sparxxx