U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 17
GroenLinks is de grootste partij in Delft en is ook vertegenwoordigd in het stadsbestuur. De partij vindt zwarte piet een racistisch verschijnsel. Er is sprake van een verwijzing naar het slavernijverleden, meent de partij in navolging van onder meer de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. ...

ongeveer 1 maand geleden door Inter

REAGEER MET EEN EMOJI
23
1
LEES MEER OVER

Sssttt de spiek Pietjes zijn al in het land, en zo zwart als roet. question Dat zijn de echte. De rest is namaak. Ik hou van Z.P hij maakt me aan het lachen en tovert een lach op mijn gezicht, met zijn malle kapriolen en heerlijke pepernootjes.

1 lizzy    
ongeveer 1 maand geleden door lizzy
1
Meld

Zwarte Piet is op z'n retour.

2 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
30
Meld

@7
Als jij nog moet lachen om het sinterklaasjournaal, hoor je dan niet al lang in bed te liggen?

question

3 Janzzen    
ongeveer 1 maand geleden door Janzzen
12
Meld

GL moet opzouten .
Weg met die partij op naar de o zetels.

4 annie    
ongeveer 1 maand geleden door annie
3
Meld

@2
Huh retour? Oh maar wacht jij eens heel eventjes. Jij bedoelde natuurlijk retour in de betekenis van terugkeer. Zeg maar vanuit Spanje met de stoomboot weer deze kant op. question question

5 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
1
Meld

@5 Dat zou jij wel willen hè? question

6 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
16
Meld

@6
Ach ja, de wens is de vader van de gedachte zal ik maar zeggen. En dat tradities veranderen daar heb je dan wel weer helemaal gelijk in. Want de zwarte Zwarte Piet moet natuurlijk net als iedereen ook met zijn tijd meegaan. En waarschijnlijk komt hij nu dan ook op zijn E-bike uit Spanje aan, en niet meer met de stoomboot. En wie nu zoet is krijgt waarschijnlijk geen lekkers meer maar een Ipot. En wie nu stout is krijgt niet meer met de roe maar gaat dan direct naar bureau Halt. question question

7 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@7 Hahaha, wie weet. question

8 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
10
Meld

@8
We wachten het dan maar rustig en gelaten af. question

9 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@8
Sorry moet een knipoog poppetjes zijn. Bij deze dan maar. question

10 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

Als er GL mensen en anderen zijn die geen Zwarte Pieten willen maar andersgekleurde Pieten staat hen vrij om met gelijkgezinden een dergelijk feest te organiseren.

11 21st Century Guy    
ongeveer 1 maand geleden door 21st Century Guy
1
Meld

@1 Ach guttegut, kindje toch, hoe aandoenlijk! Volgend jaar , als je 6 of 7 bent geworden, geloof je er waarschijnlijk niet meer in. Dus veel genieten nog, hè!

12 Biesbush    
ongeveer 1 maand geleden door Biesbush
14
Meld

@9 Precies, we hebben er zelf toch geen invloed op, al schreeuwen we op dit forum moord en brand en minnen we ons suf. question

13 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
12
Meld

@11
Ja maar zij willen juist die geldkraan van de gemeente voor die anderen dan onmiddellijk gaan afsluiten, terwijl het pas over twee jaar zou zijn. Terwijl de meeste inwoners nog steeds de voorkeur voor de oude Zwarte Piet hebben.

14 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@14 Dat staat er niet. Er staat dat zij geen bezwaar hebben tegen ZP. Dat is iets anders. Misschien hebben zij ook geen bezwaar tegen de roetveegpiet.

15 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
12
Meld

Is het alweer die tijd?
Ok dan maar mijn nieuwe traditie jaar 3.
https://www.youtube.com/watch?v=nbRJ4IGQ-H0
Willy Keurig en de Zwarte Piet discussie

16 Truffelaar    
ongeveer 1 maand geleden door Truffelaar
0
Meld

@15
Ik kan er niet uit opmaken of ze wel of geen bezwaar tegen de roetveegpiet hebben. Maar ik lees onder meer:

""Dat zegt frontman Martin Stoelinga. Hij neemt het op voor de organisatie, die ook de komende twee jaar van plan is zwarte pieten in het gevolg van Sinterklaas op te nemen.""

""Stoelinga keert zich fel tegen de ‘dwingelandij’ van GroenLinks. Hij meent te weten dat een ruime meerderheid van de Delftenaren geen enkel bezwaar tegen zwarte piet heeft. ,,Het dreigement is een belediging voor de ruim honderd vrijwilligers die zwarte piet spelen. ""

Dan mag ik aannemen dat ze hem erbij willen hebben, in ieder geval voor twee jaar en waarschijnlijk het liefst voor altijd, maar dat is een ander verhaal. En dat ze boos zijn dat Groen Links middels de geldkraan dichtdraaien wil dat die roetveegpieten perikelen nu al ingaat, en niet pas over 2 jaar.

17 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@17 Er staat dus "geen bezwaar" en niet "voorkeur". Toch iets anders. (Om te gieren trouwens, dat als je alleen maar de tekst van het artikel aanhaalt, ze hier als een gek gaan minnen, hahaha).
En er staat dat het een belediging is voor de vrijwilligers die ZP spelen. Terwijl die gewoon RP kunnen spelen. Moeten ze precies hetzelfde doen en zien ze net zulke gespannen en verwachtingsvolle kindersnoetjes. Als de mensen van KOZP zich niet beledigd mogen voelen moeten die vrijwilligers ook niet zeiken. Nou, kijken hoeveel minnetjes me dat weer gaat opleveren. Lol. question

18 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
10
Meld

@18
Valt mee tot dusver zijn het er nog maar drie. Ik begrijp zelf ook niet zo goed het nut van die minnetjes. En wat ik al helemaal niet begrijp dat zijn die emoiji die bovenaan staan. Want daar kijk ik al helemaal nooit naar.

19 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@19 Nee, daar kijk ik bewust niet naar. Er wordt soms geklapt voor de vreselijkste dingen. Soms worden ze bewust achterwege gelaten door de redactie, heb ik gezien, als het voorspelbaar is dat het haatvolk gaat klappen als er weer mensen zijn verdronken bijvoorbeeld. Onvoorstelbaar vind ik dat, en de redactie gelukkig ook.

20 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
6
Meld

@20
Ja maar ik vraag me ook af met dat poppetje met die traantjes in hoeverre het soms misschien per ongeluk zal gebeuren. Heel in het begin dacht ik dat het een jankpoppetje was, maar toen hoorde ik naderhand dat het twee tranen van het lachen waren. Hadden ze dan niet beter een gewone smiley kunnen gebruiken als die emoiji dan toch perse moeten? Dan weet je zeker dat er dan bewust op is geklikt.

21 rebo    
ongeveer 1 maand geleden door rebo
0
Meld

@21 Die tweede van links huilt van verdriet, zal ik maar zeggen, en die vierde van het lachen. Daar gaat het nog weleens mis. Maar die klaphandjes zijn voor iedereen wel duidelijk, lijkt mij.

22 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
4
Meld

Roetveegpieten zijn een synoniem voor viezeriken. Een schoorsteenveger die na het werk thuis komt gaat zich eerst wassen; of hij nou in loondienst is of zelfstandige. Roetveegpieten zijn dus niet goed opgevoede figuren: water en zeep is hen vreemd. Een oud buurman van ons was kolenboer (jaren 50) en altijd zwart van het kolenstof. In zijn vrije tijd was de man gewoon schoon gewassen.
Als je kinderen moet wijsmaken dat roetveegpieten onwasbaar zijn spoor je niet............. Maar ja,zit me af te vragen of degen die tegen zwarte piet zijn niet het spoor bijster zijn.........

23 Strokealpha    
ongeveer 1 maand geleden door Strokealpha
3
Meld

@23 Grappig, dat vraag ik me weleens af van die halsstarrige pro- Zwarte Pieters.
Wat geef jij kinderen dan voor verklaring voor het pikzwart van ZP?

24 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
6
Meld
25 Strokealpha    
ongeveer 1 maand geleden door Strokealpha
2
Meld

@25 De bron is nogal dubieus. Is die Hugo Bos van Cultuur onder vuur soms dezelfde als die prolife activist die verslaggevers en cameramensen aanvalt?

26 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
5
Meld

Zwarte Piet moet blijven wij moeten ons niet laten chanteren door een paar verdwaalde mensen met een slavernij obsessie die last hebben van iets wat zij zelf nooit meegemaakt hebben.

27 welofniet    
ongeveer 1 maand geleden door welofniet
0
Meld

@16
questionquestion
volgens kwasie zijn alle kleuren samen zwart dus..................

ff nog deze https://www.youtube.com/watch?v=4cV3-JrCQtE

28 120db    
ongeveer 1 maand geleden door 120db
1
Meld

Ik dacht altijd dat in Delft vrijveel mensen woonden met gezond verstand maar dat valt dus goed tegen! Als de CPN de grootste is!

29 Zie Hier    
ongeveer 1 maand geleden door Zie Hier
0
Meld

Men krijgt wat men stemt. Eigen schuld.

30 Being there    
ongeveer 1 maand geleden door Being there
2
Meld

DochtervD.

Het Sinterklaasfeest heeft niets met racisme te maken.

Het is een oude boerenrite die te maken heeft met de wisseling van het dode seizoen, waarin geen oogst mogelijk is naar het groeiseizoen dat onmisbaar is om te overleven.
Op zijn kortst gezegd ( want de lange versie heb ik al eerder geplaatst) : het Sinterklaasgebruik vindt zijn oorsprong in oud volksgeloof dat alles wat gedood is, mensen, dieren, planten, terugkeert om de moordenaars te kwellen. Of dat wrekende krachten vanuit de onderwereld namens hen de wereld van de levenden overnemen. Dat was de verklaring die men gaf aan het korter worden van de dagen en het afsterven van de natuur.

Sinterklaas en Zwarte Piet brengen de ommekeer , voordat de duisternis de wereld overneemt. Zij gaan de huizen binnen en rekenen af iedereen af op het afgelopen jaar: wie goed was , wordt beloond met symbolen voor de opbrengsten van het volgende oogst. Wie slecht was , wordt bestraft en kan zelfs meegesleurd worden naar de onderwereld ( in de zak naar Spanje).
De figuur Zwarte Piet is een terugkerend spook of een wrekende macht.

Maar struikrovers maakten in het winterseizoen hun gezichten ook zwart en droegen zwarte kleding: zo konden ze in de nacht opgaan, waren niet herkenbaar, boezemden extra schrik in en bijgelovige slachtoffers meenden dat zij inderdaad bovennatuurlijke wezens waren. Struikrovers hadden een zak bij zich voor de buit. De zak van Zwarte Piet.

Conclusie: Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken.
Enig literatuuronderzoek levert dit op.
Wetenschappers op universiteiten en bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland weten dit. Maar ze houden hun politiek correcte lippen stijf op elkaar. Zij hebben geen moed om op te komen voor de wetenschap. Know nothing.

GL hoort dit te weten. Maar ze liegen er op los.

Persoonlijk ben ik te vaak valselijk beschuldigd van racisme. Figuren, actiegroepen, politieke partijen die dat doen , kunnen er niet op rekenen dat ik op enige manier van hen wil weten. Laat staan gemeenschappelijk ergens aan werken. Dus is ook belasting betalen niet vanzelfsprekend. Dan wil ik kunnen kiezen voor wie ik betaal. Niet voor aartsleugenaars en valse aanklagers.

Delftenaren poot stijf houden.

DvD.

31 duurendaal    
ongeveer 1 maand geleden door duurendaal
1
Meld

@28 volgens kwasie zijn alle kleuren samen zwart dus.
Gvd dus dan is straks licht ook racistisch.
Alle kleuren licht samen maakt een wit licht.
Dat rarekwasie zichzelf als wat verf uit een tubetje ziet snap ik wel,minder waardigheidskuplex enzo. question
Ergens klopt het ook wel,want zwart is als een grote zwarte vlek over schilderij Europa aan het druppelen,net verf.

Goeie korte docu btw.

32 Truffelaar    
ongeveer 1 maand geleden door Truffelaar
0
Meld

De partij vindt zwarte piet een racistisch verschijnsel. Er is sprake van een verwijzing naar het slavernijverleden, meent de partij in navolging van onder meer de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. unquote.

Intussen heeft historisch onderzoek uitgewezen dat er geen enkel verband is met de slavernij omdat Sint en Piet al eeuwen voor de ontdekking van Amerika bestonden, dus lang voor de slavernij in Amerika begon.

33 samcash    
29 dagen geleden door samcash
11
Meld

Ik dacht dat de intocht dit jaar niet doorging?

En dan toch moet er over gezeken worden?

34 progressiefliberaal    
29 dagen geleden door progressiefliberaal
0
Meld

Zonder subsidie van GroenLinks kan het feest natuurlijk ook wel doorgaan. Alleen moeten Delftenaren even goed nadenken bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

35 samcash    
29 dagen geleden door samcash
11
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Onbekenden hangen Brussel vol Mohammedcartoon...
Onbekenden hebben afgelopen woensdag tientall...

14 uur geleden door Moskowfiets

OT 111
Gezellig offtopic ouwehoeren

1 dag geleden door Inter

Trump ondertekent stilletjes Executive Order...
Trump heeft een Executive Order ondertekent d...

18 uur geleden door progressiefliberaal

Aantal coronadoden neemt weer flink toe
Afgelopen week registreerde het RIVM 41 doden...

11 uur geleden door SergioLeone

Het grote gevaar van een complete lockdown
Dinsdagavond. Op1. Vijftien minuten lang recl...

20 uur geleden door Moskowfiets


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Scholar008
Berlijnse moskee doorzocht vanwege terrorisme...
Respect verdien je, geitenneuker, dat kun je ...

1 minuut geleden door Scholar008

Dieke
Storing op Nieuwskoerier...
Klopt, die "error-pagina's" vliegen je elke d...

4 minuten geleden door Dieke

Dieke
Ontluisterende beelden: zo ‘niet-opiniëren...
@1Wordt dus de hoogste tijd, dat deze dicta...

8 minuten geleden door Dieke

Chaimileh
Storing op Nieuwskoerier...
Hunter Biden. Tuen dagen donkere zqken. E...

9 minuten geleden door Chaimileh

Dieke
Coronavirus – Ziekenhuizen hebben personeel...
Gestoord.Wat zeggen Rutte en De Jonge elke ...

12 minuten geleden door Dieke

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig