Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taakstraffen en geldboetes geëist tegen verdachten discriminatie Clarice Gargard

22 september 2020, 17.18 uur · Aangepast 22 september 2020, 18.06 uur · Door Redactie

21 mannen en vier vrouwen hebben de afgelopen dagen taakstraffen en geldboetes tegen zich horen eisen wegens opruiende, discriminerende of beledigende uitlatingen op Facebook. De uitlatingen werden gedaan onder een livestream van journalist Clarice Gargard tijdens de intocht van Sinterklaas in Amstelveen in november 2018.

De Amsterdamse streamde de intocht, waarop onder meer activisten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te zien waren. Onder de stream plaatsten veel bezoekers negatieve, beledigende en bedreigende reacties, ook persoonlijk gericht aan Gargard. Ze deed daar aangifte van.

Grove strafbare uitingen

Het Openbaar Ministerie maakte een selectie van de meest ernstige en grove strafbare uitingen. Dat onderzoek leidde tot 40 afzonderlijke Facebookprofielen. Enkele verdachten kregen een geldboete of een voorwaardelijk sepot, de andere 25 verdachten werden voor de rechter gedaagd.

Volgens het OM hebben diverse verdachten gedurende de vijf zittingsdagen aangegeven emotioneel en boos te zijn, omdat er werd gedemonstreerd tegen een in hun ogen onschuldig kinderfeest. Volgens het OM waren de reacties echter ‘geen passende reacties, maar een absoluut ongewenste bijdrage aan een steeds polariserender en gewelddadiger klimaat in onze samenleving’.

Taakstraffen

Tegen vier verdachten werd een geldboete van 350 tot 500 euro geëist. De andere 21 verdachten hoorden taakstraffen variërend van 30 tot 60 uur tegen zich eisen. In sommige gevallen is de helft van hun taakstraf voorwaardelijk geëist, dat houdt in dat zij de helft van de taakstraf moeten uitvoeren, en indien zij nogmaals in de fout gaan tevens de rest. Volgens het OM als stok achter de deur, 'zodat deze verdachten niet nogmaals in de fout gaan'.

De rechter doet op 2 november uitspraak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938