Politiek

Hugo de Jonge probeerde corona-app naast maaltijdbezorgers ook op te dringen aan ANWB en PostNL

21-09-2020 19:52

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in de Tweede Kamer. (Screenshot YouTube)

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) heeft zijn corona-app CoronaMelder niet alleen proberen op te dringen aan maaltijdbezorgers maar ook aan de ANWB en PostNL. Dat schrijft hij maandagavond aan de Tweede Kamer. Eerder deze maand werd bekend dat zijn ministerie een beroep heeft gedaan op de Nederlandse vereniging van maaltijdbezorgers (NLVVM) om bezorgers te vragen de corona-app te installeren. Dat is tegen toezeggingen aan de Tweede Kamer in. Eerder had De Jonge de Kamer gemeld dat werkgevers een dergelijk verzoek nooit mogen doen.

Nu blijkt dat de ANWB op tien juli en PostNL op 14 augustus met eenzelfde verzoek door zijn ministerie zijn benaderd maar dat is naar eigen zeggen later rechtgezet. De Jonge maandag:

“Hoewel deze mail met de beste bedoelingen is geschreven had de suggestie om ‘medewerkers te vragen de app te downloaden’ niet gedaan mogen worden omdat hier sprake is van een gezagsrelatie.”

Naar verwachting kan de CoronaMelder over enkele weken landelijk worden ingevoerd. De app geeft een waarschuwing aan mensen die een kwartier of langer in de nabijheid verbleven van een persoon bij wie later corona is vastgesteld.

In totaal zijn 116 organisaties benaderd met de vraag of zij de CoronaMelder onder de aandacht willen brengen. Hiervan hebben volgens De Jonge 44 organisaties aangegeven het initiatief te willen ondersteunen en nog eens 32 hebben toegezegd het intern te bespreken. Tien organisaties gaven aan niet mee te doen en nog eens 30 hebben geen reactie gegeven. Alleen in het geval van de NLVVM, ANWB en PostNL is de vrijwilligheid van gebruik van de app volgens De Jonge ‘onvoldoende benadrukt’. “Voor toekomstige communicatie met partners zal er nog meer dan voorheen op worden toegezien dat het vrijwillige karakter van CoronaMelder expliciet wordt meegenomen.”

Lees ook – Dossier Hugo de Jonge

TPO.NL/OK