RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Rijkste 1% stoot dubbel zoveel CO2 uit als armste 50% wereld'

Beeld © ANP

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking stoot dubbel zoveel CO2 uit als de armste 50 procent van de wereld. Tussen 1990 en 2015 steeg de CO2-uitstoot wereldwijd met 60 procent. Vooral de armsten in ontwikkelingslanden betalen daar de prijs voor.

Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib naar de CO2-uitstoot tussen 1990 en 2015.

Meer dan twee keer zoveel

Zo'n 63 miljoen mensen, die samen de rijkste 1 procent van de wereldbevolking vormen, zijn verantwoordelijk voor meer dan twee keer zoveel CO2-uitstoot als de 3,1 miljard armste mensen.

Daarnaast is de rijkste 10 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk voor 52 procent van alle CO2-uitstoot.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus zorgt voor immense daling CO2-uitstoot: 'Nog geen reden tot juichen'

Iemand met een inkomen van meer dan 22.000 euro per jaar behoort grofweg tot de rijkste 10 procent van de wereldbevolking. Mensen met een inkomen van meer dan 84.000 euro maken deel uit van de rijkste 1 procent.

Vliegtuigen

De enorme CO2-uitstoot van de rijken wordt voor een groot deel veroorzaakt door transport en dan in het bijzonder door vliegtuigen.

Concentratie
Lees ook:
Concentratie CO2 in atmosfeer hoger dan ooit: 'Geen daling te zien'

"Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht", vertelt klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam. "Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen."

'Probleem van ongelijkheid'

Door de coronamaatregelen daalde de CO2-uitstoot wereldwijd, maar inmiddels zijn landen als China alweer terug op het niveau van voor de coronacrisis.

"Het Oxfam rapport laat zien dat klimaatverandering een probleem is van ongelijkheid", zegt Zagema. "Overheden hebben een unieke kans om onze economieën te veranderen en een betere toekomst voor ons allemaal op te bouwen."

Hoe? Dat is volgens Zagema duidelijk: "Ze moeten harde eisen stellen aan corona-steunpakketten voor bedrijven, waaronder het terugdringen van de CO2-uitstoot."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update