Strengere regels voor subsidies voor warmtepompen, dat is wat Doekle Terpstra van Techniek Nederland wil om te voorkomen dat mensen maar wat aanrommelen. Met soms grote overlast tot gevolg. "We moeten voorkomen dat rommelaars het verkeerde beeld creëren."

Stichting Geluidshinder pleit op haar beurt voor een verlaging van de geluidsnorm voor warmtepompen, maar daar wil Terpstra niet aan. "De norm verder omlaag schroeven is ridicuul", stelt hij. "Daarmee help je de hele energietransitie om zeep."

'Ik kon de tv niet meer horen'

De afgelopen jaren ontving de Stichting Geluidshinder meer dan honderd klachten over geluidsoverlast door warmtepompen. Een van de klachten is afkomstig van Floortje uit Alkmaar. Zij had veel last van de warmtepomp van haar buurman. "Toen de warmtepomp aan ging, schrok ik me rot", vertelt ze. "Het is een laag resonerend geluid dat overal doorheen dringt."

"Hij hangt op een meter afstand mijn woonkamer", vertelt ze. "En in de zomer was het nog niet eens een probleem, maar in de winter ging de pomp vaker draaien en kon ik de tv niet meer horen. Zelfs een noise cancelling headphone hielp niet." Het bleek dat de warmtepomp tegen een plank resoneert, waardoor de hele constructie trilt. Met haar buurman zoekt ze nu naar een oplossing, maar die hebben ze nog niet gevonden.

Buren Floortje en Rob zoeken een oplossing voor de geluidsoverlast van de warmtepomp van Rob
Bron: EenVandaag
Buren Floortje en Rob zoeken een oplossing voor de geluidsoverlast van de warmtepomp van Rob

Geen erkende installateur? Geen subsidie

Precies dit soort misplaatsingen wil Doekle Terpstra in de toekomst uitbannen. "We moeten ervoor zorgen dat mensen die zelf aan het rommelen zijn, of de zzp'ers zonder certificaten, van de markt worden geduwd. En dat kan door in de subsidieverlening te zeggen: alleen subsidie op voorwaarde dat je de warmtepomp laat installeren door een erkende gecertificeerde installateur."

Zo niet? Dan ook geen subsidie, zegt Terpstra stellig. "Zo kunnen we het kaf van het koren scheiden en voorkomen we verdere imagoschade. Want een goed geïnstalleerde warmtepomp produceert hartje winter, dus bij maximaal vermogen, een geluid dat lijkt op een stil klaslokaal, of het gefluit van vogels in de ochtend. Daar zullen de buren nooit over klagen."

Doekle Terpstra van Techniek Nederland wil subsidies van 'rommelaars' intrekken.
Bron: EenVandaag
Doekle Terpstra van Techniek Nederland wil subsidies van 'rommelaars' intrekken

'Niet wakker liggen van warmtepomp'

Erik Roelofsen van Stichting Geluidshinder is het niet met Terpstra eens. "Er zijn genoeg warmtepompen op de markt die 30 decibel produceren. De 40 decibel die veel warmtepompen nu nog produceren, is veel te veel. Inmiddels is de norm voor apparaten die ìn onze woningen staan, zoals een koelkast, 30 decibel."

Daartoe is besloten, omdat mensen moeten kunnen slapen, legt Roelofsen uit. "Doe dan hetzelfde met de warmtepomp, die aan het huis hangt. Een mens moet met een open raam kunnen slapen en niet wakker hoeven liggen van een warmtepomp."

Warmtepomp is ruggengraat

De norm verder omlaag schroeven naar 30 decibel is ridicuul, stelt Terpstra op zijn beurt. "Daarmee help je de hele energietransitie om zeep. De warmtepomp is de ruggengraat in die ontwikkeling."

En met een norm van 30 decibel komt die ontwikkeling volgens Terpstra in gevaar. "Op het moment dat je 30 decibel de norm maakt, dan weet je dat je daarmee de warmtepomp volledig van de markt drukt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.