Allochtoon in lesmateriaal zorgt voor ophef, moeder woest want ‘allochtoon’ kwetsend woord Piet is ontzettend zuinig: allochtoon of autochtoon? (tpo.nl)


Op een basisschool in Rotterdam is commotie ontstaan over lesmateriaal van Taal Actief. Hierin wordt kinderen van groep 6 gevraagd om onderscheid te maken tussen allochtonen en autochtonen. Zo krijgen de kinderen onder andere de vraag voorgeschoteld of ‘Jelte met een goed ritmegevoel een ...

door Moskowfiets in Media  ·  40 Reacties

  • 7
  • 783x gelezen
Reageer met een Emoji
13
4
2

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Ondanks alles, alvast een goed weekend.

1
1 Marauder

Die negatieve bijklank is toch iets wat ze zelf creëren, a rose is a rose by any other name.

Zelf heb ik moeite met de generaliserende naam Piet question

3
2 icnivad

Volgende keer gewoon aanduiden als:
Is Jelte een blanke Nederlander of een criminele, werkweigerende zwarte die een hekel heeft aan de Nederlandse cultuur en bevolking.
De omschrijving is misschien veel omslachtiger, maar in ieder geval wel correcter dan allochtoon.

3
3 beastyboy

Als je je toch constant met dit soort flauwekul bezig moet houden, dan is het toch niet meer leuk om leraar te zijn.

2
4 smurf

@4 , leraren geven tegenwoordig geen les meer, maar leren methodieken aan waar je moreel op wordt getoetst. Geen logica en beredenering meer.

1
5 Marauder

Stelling
Er is ingebroken is dit vaak
A - een allochtoon
B - een Autochtoon

Mooi lesmateriaal

3
6 Deelname

oh man... witte en zwarte zwanen, of verschillende tussen landnamen dan ook maar schrappen? misschien moet je alle woordjes die onderscheid maken tussen iets niet meer in het woordenboek opnemen?

1
7 maarten1234

Men leert geen biologie meer in de oude vorm, als zoogdieren/etc etc. maar onderhand al in groep 5 dat stikstsof van de boeren slecht is. En niet wat stikstof chemisch is. Heel langzaam is al men al bezig met de groene indoctrinatie.

1
8 Marauder

elke Nederlandse man die Piet heet moet worden opgehangen. zware verwijzing naar discriminatie [sarc off]

2
9 Roomboterbabbelaar

* Verwijderd door de redactie *

10 priaap

@5 Oh... dat wist ik niet. Ik lees wel overal berichten over dat de kwaliteit van het onderwijs hard achteruit gaat. Mja... die berichten vind ik allemaal op vage sites. Ze illustreren dat met allerlei voorbeelden van hoe het vroeger ging en hoe het nu gaat.

6
11 smurf

@10
Mmm lastige hoor
Allochtoon
Of een Nederlandse autochtoon met extreem linkse ouders

1
12 Deelname

Dezelfde huiswerkopdracht zorgde in 2017 ook al voor ophef op Twitter. Toen reageerde Malmberg, uitgeverij van dit lesmateriaal: ‘De opdracht is onderdeel van een woordenschatles waarin de betekenis van de woorden allochtoon en autochtoon wordt uitgelegd. Deze opdracht heeft als doel om kinderen duidelijk te maken dat de woorden allochtoon en autochtoon slechts te maken hebben met het land van geboorte.’

Meester Bart
Er staan stellingen als ‘Michael heeft rastahaar’ en ‘Piet is ontzettend zuinig’. De bekendste leraar van Nederland, Meester Bart, begrijpt niet wat de achterliggende gedachte van Malmberg is, en twitterde zijn ongenoegen. Veel volgers reageerden hierop dat ze van harte hopen dat het antwoord van elke stelling ‘kan allebei’ is.

https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/ophef-allochtoon-autochtoon-taalhuiswerk/

0
13 Nieuwsgierig

'De term ‘allochtoon ‘werd een paar jaar terug door het CBS onwenselijk verklaard omdat deze een ‘negatieve bijklank had gekregen’. Dit woord was op zijn beurt in 1971 bedacht omdat de aanduiding ‘immigrant’ een negatieve bijklank had gekregen.

De aanduiding ‘immigrant’ was weer een aanpassing op het woord ‘gastarbeider’ dat eveneens een negatieve bijklank had gekregen.

Momenteel spreekt het CBS van ‘inwoners met een migratieachtergrond’. Wanneer deze term zal worden aangepast vanwege een negatieve bijklank moet het statistiekenbureau nog onderzoeken.'
question question

0
14 RobP

@10 Jaap vind dat N'Konko Zumbi niet zo moet zeuren en moet ophouden met alles maar discriminatie te noemen.
Is jaap een autochtoon of allochtoon?

0
15 A Passenger

@15
Mmm lastige

Ik zeg dat het de enige ingeburgerde allochtoon is met een Nederlandse naam ?

1
16 Deelname

Jesse Klaver blijft Akwasi steunen.
a) Is Jesse Klaver en allochtoon of autochtoon?
b) Wordt Jesse Klaver door een allochtoon of autochtoon hard in zijn reet geneukt

2
17 A Passenger

* Verwijderd door de redactie *

18 priaap

Moeder Petra ter Veer heeft er op Facebook geen goed woord voor over.

“Er mag van mij best gesproken worden over diversiteit, verschil in achtergrond etc, maar dit bestempelen met een woord, [‘allochtoon’, red.] wat door het CBS al heel bewust niet meer gebruikt wordt, is voor mij een stap te ver. Kinderen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Dit stuk lesstof, veegt die gelijkwaardigheid van tafel.”

Ik weet een veel beter word voor haar zeiklijster =geen alloch of autoch-toon!

0
19 Zie Hier

Moeder Petra kan beter zelf ook terug naar school. Het woord allochtoon geeft alleen een geografisch verschil. Namelijk of jij of een van je recente (voor)ouders uit het buitenland komt. Dat wil niet automatisch zeggen dat je dan niet gelijkwaardig zou zijn.

Los daarvan heeft het tegenwoordig inderdaad vaak een negatieve bijklank, maar dat heeft ook een reden. Namelijk dat een (te groot) deel van de allochtonen zich niet gedraagt. En dan helpt het aanstellen van een nieuw woord hiervoor totaal niet, want zolang je de oorzaak niet weg neemt gaat dat nieuwe woord al snel precies dezelfde negatieve klank krijgen.

Het beste wat je dus kan doen is de oorzaak weg nemen. Op het moment dat allochtonen goed integreren (zoals een deel al doet) dan gaat na verloop van tijd de negatieve bijsmaak ook vanzelf weer weg en wordt het woord weer naar zijn oorspronkelijke betekenis geïnterpreteerd.

0
20 Cyrax

Maar als kinderen van een basisschool gedwongen worden om door de knieën te gaan in een moskee hoor je dit soort vrouwen niet.
Zal wel te maken hebben met haar profielfoto, een volgeling van Mo de wrede.

2
21 Marrie

Ter Veer benadrukt verder dat ‘het mooie aan kinderen juist is dat ze vaak de onderlinge verschillen niet eens zien’. aldus een linkse troel die het kinderspeelplein vergeten is.

2
22 Scholar008

Het grappige is dat ze zelf juist racistisch is. Waarom? Nou, zij denkt bij het woord "allochtoon" direct aan niet-westerse allochtonen, mensen met een kleurtje. Ik ben een allochtoon daar mijn moeder van Italiaanse komaf is, alleen zal zij mij niet bedoelen. Alhoewel ik nu wel een kleurtje heb. question

1
23 Bluth

Dat je nog leraar wil zijn op een (basis) school in de grote stad met al dat gezeik...

0
24 Hefan430

@11
U heeft dus geen kinderen in het onderwijs.
Ik wel.
En los van de politieke sturing, kan ik verklappen dat het echt dramatisch gesteld is.
Tijdens de Corona lockdown hadden mijn kinderen minder dan 1 uur contact moment met hun leraren per week.
Ze kregen geen huiswerk en moesten het zelf maar uitzoeken (mijn kinderen hebben nog nooit zulk goed onderwijs gekregen, maar dat koste wel veel tijd).
Dan zou je denken dat de leraren die twee verloren maanden wel wilden inhalen.
Niets van dat alles. De weken voor de vakantie stonden in het teken van spelletjes , studiedagen en ziekte (niet naar school willen komen) van de leraren.
Dan na de zomervakantie?
Net zo’n ramp.
In het afgelopen half jaar zullen mijn kinderen niet meer dan 50 uur aan taal en rekenen hebben gekregen van hun leraren.
Gevolg is dat ik thuis heel veel tijd kwijt ben aan het meegeven van basisvaardigheden aan mijn kinderen.

Als het onderwijs 40 jaar geleden een 8 verdiende, dan krijgt het onderwijs nu een 3.
Het zijn absoluut niet alleen de leraren. Het is vooral ook het erbarmelijke niveau van het lesmateriaal.
U zou zich rot schrikken als u ziet wat voor lesmateriaal de kinderen tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.
Werkelijke armoede.

1
25 beastyboy

@23
Goede vakantie gehad?

0
26 beastyboy

@22
Nou juist
Als je dat nog herinnert weet je dat juist kinderen alles wat net iets anders is, als aanleiding zien om te pesten
Niets zo wreed als kinderen onderling
En als men ouder word blijft dit alleen zeggen we het niet rechtstreeks meer

1
27 Deelname

@24
Inderdaad, lijkt me vreselijk om vanwege je beroep de pispaal van heel veel ouders te zijn.

2
28 Marrie

@25 Dát is wel een verdrietig verhaal.

0
29 smurf

@26 Komt gewoon van de zon in eigen land. question

0
30 Bluth

@29
Zeker.
Maar ik ben niet verdrietig om mijn eigen kinderen, omdat ik voldoende tijd investeer om ze toch een gedegen basis mee te geven.
Ik word vooral verdrietig als ik denk aan de ouders die hun kinderen deze basis niet mee kunnen of willen meegeven.
En boos ook. Boos op de bedenkers van het lesmateriaal. Ik kan het haast niet omschrijving hoe treurig dat is. Complete chaos, nul structuur in het lesmateriaal. In 1 hoofdstuk (maakt niet uit welk vak, overal net zo rampzalig) worden wel 5 onderwerpen kriskras door elkaar behandeld. Er zit werkelijk geen enkele structuur of logica in.

Als u binnenkort een boek wilt lezen, dan kan ik u aanraden om eens lesmateriaal voor de basisschool aan te schaffen om te lezen.

Ter voorbereiding: ik heb ooit “oorlog en vrede “ gelezen. Het basisschool lesmateriaal is net zo gemakkelijk en luchtig te lezen. Net zo’n helder verhaallijn.
Mocht u zelf “oorlog en vrede “ niet hebben gelezen dan heb ik een spoiler voor u: ik was sarcastisch over het luchtige en heldere karakter van het boek.

1
31 beastyboy

@25 . “ Tijdens de Corona lockdown hadden mijn kinderen minder dan 1 uur contact moment met hun leraren per week.”

Dat is klachtwaardig en niet hoe het op veel andere scholen ging. Mijn ervaring is dagelijks contact met leerkracht en medeleerlingen via “teams”. Mogen appen met de leerkracht. Dagelijks huiswerk dat digitaal ingeleverd moest worden enz. De leerkrachten deden zelfs op de fiets regelmatig een rondje langs de kinderen om te kijken hoe het ging.

Wat betreft het lesmateriaal, dat herken ik wel. Ik weet niet of perse het lesmateriaal zo slecht is alweer alle nieuwe methodes. Je merkt dat de leerkrachten er niet mee uit de voeten kunnen, te chaotisch en ongestructureerd. Ze verzuipen in hun eigen methodiek zeg maar.

3
32 mo

@30
Vakantie in eigen land is ook zeker vakantie. En zeker in deze Corona tijd vind ik het heel goed als mensen juist niet naar het buitenland op vakantie zijn gegaan.

1
33 beastyboy

@25 Laat ik nu bijna hetzelfde verhaal van mijn dochters die nog schoolgaande kinderen hebben, hebben gehoord. Een heleboel docenten zat verschrikkelijk te klunzen om contact te kunnen krijgen met hun leerlingen. Dit leidde tot heel veel verwarring. Er was zelfs een docent bij die in plaats van de vragen de antwoorden als opgave doorgaf. De betrokken dochters hebben zelf veel energie moeten steken om hun kinderen de leerstof eigen te maken. En het lukte ook nog terwijl ze zelf ook nog moesten werken.

1
34 ThWil

@33 Oh, ik heb geen vakantie gehad! Of nou ja, ik heb nog steeds "vakantie" door de hele corona-crisis. question Door mijn roots ben ik met een uur of twee buiten in de zon wandelen met de hond al "Berber bruin". question

0
35 Bluth

@31 Als je je kinderen oorlog en vrede laat lezen zal het wel goed komen. question Mooi boek.

0
36 smurf

@6 Er staat een groep jongeren bij een winkel en vragen of je een probleem hebt. Zijn dit allochtonen of autochtonen.

0
37 Ik_heb_een_eigen_mening

@37

Grote stad of een dorp?

1
38 MaxVerstappen

@38 Maakt niets uit. Er is maar één soort groep die vraagt of je een probleem hebt.

0
39 Ik_heb_een_eigen_mening

@39

Nee hoor, in dorpjes heb je heel ander soort tuig.

1
40 MaxVerstappen

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Marrie1
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Waarom worden niet alle Nederlandse politici onderzocht of die foute banden hebben met Rusland ? ...

6 minuten geleden geplaatst door Marrie1

Nicks R. Van
Beelden: Sarah van Soelen hangt de cowgirl uit

Vreselijk die zoeloelippen. Wat kan een mens zich lelijk maken. ...

9 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

ABRACADABRA
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

inderdaad. die hele asielopvang wordt/is voor heel Nederland onmendelijk geworden, dus stop er mee. m.a.w. asielstop invoeren en wel onmiddellij...

24 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

Strongoli
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Hij heeft inmiddels aan Bosma z'n excuses aangeboden en zal dit publiekelijk ook nog gaan doen.Bosma: Baudet heeft spijt van uitspraken tegen ...

28 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
Briefje van Jan - aan Khalid Kasem - Buttkicken.nl

Natuurlijk stinkt dit zaakje. Geen overtuigend bewijs betekent niet, dat er "niets" gebeurd is, ze hebben alleen, het bewijs voor dat laatste, n...

31 minuten geleden geplaatst door Strongoli

welofniet
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

Eens komt de dag dat men zegt VOL is VOL....

33 minuten geleden geplaatst door welofniet

welofniet
Kamervoorzitter Bosma roept Baudet op matje vanwege bedreigen Klaver na debat

Klaver en ook Paternotte kunnen wel het bloed onder je nagels vandaan halen, probeer dan nog maar eens aardig te blijven tegen die 2 sadisten....

35 minuten geleden geplaatst door welofniet

maarten1234
Asielzoekers gevaarlijk? Godfried heeft als buurman azc heel andere ervaringen

"die buitenlanders hebben we straks nog hard nodig vanwege de pensioengolf en het tekort aan vakmensen en ander personeel om onze samenleving dr...

39 minuten geleden geplaatst door maarten1234

maarten1234
Asielzoekers gevaarlijk? Godfried heeft als buurman azc heel andere ervaringen

tja, dan vraag ik mij af waarom er een hek om de moestuintjes van een bepaal AZC staat met daarbij teksten in de trant van 'eigendom van...' in ...

1 uur geleden geplaatst door maarten1234

NK. App
FreegrannypornHq Gay PornHd Hindi Sexy BfBf Atal VideoPorn Cartoons Family GuyBleached XxxDeepfake NudePorno DingueManga HentaiuPorn PinayYojizzFoto De Famosa NuaMeninas De Anime NuasIndian Hindi Sexy FilmNew Zealand Porn VideosDevar Bhabhi Romance VideoJapani Blue PictureKannada Xxx Sex ComPornos Caseras AnalesMilf FattySimone AsmrHollywood Movies Sexiest ScenesAmyfisher PornQuadruple Amputee PornPorneqFree NudifyTeen Nude SelfieBlue Is The Warmest Color Sex ScenesPorn Hub DogstylePorn VermontPorn LeakesSandra OtterNaruto Sex GameMr Pussy LickingWww Tsmil Sex ComWww Indian SxeVideoxWomanassSexy Nude Old Ladiesانال ایرانیOperation Sex VideoIndian Sixey VideoSmall CameltoeGunjan Aras Nude VideoFirst Anal With GirlfriendPprno VideosPorn DideXnxx Story HindiBhabhi Aur Devar Ki Sex VideoPriyanka Chopra Sexy Video HindiPornos Gay BrasileirosJessica Alba NudeGabriela SerpaXnxx Sexy Hindi VideoRamya PandiyanGhetto Gaggers Passion RoseGang RapepornDesi Nude SceneBigassvideoNudes7Bottomless TeensPunjabi Bhabhi XnxxTeacher Girl XxxSexy Porn WebsiteFoxtubesBrazzers CooMystic Being NudesPo XxxBlack BlowjobsXxxxxxxxdPrajakta Koli HotXxx Bhabi BoobsGrinding XxxBlack Womens Porn VideosPorn YoutuGiantess Spank BangSerena Wlliams NudeDesi Gf Boob SuckIndian Hot Wife SexFull Hd Pron MovieBang RosCherry PopensAunt JudyxxxNaked Actress In HollywoodYou Porn FrancaisKendall Jenner NakerPundai PhotosCock HungryDesi Sex Video AudioCelebrity Real SexHornywildPoenografia GratisDownloading PornsNudevisyaDesi SsxOld Man To Man SexKalkata Sex VideoVouyer TvReddit Prone BoneGranny GangbangHindi Xx StoryWonder Woman Xxx An Axel Braun ParodyColby JensenBigkaaybrazyLulu Final Fantasy 10Unknown PornпорнхаьPorn ChuukeseThelilianagarciaSheslilmamaMarathi Gavran JhavajhaviSon Hd Sex VideosRedd Xxx9xxbudyStepmother StepsonXxx Bf ChinaIndian Suhagrat Ki VideoSara J VideoMonster Rape HentaiFree Porn Adult MoviesHentai.msXxx Sxey VideoCarmenraeRose Monroe Sex VideosLola MarieAnnadelosFacesittimg PornFilmes DesexoImagens De Filmes PornôJennifer Coolidge NakedWhite ChasmaMen On Men PornSexy Cosplay PornMama Katsu: Midareru MamaLena The Plug BlackXev Bellringer BlowjobPorn Of Kareena KapoorKayden Krossپورن الکسیسMegan Thee Stallion NakddDownblousSexxx RusiaMarilyn Monroe SextapeXxxx PronMalayali Girls Sex VideosCryin AnalTrke PatrolOmegle Game TeensDrunken Wife PornXnxx Nudes