De minister van corona doet zijn werk niet

Dossier:

COLUMN - Eind vorige week was het op nog slechts 14 van de 100 GGD-testlocaties mogelijk een afspraak te maken: de laboratoria die het afgenomen materiaal door de machines moeten halen, hadden nog nauwelijks capaciteit over. Gisteren stortte het systeem compleet in: Nieuwsuur constateerde dat er nergens nog een GGD-locatie viel te bekennen waar je terecht kon. Tegelijkertijd meldde het RIVM dat er diezelfde dag liefst 1300 testen positief bleken.

De besmettingen stijgen, terwijl de testcapaciteit voortdurend tekortschiet. En minister De Jonge blijft steevast beloven dat het ‘binnenkort’ heus allemaal goed komt. Zodat we nu in de akelige situatie komen dat iemand moet gaan bepalen wiens beroep ‘vitaal’ genoeg is om voorrang te mogen krijgen. Leraren en zorgpersoneel kunnen voortaan sneller terecht voor een test, beloofde minister De Jonge vrijdag, terwijl zijn partijgenoot Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, daar juist fel tegen was: volgens Bruls hebben mogelijk andere groepen voorrang nodig, zoals politiemensen en vuilnismannen.

Zijn we nu werkelijk in de situatie gekomen dat we onderling moeten vechten wie zich een wattenstaafje in neus en strot mag laten duwen, terwijl ‘testen, testen en nog eens testen’ al maandenlang het credo is? En terwijl veelvuldig testen de enige manier is om de bewegingen van het virus in kaart te brengen, en verdere verspreiding ervan tegen te gaan?

Zeggen dat het allemaal wel meevalt, omdat de ziekenhuisopnames haast niet stijgen, is je kop in het zand steken. Je wilt ruimhartig testen opdat de covid-opnames beperkt blijven. Zeggen dat het nog niet zo erg is, omdat nu vooral jonge mensen besmet raken, is al even kortzichtig: die jongeren leven niet geïsoleerd van de rest van de bevolking, en er zijn te veel berichten dat ook onder mensen die amper ziek worden, een coronabesmetting voor flinke gezondheidsschade kan zorgen – denk aan achteruitgang in longcapaciteit of aantasting van de hartspier.

Intussen zijn er tal van commerciële labs die hun diensten aanbieden om de nood te lenigen. Sommigen leuren al maanden met hun testcapaciteit. De Jonge zegt keer op keer dat hij ‘in onderhandeling’ is met deze labs, maar er gebeurt te weinig – zelfs zo weinig dat je aanmelden voor een test maandag nergens kon.

Hoe kan het dat de minister van corona zulke elementaire zaken nog steeds niet op orde heeft, een half jaar nadat de coronacrisis zich in Nederland aandiende? Hoe komt het dat Nederland nog altijd klungelt en zwalkt met zijn testbeleid, terwijl het de landen om ons heen wel lukt? En intussen is het bron- en contactonderzoek al helemaal ingestort.

Van crisismanagement is geen sprake, evenmin als van heldere lijnen en duidelijk beleid. Hugo de Jonge denkt zich met volzinnen uit een volksgezondheidscrisis te kletsen. En die brekebeen moet straks de lijsttrekker van het CDA worden. Hadden ze Pieter Omtzigt maar gekozen.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (19)

#1 Co Stuifbergen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weerde een Duits laboratorium van de markt door een taaleis te stellen.

(Ik ben abbonnee van Follow the Money. Voor niet-leden werkt de verwijzing hieronder 24 uur.)
https://www.ftm.nl/artikelen/vws-taaleis-duits-lab-testcapaciteit?share=a9tUEBOhywl3ZmTrPK8DFmeb1vjqA%2B71Y7c4jRdW03jBaNtkAbfbZ39n1w%2BJ%2FQ%3D%3D%26utm_medium=social&utm_campaign=sharebuttonleden&utm_source=linkbutton

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Waarom? De ziekenhuislabs zijn bang dat ze hun huidige monopoly voorgoed aan de commerciële labs kwijtraken, als die nu mee mogen doen. Hier werd er (vrijdag al) naar een verhelderend achtergrondartikel gelinkt.

En wat die taaleis betreft: waarom begint in NL het Duitse taalonderwijs nog steeds pas in de tweede klas van de middelbare school en niet al net zo vroeg als het Engels tegenwoordig? Want dat ‘hebben we straks toch niet meer nodig…’ ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

@2: Wij hebben ook wel belang bij het behoud van de ziekenhuislaboratoria.
Het bestrijden van MSRA en van resistente bacteria lukt in Nederland goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

“En terwijl veelvuldig testen de enige manier is om de bewegingen van het virus in kaart te brengen, en verdere verspreiding ervan tegen te gaan?”

Het is zeker ook niet de enige manier, ziekenhuis opnames en rioolonderzoek geven een uitstekend beeld van het aantal gevallen. Je kan de ene dag iemand heel grondig testen en dan kan hij de volgende dag Corona oplopen. Tests zijn maar momentopnames die vooral bruikbaar zijn als steekproef om de bovenstaande methodes te verifiëren.

De minister kan beter zorgen dat de Corona app snel uitgerold wordt, tegen de massa en snelheid van big data kunnen geen honderdduizend test laboratoria tegenop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

@3: Het voordeel van de kleine ziekenhuislabs bestrijd ik ook niet. Maar zoals ik vrijdag al stelde: waarom kan er niet een tijdelijke corona-overeenkomst gesloten worden om aan de broodnodige testcapaciteit te komen? Want die taaleis is zo aan de haren erbij gesleept: genoeg reden voor een motie van wantrouwen, als het niet al het privatiseren van de zorg is geweest, waardoor de ziekenhuislabs nu om hun marktaandeel vrezen. “Dat hadden ze nooit moeten doen.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 beugwant

De weg tot een test is ook elders niet zonder ‘ongelukken.’
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2348581-testlijnmedewerkers-kunnen-bij-persoonsgegevens-ook-als-dat-niet-mag.html
Ook dit is een slordigheid, die niet zonder gevolgen mag blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@4: Wilt u nu zeggen dat de minister ook gefaald heeft in het laten ontwikkelen van de Corona-app?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Aversa

@1. De grotere koek die ontstaan is door de COVID-19 crisis moet natuurlijk wel verdeeld worden op het bestaande ons-kent-ons model.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Frank789

Ik ga er ondertussen vanuit dat er na afloop van Covid-19 een parlementaire enquête komt.

Ergens las ik dit:
Kind heeft loopneus. Maandag vier uur in de wacht gestaan voor testafspraak. Testafspraak op donderdag(!). Zaterdag uitslag negatief.
Kind een week lang voor nop thuis gezeten.

En wat als het de juf of meester was met een loopneus? De hele klas een week voor nop thuis?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 lmgikke

“Hoe kan het dat de minister van corona zulke elementaire zaken nog steeds niet op orde heeft, een half jaar nadat de coronacrisis zich in Nederland aandiende?”

Belangen, keuzes en competenties.

Men is bezig met de verkiezingen. M.a.w. bij elke handeling, uitspraak wordt de afweging gemaakt wat het zal betekenen voor de verkiezingen.

Dat heeft tot gevolg dat men niet aan het focussen is op het belang van Nederland, maar op het belang van die mensen die mogelijk op hun gaan stemmen. Wat die mensen willen, dat is wat je doet.

We zitten met een VVD kabinet, dat zijn de ondernemers , groot verdieners en durfkapitaal. Dus mogen we ons nu letterlijk ziek consumeren en wordt de schuld bij de burger gelegd. Eigen verantwoordelijkheid heet dat.

Dat is wat we met zijn allen blijkbaar willen… De peilingen laten zien dat de VVD er op vooruit gaat. Dus blijkbaar werkt hun strategie.

Van de oppositie krijgen we mooie woorden, maar als het puntje bij paaltje komt stemmen ze mee met Rutte. Landsbelang, tijden van crisis…..

Rechts is happy want die groeien. Links is boos op Rechts vanwege het beleid. Maar Links zou boos op zichzelf moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sjors

@10: vergeet ook niet dat De Jonge al zijn hele politieke carriere iemand is van veel woorden, maar zeer weinig daden. Hij weet zijn luiheid/incompetentie goed te verbloemen met een woordenbrij, en daar blijft het dan ook bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hans Custers

Ik loop ook niet over van vertrouwen in De Jonge, maar het werkelijke probleem zou wel eens iets anders kunnen zijn. Want een minister is wel afhankelijk van zijn ambtenaren. En er is al tientallen jaren een beleid gevoerd waardoor er een hele hoop deskundigheid en capaciteit bij de overheid is verdwenen. Omdat de markt alles wel op zou lossen. Die deskundigheid en die capaciteit komen niet zomaar ineens terug als er een probleem opduikt dat niet zomaar uitbesteed kan worden aan de markt. Maar waar de regie van de overheid onmisbaar is.

Dat zou wel eens, afgezien van een eventueel falend bewindspersoon, de uitkomst van een parlementaire enquête kunnen zijn, als die er komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Aversa

@10: Oeps! Een post waar ik het 100% mee eens ben. Dat gebeurt niet vaak. We hebben een regerering die continue campagne voert zonder daadwerkelijk beleid te voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Aversa

@11: De Jonge heeft zoveel mediatraining gehad dat hij vergeten is wat de inhoud is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Frank789

Een vriendin mailde net dat ze 2 weken geleden ’s ochtends belde en ’s middags de coronatest kon laten afnemen. De uitslag was er de volgende dag.

Zo snel kan het dus veranderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Spam

@15 Waarom zou Senegal niet iets beter kunnen of mogen doen dan Nederland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Co Stuifbergen

@17: Omdat Senegal een arm land is.

Dus als Senegal geld heeft om tests uit te voeren en contacten in kaart te brengen, of mensen te isoleren, en mondmaskers aan te schaffen, zou een welvarend (en goed georganiseerd!) land als Nederland dat ook kunnen.

Het gemiddelde inkomen per hoofd van de de bevolking (in 2019) in Senegal was 1584.50 US dollars in 2019.

(in euros is het uiteraard nog iets minder).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Spam

@18 Coronabestrijding gaat toch vooral om gedrag en organisatie en veel minder om geld? En de mankracht die je nodig hebt voor het opzetten van een goede teststructuur zal in Senegal een stuk goedkoper zijn dan hier in NL.

  • Vorige discussie