Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgkosten per Nederlander ruim 300 euro hoger

In de Rijksbegroting van 2021 voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kwam op Prinsjesdag naar voren dat de totale zorguitgaven per Nederlander gaan stijgen.

Ondanks dat de verhoging van de zorgpremie (zo’n zes tientjes) enigszins mee lijkt te vallen, zijn er nog meer factoren die meespelen bij de stijgende zorgkosten volgend jaar.

De gemiddelde zorgkosten per Nederlander nemen namelijk toe met 309 euro naar een totaal van 5.939 euro. Dit wordt door de burger betaalt via de zorgpremie, inkomensafhankelijke bijdragen en belastingen. Dat staat in de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota.

Waar komt die enorme toename vandaan?

Inkomensafhankelijk

Het grootste deel van onze zorg, zo’n 50 procent, wordt gefinancierd via inkomensafhankelijke bijdragen. Dat betekent: huishoudens met een laag inkomen betalen minder dan huishoudens met een hoger inkomen.

In 2021 stijgt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) met 0,3 procent. Dat betekent dat je er op je belastbare inkomen 0,3 procent meer wordt ingehouden dan in 2020.

Met deze maatregel wordt naar verwachting 104 euro per Nederlander meer opgehaald dan in 2020.

Verder verwacht de regering volgend jaar meer Wlz-premie te innen, Het gaat om een gemiddeld totaalbedrag van 1.093 euro per Nederlander. Dat is 51 euro meer dan in 2020.

Belastingen

Naast de hogere nominale premie (+59 euro) komt het overige deel van de hogere zorguitgaven voort uit belastingen die burgers en werkgevers betalen.

De overheid verwacht in 2021 per Nederlander 1.532 euro aan belastingen te innen die ten goede komen aan de zorg. Dat is precies 100 euro meer dan dit jaar. Het is onduidelijk om wat voor belastingen het precies gaat.

Zorgtoeslag 2021

De zorgtoeslag kost de overheid juist extra geld in 2021. Gemiddeld gezien krijgt een Nederlander 393 euro aan zorgtoeslag per jaar. Een stijging van 12 euro ten opzichte van nu.

Uiteindelijk hebben alleen mensen met een laag inkomen hier echt wat aan. Mensen met een hoger inkomen dragen juist bij aan de hogere toeslag.

Een student (die niet teveel verdient) of een alleenstaande met een bijstandsuitkering, gaat er naar verwachting zo’n 3,67 euro per maand op vooruit. Een gezin van vier met een laag inkomen krijgt er zo’n acht tientjes per maand bij.

Zodra de zorgverzekeraars hun premie voor 2021 bekend hebben gemaakt, worden ook de exacte toeslagbedragen naar buiten gecommuniceerd. Je kunt je zorgtoeslag voor 2021 dan op de website van de Belastingdienst berekenen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.