Champignons: zo zie je of ze nog eetbaar zijn
Goeievraag.nlUit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl, blijkt dat veel mensen zich afvragen waar je aan kunt zien dat je champignons niet meer kunt eten. Champignonexperts Patrick van Zuiden en Buddy van Harsel geven antwoord.
De champignon is een populaire groente. Ook al staat hij niet in de top drie van meest gegeten groente (dat zijn tomaat, sla en komkommer), toch eten we er volgens het Voedingscentrum gemiddeld zo'n 2,5 tot 3 kilo van per jaar.
De witte champignon in het blauwe bakje is de bekendste onder de eetbare paddenstoelen en de meest gegeten soort. Ze zijn goed verkrijgbaar, want Nederland is een champignonland bij uitstek. Ons land telt ongeveer honderd champignontelers.
Paddenstoelen blijven in de koelkast wel even goed, maar hoe zie je of je je bakje beter in de GFT-bak kunt gooien? De definitie van ‘niet meer te eten’ is bij de champignon een breed begrip, vindt Buddy Van Harsel van De Champignonspecialist Ammerzoden. ,,De champignon blijft in de eerste plaats een schimmel. Ik zou eerder spreken van ‘niet meer smakelijk’, en dat is als ze onder de vlekken zitten of helemaal zacht zijn geworden.”
Drie stappen
Bij een verse champignon breken de sporen af als je er met je hand langs gaat
Patrick van Zuiden, eigenaar van restaurant Savarin in Rijswijk, geeft aan dat je in drie stappen kunt zien dat een champignon niet meer goed is, te beginnen met de sporen. ,,Dat zijn de kleine schijfjes die verborgen zitten tussen de steel en de hoed van de champignon, hierin ligt het zaad van de champignon verborgen. Bij een verse champignon breken de sporen af als je er met je hand langs gaat. Begint de champignon slecht te worden, dan worden de schijfjes week en zacht. Hierdoor kun je de sporen niet meer zo gemakkelijk afbreken als bij een verse champignon.”
Daarna volgt verkleuring. De champignon krijgt naar verloop van tijd een donkerbruine kleur. ,,Het is niet iets om je meteen zorgen over te maken”, zegt Van Zuiden. ,,Je kunt ze in zo’n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus. Presenteer je de champignon als groente, dan zou ik toch een verse champignon aanraden.”
Van Harsel is het met hem eens: ,,Als de champignon bruin wordt, betekent het niet per se dat ze niet meer goed zijn. Hetzelfde geldt voor een zachte champignon, ze zijn dan vaak alleen maar sterker van smaak.”
Verschrompeling
De derde en laatste fase is de verschrompeling. Van Zuiden: ,,Het klinkt raar, maar een champignon kun je wat mij betreft niet meer eten als-ie helemaal verschrompeld is. Het is een beetje te vergelijken met een oude huid. Als je dan met je hand over de hoed heen strijkt, komt de bovenste schil vaak los, dan zou ik de champignon echt weggooien. Je wordt er niet ziek van als je ze verschrompeld eet, maar als je de champignon zoals ik opdien in een restaurant, moet het wel echt van topkwaliteit zijn.”
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
In deze burrito van Miljuschka vervullen de paddenstoelen een hoofdrol:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kandidaten Liegebeest van het jaar bekend: ‘Dierenleed verpakt in mooie praatjes’
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Koken & eten
Smaaktovenaar Ottolenghi hoeft zich thuis niet uit te sloven: ‘Mijn zoon eet liefst kale pasta’
In het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi laat de bekende kok zijn fans kennismaken met allemaal nieuwe smaakmakers. Hij belooft met zijn recepten groenten op een nog hoger plan te tillen, zonder dat het ingewikkeld wordt. ‘Het gaat erom smaakbommen te creëren.’ -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt.
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Delft -
-
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’ -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie