Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Duidelijke schade voor minister Grapperhaus, meerderheid vindt hem niet geloofwaardig meer

06-09-2020 09:45

Bij de peilingen valt de laatste maanden op dat het aandeel kiezers dat zegt niet te weten op welke partij te stemmen duidelijk aan het stijgen is.

Die treft u niet echt aan in de zetelverdeling (want die komt altijd op 150 uit). Maar het zegt wel iets over de onderliggende kans op grote volatiliteit vlak voor de verkiezingen.

Deze week slechts kleine verschuivingen. VVD stijgt er 1 (naar 32) ten koste van het CDA (naar 13). De PVV komt nu zelfs op 24.

Bij de andere partijen valt op dat GroenLinks geleidelijk aan het wegzakken is en de PvdA inmiddels ook de helft van de winst, die deze partij in mei nog had t.o.v. 2017 is kwijtgeraakt.

Hoewel er geen meerderheid is die vindt dat Grapperhaus had moeten aftreden, zien we nu dat 66% hem niet geloofwaardig vindt als hij het over de 1.5 meter maatregelen heeft. Dat was vorige week 42%.

Maar 20% vindt dat de boete van 390 euro gehandhaafd moet blijven en 6% dat er een aantekening op je strafblad zou horen te komen.