NOS NieuwsAangepast

Kampeerders Californië met helikopters geëvacueerd vanwege bosbrand

In Californië is met een luchtbrug een reddingsoperatie in gang gezet om campinggasten te evacueren uit de buurt van een bosbrand. De kampeerders waren via de weg van de buitenwereld afgesloten, in een natuurgebied in het Sierra Nevada-gebergte, ten zuiden van het Yosemite National Park. De enige toegangsweg naar het Mammoth Pool-terrein is door de brand niet bereikbaar.

Met helikopters van de National Guard in Californië worden de mensen in veiligheid gebracht. Zeker zes mensen zijn met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis, melden lokale media. Twee mensen zijn zwaargewond. Op het vliegveld van Fresno, de dichtstbijzijnde grote stad, is een triagetent opgezet. waar tot nu toe 65 mensen zijn behandeld.

Hoeveel mensen er nu nog vastzitten is niet precies bekend. Het onmiddellijke gevaar voor de mensen die nog in het gebied aanwezig zijn, is volgens de LA Times geweken omdat het vuurfront voorbij is getrokken richting het noorden.

Vanaf het meer bij de camping zijn de rookwolken van de brand goed te zien. Bekijk hieronder de beelden:

Camping ingesloten door bosbrand in Californië

Brandweermensen proberen het vuur te bestrijden en de weg vrij te maken. Er zijn ook blusvliegtuigen ingezet. De campinggasten kregen te horen dat ze in een nabijgelegen meer moesten springen als de brand verder zou oprukken.

Er woeden al ruim twee weken bosbranden in de Amerikaanse staat. De eerste branden ontstonden door blikseminslag en konden zich snel verspreiden, doordat de natuur in Californië door de extreme hitte kurkdroog is. Meer dan 6000 vierkante kilometer bos is al in vlammen opgegaan.

De rook van de brand is tot in de wijde omgeving te zien:

Zeker acht mensen zijn in het vuur omgekomen en bijna 3300 huizen en andere gebouwen zijn afgebrand; daardoor moeten meer dan 10.000 mensen op zoek naar een ander onderkomen. Meer dan 12.000 brandweermensen proberen de verscheidene bosbranden te blussen.

De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl