RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Duizenden mensen gedupeerd bij aanvraag kentekenbewijs: 'Site leek op die van RDW'

Bij het aanvragen van een kentekenbewijs, belanden mensen op bemiddelingssites. Beeld © ANP

Duizenden mensen zijn gedupeerd toen ze via een 'RDW bemiddelingssite' een nieuw kentekenbewijs wilden kopen. Ze betaalden geld en kregen er vervolgens niets voor terug. RDW krijgt hier honderden telefoontjes per dag over, de politie spreekt over 'mogelijk malafide sites'.

Mattie Deckers wilde zijn motor verkopen. Maar omdat hij een paar formulieren kwijt was en geen kentekenbewijs meer had, zocht hij op Google: 'Kentekenbewijs kwijt'. Hij kwam vervolgens op de site RDWservice.nl uit.

"Het zag er betrouwbaar uit", zegt hij tegen RTL Nieuws. "De site had dezelfde kleuren als de RDW. De verbinding was beveiligd. En als je je kenteken invult, krijg je ook alle gegevens van je motor."

Twintig euro meer

Mattie maakte 49,95 euro over via iDeal. Dat is 20 euro meer dan wanneer het via de officiële RDW-site wordt geregeld (RDW.nl). En na een week had hij nog steeds geen nieuw kentekenbewijs binnen.

"Ik probeerde contact te krijgen via de site, maar dat lukte niet. Toen heb ik de RDW gebeld." Daar kreeg hij te horen: je naam en bestelling staan niet in het systeem. "Ik ben gewoon echt opgelicht. Die vijftig euro ben ik gewoon kwijt."

Zo
Lees ook:
Zo voorkom je dat je wordt opgelicht via Whatsapp

En Mattie is niet de enige. De RDW zegt dagelijks wel honderd klachten te krijgen over dit soort sites. Zodra mensen online zoeken op 'nieuw kentekenbewijs aanvragen', krijgen ze als eerste allerlei RDW-bemiddelingssites te zien – en niet de officiële site van de RDW.

Geen commentaar

De sites lijken wel erg op de site van de RDW, door de kleuren, en soms hebben ze ook hetzelfde lettertype. Gedupeerden betalen vijftig euro en krijgen vervolgens niks geleverd. Het gaat volgens de RDW onder andere om www.rdwservice.nl, www.tenaamstellen.nl en www.tennaamcode.nl, maar wekelijks sluiten er websites en komen er weer nieuwe bij.

De beheerders van de websites waren, ondanks herhaaldelijke verzoeken van RTL Nieuws, niet bereikbaar voor commentaar.

In het buitenland

Bij de politie is het probleem bekend. "Sinds 8 april tot 25 augustus hebben wij 180 meldingen gekregen", aldus een woordvoerder. Die meldingen gingen allemaal over sites die leken op die van de RDW.

Het geld moet vaak worden overgemaakt naar een Duits rekeningnummer en de servers van de site staan in het buitenland. "De vraag is nu: waar hoort een opsporingsonderzoek thuis? Duitsland, Nederland, Malta?"

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?

"Wij adviseren mensen als ze hun kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt zijn, altijd op www.rdw.nl een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen en niet bij andere websites", aldus een woordvoerder van de RDW.

Een nieuwe tenaamstellingscode bij de RDW kost 1 euro en een vervangend kentekenbewijs kun je voor 31,50 euro bij de RDW aanvragen.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander voor miljoen euro opgelicht via sms'je van nepbank

De sites blijven intussen online. "Je kunt niet zomaar een site offline halen", zegt de woordvoerder van de politie. "Daar gaan maanden van onderzoek aan vooraf. We krijgen 25.000 meldingen per jaar van mensen die zeggen mogelijk gedupeerd te zijn door een webwinkel. Er moet dan onderzocht worden of een website daadwerkelijk malafide is."

Denk goed na

Ook stelt de politie dat er 'een verantwoordelijkheid' bij de burger zelf ligt. "Je moet goed nadenken voordat je instemt met een transactie."

De RDW is bekend met de sites en de verhalen van gedupeerden. "We worden er veel over gebeld", zegt woordvoerder Thérèse de Vroomen tegen RTL Nieuws. "Het nare is dat je je mag aanbieden als bemiddelaar. Wij kunnen daar dus niets aan doen. Mensen mogen als tussenpersoon fingeren. Maar dan moeten ze natuurlijk wel leveren en dat gebeurt hier niet. Als websites ons logo gebruiken, pakken we ze wel aan. En als ze op Google adverteren met de letters RDW, dan verwijdert Google ze op ons verzoek."

Je voelt je zo dom

De Consumentenbond spreekt van oplichting en raadt mensen aan om aangifte te doen. "Je moet echt bij de politie zijn. Die moet dit soort dingen aanpakken."

Thessa Timmerman, ook een gedupeerde die zich opgelicht voelt door een van de sites, hoopt dat 'die gasten worden aangepakt'. "Je voelt je zo dom. En opgelicht. Ook al is de financiële schade niet heel groot, het is voor mij vooral een principekwestie."

Deze bemiddelingssites leveren wél

Er zijn ook bemiddelingssites die ook meer geld vragen van de consument dan de RDW, maar wél leveren. Onder andere tenaamstellingscode.info is zo'n site. "Natuurlijk vragen we hier geld voor", zegt de beheerder van de site desgevraagd. "Onze diensten kosten 17 euro. Of dat nou duur is of niet: ik doe alles naar eer en geweten. Waar de mensen voor betalen, dat krijgen ze."

Volgens de websitebeheerder staat de naam en het logo van de RDW er niet bij om mensen te misleiden, maar omdat het om de dienst gaat van de RDW. "Wij zijn tussenpersoon."

De site tenaamstellingscode.nl vraagt 15 euro voor zijn diensten en levert ook. Ook de eigenaar van die site was bereikbaar voor commentaar. "Wij zijn een bemiddelingssites, wij leveren. De klachten komen over andere sites."

Bron: RTL Nieuws