RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Carrière

'Moederschap wordt er in de maatschappij te veel tussen gepropt'

Nina Pierson Beeld © Iris Dorine

Moeder worden was voor ondernemer Nina Pierson (35) de grootste verandering die ze ooit meemaakte. De bevalling, kraamtijd, het combineren van werk en gezin. Het is een enorme uitdaging die er anno 2020 vaak maar even tussen wordt gepropt, zegt ze. "In het Westen vergeten we na de bevalling vaak de moeder zelf." In een boek beschrijft ze hoe dat anders kan.

Ze vloog deze week van shoot naar, draaidag en vergadering. Een interview voor RTL Z moest tussen de bedrijven door. "Deze week is echt enorm hectisch", zegt Pierson. "Dat is echt niet altijd zo hoor." Maar druk is ze zeker als oprichter van saladeketen SLA, eetblad Bedrock Magazine en marketingbureau PUP Agency.

Inmiddels is ze uit de laatste twee bedrijven gestapt om zich vol op SLA en het boek te richten. "Ik ben heel goed in dingen starten en ze dan ook weer loslaten", zegt Pierson. Maar de saladebar, die ze in 2013 startte met haar partner Jop, is als een kindje en iets waar ze volledig in gelooft.

Doorgaan

"Corona heeft enorme impact gemaakt, vooral omdat we er niet op voorbereid waren", zegt ze over de afgelopen maanden. De zaak moest een tijdje dicht, maar inmiddels is de boel weer grotendeels op de rit en ligt de focus op afhalen en bezorgen. "We hebben tweehonderd man in dienst, het enige dat je kunt doen is doorgaan."

Ondertussen kwam, middenin de coronatijd, haar boek en podcast uit. Ze werkte er de afgelopen vier jaar aan. In die tijd werden ook haar twee dochters Bodi (1) en Ella (4) geboren. Mama'en noemt ze het, een zelfbedacht werkwoord, want mama zijn is hard werken, zegt de ondernemer.

Waarom
Lees ook:
Waarom langer partnerverlof zo belangrijk is voor moeders, vaders én kinderen

Werk is nooit af

"Ik ben ooit naar een handlezer gegaan. Ze zei: begin niet te laat aan kinderen, want voor jou begint het leven dan pas echt. En dat klopt, ik voel me nu meer Nina dan ooit. Tegelijkertijd is het een uitdaging, want de realiteit is dat ik mijn werk nooit af heb."

Pierson miste een boek in de lange lijst met boeken over het moederschap. Eentje die de moeder centraal stelt. Volgens de ondernemer moet je namelijk eerst goed voor jezelf zorgen, voordat je dat voor een kind kunt doen.

Zuurstofmasker

"In het vliegtuig vragen ze je om eerst zelf een zuurstofmasker op te zetten, en pas daarna dat van je kind", zegt ze. Een baby heeft het meeste aan een moeder die zich goed voelt, is de gedachte.

De moeder vergeten we nogal eens in het Westen. En dat begint al bij de bevalling. Dat is volgens Pierson teveel een klinisch ding geworden. "Er heerst angst omheen, het is verworden tot iets dat vrouwen niet meer zelfstandig kunnen", zegt ze. In veel gevallen, en met hulp van een verloskundige, kunnen velen echter prima zelf de regie pakken.

Je staat er snel alleen voor

We leven in een baby-minded cultuur en die zorgt er ook voor dat je als moeder te weinig tijd krijgt om te wennen aan het moederschap. Je partner werkt alweer snel en de kraamhulp is zo weg. Je staat er als moeder alleen voor.

Maar die transitie is niet niks, zowel fysiek als mentaal. Dat doe je er volgens Pierson niet zomaar even bij. "Het is gewoon een hele bijzondere fase. Of het nu je eerste of tweede kind is. Het is belangrijk dat je er in alle rust op kunt focussen."

Ruimte maken voor moederschap

Ruimte maken voor het moederschap in onze drukke levens is misschien wel een van de grootste taboes die er is over dit onderwerp, zegt de auteur. In Nederland krijg je maar vier maanden verlof en moet je een paar weken na de bevalling alweer gaan nadenken over werk. "Je moet al snel weer heel veel van de maatschappij", zegt ze.

Werkgever
Lees ook:
Werkgever beboet voor discrimineren zwangere: 'Velen gaan de fout in'

Ze hoopt vrouwen daar meer bewust van te maken en hen handvatten te geven hoe ze toch met mama'en kunnnen dealen. Via interviews, onderzoeken en wijsheden uit andere landen, maar ook recepten en ontspanningsoefeningen. "In Zweden en Duitsland krijgen moeders een jaar verlof. Dat zou ik persoonlijk met beide handen aangrijpen", zegt ze.

Balansdans

Het is goed voor je om die stap terug te doen, maar soms ook moeilijk omdat je inlevert op je carrière en salaris. "Uiteindelijk moet je natuurlijk ook kijken wat het beste bij jou past."

"Waar het om gaat is dat je naar jezelf luistert en de rust neemt om dat te doen. Zet je mobiel uit, neem een bad. Het is een dans om de balans te vinden."

Op 8 oktober spreekt Nina Pierson op The Self-made Summit, een business event voor ambitieuze vrouwen.