Betogers en ME tegenover elkaar bij het parlementsgebouw in Sofia
NOS Nieuws

Opnieuw protest tegen regering Bulgarije, rellen bij parlementsgebouw

De protesten in Bulgarije tegen de regering van premier Bojko Borissov zijn weer opgelaaid. Gisteravond hebben duizenden mensen gedemonstreerd bij het parlementsgebouw in Sofia. Er ontstonden rellen waarbij tientallen mensen gewond raakten. De ME arresteerde ongeveer zestig betogers.

Het was een van de grootste protesten sinds het begin van de betogingen tegen corruptie, twee maanden geleden. De demonstranten houden Borissov verantwoordelijk voor de problemen in het land en eisen zijn vertrek.

Op het plein voor het parlement gooiden betogers volgens de politie ongeveer honderd (vuurwerk-)bommen naar agenten.

Met behulp van onder meer een waterkanon veegde de ME het plein schoon:

Rellen bij parlement in Sofia

Overdag bekogelden demonstranten de politie al met eieren, appels en pepperspray. Ook de ME gebruikte pepperspray. Volgens de autoriteiten raakten ongeveer 45 mensen gewond, onder wie agenten.

Het protest was op de eerste vergaderdag van het parlement na het zomerreces. De betogers grepen dit moment aan om het begin aan te kondigen van "Het Grote Nationale Protest". De demonstranten worden gesteund door president Rumen Radev, die ook vindt dat Borissov en zijn centrumrechtse regering moeten opstappen.

Borissov zei in het parlement dat hij de corruptie wil aanpakken door verkiezingen uit te schrijven. Het nieuwe parlement moet daarna stemmen over een aangepaste grondwet, die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht vergroot en het aantal parlementsleden halveert.

De 61-jarige Borissov, die sinds 2009 aan de macht is, belooft af te treden als het parlement hiermee akkoord gaat.

Moreel leiderschap

Maar de oppositie wijst dat plan af. "Het volk gaat niet de straat op omdat er geen nieuwe grondwet is. Het gaat om het ontbreken van moreel leiderschap, de uitholling van de staat en de corruptie", zei president Radev, die drie jaar geleden als onafhankelijke kandidaat werd verkozen. Hij heeft niet de macht om de regering af te zetten, omdat het presidentschap in Bulgarije vooral een symbolische functie is.

Ondanks het aanbod van Borissov om af te treden, is zijn voorstel volgens de oppositie juist een manier om langer aan de macht te blijven. Zo duurt het volgens de partijen tot zeker november voordat de verkiezingen voor een nieuw parlement kunnen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl